1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bugün Down Sendromu Farkındalık Günü!

Bugün Down Sendromu Farkındalık Günü!

featured

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü her sene olduğu gibi bugün de 21 Mart’ta kutlanıyor. İşte 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü ile ilgili merak edilenler…

2011 yılında tüm dünyada Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını artırmak amacıyla, Birleşmiş Milletler 21 Mart’ı Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir.

Down Sendromu genetik bir farklılıktır. Sıradan bir insan vücudunda  46 kromozom bulunurken, down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. Kromozomları olması nedeni ile 47 olmaktadır. Bu nedenden dolayı her yıl 3. Ayın 21. Günü farkındalık günü olarak kabul edilmiştir. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, bireyin hayatı boyunca devam eden bir  farklılıktır. Erken ve sürekli eğitim ile beraber  down sendromlu bireyler arkadaş edinebilir, okula gidebilir, iş edinebilir, hayatları ve gelecekleri için karar verebilirler.

Trisomy 21, Translokasyon ve Mozaik olmak üzere 3 tip Down Sendromu vardır. Down Sendromu tanısı doğumdan hemen ya da kısa bir süre sonra konulur. Down Sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler; çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olması tipiktir.

Türkiye’de de Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü kapsamında bugün bir çok etkinlik düzenleniyor:

KAPADOKYA’DA DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR SICAK HAVA BALON TURUNA KATILDI

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında, down sendromlu 5 çocuk sıcak hava balon turuna katıldı.

Sabah saatlerinde Göreme beldesindeki Aşk Vadisi’nde hazırlanan sıcak hava balonunun sepetine down sendromuna dikkat çekmek amacıyla görevlilerce afiş asıldı.

Daha sonra down sendromlu çocukların turistlerle birlikte bindiği sıcak hava balonu gökyüzüne yükseldi.

Hayatlarında ilk kez bölgeyi gökyüzünden izleme imkanı elde eden çocukları taşıyan sıcak hava balonu yaklaşık 45 dakika havada kaldı.

Balon pilotu Bekir Bektaş, gazetecilere, firmalarının down sendromuna dikkat çekmek amacıyla etkinliği gerçekleştirdiğini belirtti.

Çocuklara etkinlikte eşlik eden Nevşehir Özel Eğitim Uygulama Okulu öğretmenlerinden Tarkan Güney de firma yetkililerine teşekkür ederek, down sendromu konusunda toplumda yeterli bilincin oluşmasını dilediğini söyledi.

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR YAMAÇ PARAŞÜTÜYLE GÖKYÜZÜNÜN KEYFİNİ ÇIKARDI

Mersin’de “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinlikte down sendromlu çocuklar, yamaç paraşütüyle ve uçurtma uçurarak renkli bir gün geçirdi. 

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi ekipleri, düzenledikleri etkinlikte down sendromlu 18 çocuğu aileleriyle Yenişehir ilçesi Emirler Mahallesi Gelincik Tepesi yamaç paraşütü iniş alanında ağırladı.

Yamaç paraşütüyle gökyüzünün tadını çıkaran çocuklar, Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın söylediği şarkılarla da doyasıya eğlendi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Hülya Atila, güzel bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, “Özel çocuklarımızla birlikte her şeyi yapabileceğimizi, her engeli aşabileceğimizi görmek istedik. Onlar yamaç paraşütü yaptılar, uçurtma uçurdular. Onlarla birlikte ben de çok heyecanlandım.” ifadelerini kullandı.

Çocuklardan Habibe Tanış da yamaç paraşütüyle ilk defa uçtuğunu ve çok mutlu olduğunu kaydetti. 

Nurgül Sevgen de keyifli bir gün geçirdiğini ifade etti.

Yamaç paraşütü deneyimini değerlendiren Cansu Coşkun da hiç korkmadığını ve etkinliğin çok güzel olduğunu söyledi.

Down sendromlu çocukların aileleri de etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti.

Etkinlik, down sendromlu çocukların üzerinde +1 yazan balonları gökyüzüne bırakmasıyla sona erdi. 

81 İLDE, 81 DOWN SENDROMLU ÇOCUĞUN KONUŞMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI

Burhaniye ilçesinde beden eğitimi öğretmeni Soner ve Ayşe Ertan çiftinin kızları Ayşe Melek (5), down sendromuyla dünyaya geldi. Anne Ayşe Ertan, yaptığı araştırmaların sonunda edindiği özel eğitim bilgisiyle kızının algısını artırdı, dil terapistiyle yaptığı çalışmayla da konuşmasını sağladı. 

Yazdığı ‘Ayşe’nin Meleği’ isimli bir kitapla da özel birey sahibi ailelerle deneyimlerini paylaştı. Ayşe Ertan, ‘21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ nedeniyle, Türkiye’nin her ilinde yaşayan bir down sendromlu çocuğun konuşabilmesi için 81 ildeki dil terapistleriyle iletişime geçti.

‘Down Sendromlu çocuk kalmasın’ sloganıyla 81 ilde, 81 özel çocuğun dil terapistleriyle buluşturulması için de bir proje hazırladı. Sosyal medya hesapları üzerinden de down sendromlu ailelere ulaşarak, bilgilendirici çalışmalar yapıyor. Down Sendromlu çocuk ailelerine destek olacak projeler yaptığını söyleyen Ertan, “Çocukların en önemli sorunu konuşma. Bu sorunun aşılabilmesi için dil terapistlerine rahat ulaşılabilmesi gerekiyor. Pahalı bir eğitim olan dil terapisi hizmetinden her çocuğun, rahatlıkla faydalanması için başlattığımız çalışmaya şu anda 18 uzman destek verdi. Dileğimiz daha çok çocuğun bu hizmetten faydalanması” ifadelerini kullandı.


‘DÜNYAM BAŞIMA YIKILDI’

Kızının down sendromlu olduğunu öğrendiğinde dünyanın başına yıkıldığını söyleyen Ayşe Ertan, durumu kabullenme sürecini anlattı:

“Çok üzüldüm başlarda. Ağladım ve depresyona girdim. Bu dönemde, en büyük desteği eşim Soner ve oğlum Atakan Ertan verdi. Ayşe Melek, 2016 yılında dünyaya geldi. Şok ve depresyon sürecimi atlattıktan sonra da ‘kızım için neler yapabilirim?’ diye düşünmeye başladım. Bu konuda kitaplar okuyup araştırma yaptım. Yüzlerce video izledim, seminerlere katıldım. Down sendromlu çocukları yetiştirme konusunda kendimi geliştirdim. Normal bir insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, down sendromlu bireylerde bu sayının 47 olduğunu öğrendim. Bir kromozom fazlalığı sınırını ortadan kaldırmak için çok çalıştım. Çalışmaya da devam ediyoruz. Down sendromlu çocukları, bir güne sığdırmamalı, eğitimde karşılaştıkları sorunları çözmeli, bunun için de bütün aileler birbirimize destek olmalıyız.”


‘KIZIM KONUŞUYOR DİĞER ÇOCUKLAR DA KONUŞSUN’

Ayşe Melek’in sosyal medyadaki görüntüleri üzerine en çok, ‘Nasıl konuştu, nasıl başardınız?’ sorularıyla karşılaştığını söyleyen Ayşe Ertan “Bunun üzerine kitap yazmaya karar verdim. Bu sayede daha çok aileye, ulaştım. Benim kızım konuşuyor neden diğer çocuklarda konuşmasın? Vücudunun sağlam olması için bol bol egzersiz yaptık. Bu iki önemli sorunu vücud sağlamlığı ile konuşmayı aile olarak hep birlikte aştık. Bu sürece, babalar da destek olmalı. Annelere yardımcı olmalı” dedi.

Ayşe Melek’in babası Soner Ertan ise “Bütün yolu birlikte aştık. Oğlumla anneye ve kızımıza çok destek verdik. Bu sayede ancak çocuklarımız iyi bir seviyeye gelebilir” diye konuştu.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!