TİSK Başkanı Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ı ziyaret ettikten sonra gazetecilere konuştu. Akkol, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun asgari ücrete yapılacak ara zammı belirlemek için yarın ilk toplantısını yapacağını hatırlatarak, “TİSK’in duruşu belli. Ülkemizin ve çalışma hayatımızın önceliği olan her konu, bizim için de önceliklidir. Şu an kamuoyunda asgari ücretin güncellenmesine ilişkin bir beklenti var. Biz de bu beklentiyi karşılamak için Türk işverenleri olarak neler yapabilirizi masaya getireceğiz. Bu süreçte sosyal diyaloğa önem veriyoruz. Yeni ekonomi programını nasıl destekleyebilirizi ve sorunların çözümüne nasıl katkı sağlayabilirizi düşünüyoruz. Çalışanlar tarafında beklentiye sahip konuları nasıl desteklerize odaklanıyoruz. Bunu sosyal diyalogla yapıyoruz. TÜRK-İŞ başta olmak üzere işçi kesiminin tüm üyeleriyle istişare halindeyiz. Bakanı’mız da sosyal diyaloğu iyi bilen bir isim, uyumlu bir şekilde çalışacağımızı biliyoruz” dedi.
‘AYNI GEMİDEYİZ’
Ortak mutabakatla imza atılan bir süreç temenni ettiklerini söyleyen Akkol, “İşçi, işveren ve kamu ayrımını sevmiyorum, aynı gemideyiz. Tek bir ülkemiz ve tek bir çalışma hayatımız var. İstihdam, çalışanlar ve işverenler; bunlar birbirinden ayrılabilen unsurlar değil. İşverenler olacak ki; istihdam olacak, birileri ücret ödeyecek. Çalışanlar iyi gelire sahip olsun ki; refah olsun. Bunlar birbiriyle entegre konular. Bu konuları, bütün unsurlarıyla değerlendirip, ülkemiz için en hayırlı ve güzel şekilde tamamlamaya gayret edeceğiz. Hızlı bir şekilde, üçlü mutabakatla, işçi ve işverenin razı olduğu, kamunun liderliğini yaptığı bir mutabakatla bu süreci tamamlama arzusundayız. Önümüzde bayram var. Bayrama girmeden bu sürecin tamamlanmasını istiyoruz” diye konuştu.
‘KOMİSYON, HER ŞEYİ DİKKATE ALIYOR’
Akkol, asgari ücretin 500 dolar seviyesine yükseltilmesi yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine, “Türkiye Cumhuriyeti devletindeyiz. Başka para birimi ile asgari ücret veya başka ücretler belirlenmiyor. Komisyon, her şeyi dikkate alıyor. Kurları, enflasyonu, alım gücünü, istihdamı, işverenler üzerindeki yükü, ihracat üzerindeki baskıyı da dikkate alıyor. Yüzden fazla parametre değerlendirilecek. Burada iyi niyet var; Enflasyon düşüş trendinde. Buna rağmen Türk işverenleri olarak ara dönem artış yapılmasında mutabıkız. ‘Ara dönem olmasın, yıl sonu beklenilsin’ gibi bir görüşümüz yok. İstihdamı aksatmayacak, sürdürülebilir ama dengeli, çalışanın da işverenin de beklentisini dikkate alan bir tutarın belirlenmesini istiyoruz” dedi.
‘MUAZZAM BİR İŞ BİRLİĞİNE İMZA ATTIK’
Akkol, asgari ücrette işveren desteğinin artırılması yönünde bir taleplerinin olup olmadığının sorulması üzerine de “Hem asgari ücretin üçlü mutabakatla imzalanması hem işverenlerin istihdamın devam etmesi hem de çalışanların gelirinin artması çok kritik. Bunları gündemimizde tutacağız. İşveren desteğinin artırılarak, devam etmesi konusunda Sayın Bakanı’mıza talebimizi arz ettik. İşveren desteğinin özellikle belirli büyüklükteki işverenler için artırılarak verilmesi önemli. Ücretlerin asgari ücret kadar olan kısmında artık vergi alınmıyor. Bu konuda dünyadaki 5 ülkeden biri olduk. Türk çalışma hayatı olarak devletimizin liderliğinde muazzam bir iş birliğine imza attık. Bu tür güzel uygulamaları artırmaya ihtiyacımız var. Çalışanların da refah seviyesini daha fazla artıracak gelir vergisi dilimlerinde ve oranlarında güncellemeler yapılabilir. TİSK olarak bunun altına imza atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
KRİTİK TOPLANTI YARIN
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç yarın saat 14.00’teki ilk toplantıyla başlayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.
Toplantıda, TÜRK-İŞ heyetine Pevrul Kavlak, TİSK heyetine ise Akansel Koç başkanlık edecek.
Basına kapalı yapılması beklenen toplantıda, taraflar görüşlerini dile getirecek ve güncel ekonomik verileri görüşecek.
YÜZDE 30 ZAM TAHMİNİ
Öte yandan, Sabah gazetesinin haberine göre, yeni asgari ücrete refah payı ile birlikte yüzde 30 zam ön plana çıkarken, net ücretin 11 bin 58 lira (brüt 13 bin 10 lira) olması bekleniyor. Temmuz ayında asgari ücretin artmasıyla kıdem tazminatları son brüt maaş üzerinden hesaplanacak.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET 8 BİN 506 LİRA
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Gözlerin emekli maaşlarının arttırılmasına da çevrilmesini bekliyoruz.