Son yıllarda sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte özellikle hakaret davalarında gözle görülür bir artış var.
Ancak bazı iddialara göre, aralarında kamuoyunun tanıdığı isimlerin de olduğu bazı kişiler, “hakaretleri” kendileri için bir ranta çevirmiş durumda.
Kendilerine bilerek hakaret edilmesine yol açacak kışkırtıcı paylaşımlar yaptıkları ve sonrasında da bunlarla ilgili davalar açtırarak uzlaşma yolu ile karşı taraftan para aldıkları iddia ediliyor.
Öyle ki yalnızca bir kişinin bile siber suçlarla mücadele bürolarında binlerce şikâyet dosyası olabiliyor.
Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’e konuşan Avukat Kemal Kumkumoğlu’na göre bu, uzun zamandan beri adliyeleri meşgul eden ciddi bir sorun.
Yargının tüm paydaşlarının bu sorunun uzun süredir farkında olduğunu ancak kamuoyunda bu konunun yeni konuşulmaya başlandığını belirten Kumkumoğlu’na göre, hakaret davalarını gelir kapısı haline getirenler arasında siyasiler, şarkıcılar, gazeteciler, televizyon sunucuları, futbol hakemleri, sosyal medya fenomenleri gibi birçok farklı alandan ünlü isimler de var.
Sosyal medyadaki fenomen olarak bilinen kimi isimlerin de bu işi meslek haline getirdiğinin anlaşıldığını belirten Kumkumoğlu, “Bilerek garip ve tahkir edici hareketler yapıp, sözler söyleyerek kendilerine hakaret ettirip sonrasında şikayetçi oluyorlar” dedi.
Kumkumoğlu’na göre bu durum, çok ciddi bir kamu kaynağı israfı.
Peki hakaret davaları nasıl para kaynağına dönüşüyor?
İşin o kısmı hakaret ettiği iddia edilen kişinin bulunmasıyla başlıyor.
Savcı iddianame hazırlamadan önce dosyayı uzlaştırmaya gönderiyor.
Kumkumoğlu’nun verdiği bilgiye göre şikayetleri yapan kişilerin avukatları, şikâyet edilen kişilerle iletişime geçiyorlar ve uzlaştırma sürecinde tazminat olarak bir para talep ediyorlar.
Genelde şikâyet edilen kişilerin avukatları olmuyor ve zaten “Avukat tutsam benzer miktarda bir para gidecek, bir de davayı kaybedersem ilave para ödeyeceğim” endişesiyle talep edilen tazminat miktarını kabul edip ödüyorlar. Böylece dosya soruşturma aşamasında kapatılmış oluyor ve dava açılmıyor.
“Çocukları tahrik ettirip hakarete yöneltip ailelerinden para alıyorlar”
Kumkumoğlu, son dönemde kamuoyuna yansıyan haberlerden anlaşıldığı üzere, hakaret davalarını para kaynağı olarak gören bazı kişilerin, çocukları da hedef aldığını söylüyor.
Bu kişiler çocuk yaşta ergenlerin oynadığı oyun veya sohbet odalarına giriyor. Orada çocukları kışkırtarak kendilerine hakaret ettiriyor. Sonra da gidip bu şikayetleri yaparak soruşturmaları açtırıyorlar.
Burada tazminat talebinin muhatabının veliler olduğunu aktaran Kumkumoğlu, “Veliler de çocuklar hakkında ceza davası açılmasını istemedikleri için parayı ödemeye razı oluyor. Böyle vahim örnekler de var” diyor.
Başvuru neredeyse bedava ama getirisi 20 bin lira olabiliyor
Kumkumoğlu, asıl sıkıntının bu işin adeta bedava olmasından kaynaklandığını söylüyor.
“Hiçbir külfeti yok. Bu şikayetler iki sayfalık matbu dilekçelerle yapılıyor” diyen avukat, şöyle devam ediyor:
Maalesef bu süreçlerin takibini özel olarak iş haline getirmiş meslektaşlarımız da var. Sadece link ekliyorlar. Bir de o linkin ekran görüntüsünü eke koyuyorlar. İsimleri yazıyorlar. Yani günde böyle yüzlerce başvuru yapabilirsiniz.
Yirmisinde veya otuzunda bile dosya uzlaştırmaya gitse büyük getirisi olabilir. Hiçbir ciddi maliyeti yok size. Sadece pul ücreti, harç ücreti gibi sembolik ödemeler. Her dosyaya aşağı yukarı 100 lira masrafınız var ama 15-20 bin lira getiriniz olabilir.