Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 16 ilde olumsuz hava koşullarının sebep olduğu olaylardan etkilenen 198 kişinin kurtarıldığını bildirdi.
AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, yurt genelindeki olumsuz hava koşullarına bağlı olarak çok sayıda sel, su baskını ve çatı uçması ile yapısal çökme olaylarının yaşandığı belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 47 ilde turuncu, 29 ilde sarı uyarı verildiği, valilik, kaymakamlık, il AFAD müdürlükleri ile vatandaşlara uyarı mesajı gönderildiği anımsatılan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:
“Yağış uyarısı yapılan illerimizden şimdiye kadar 1492 ihbar alınmış olup, ekiplerimizin müdahale çalışmaları aralıksız devam etmekte. Söz konusu ihbarların; 440 adedi İzmir, 345 adedi Antalya, 146 adedi İstanbul’dan geldi.”

İKİ CAN KAYBI
Açıklamada, Sinop’un Erfelek ilçesinde fırtına nedeniyle bir yapıdaki çökmede enkaz altında kalan 1 vatandaşın hayatını kaybettiği, Ankara, Şereflikoçhisar’daki askeri kışlada fırtınaya bağlı cam düşmesi sonucunda 4 askerin yaralandığı kaydedildi.

Konya’da da aşırı yağıştan korunmak için ahıra sığınan 5 vatandaşın, burada meydana gelen göçüğün altında kaldığı, 1 vatandaşın hayatını kaybettiği, yaralanan 4 kişinin hastaneye sevk edildiği bildirildi.
Giresun’da ise çatı uçması sonucunda 2 vatandaşın yaralandığı duyuruldu.
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde ilgili kurumlarla birlikte olaylara 918 personel, 174 araç ile müdahale edildiği, yapılan çalışmalar sonucunda 16 ilde 198 kişinin kurtarıldığı bildirildi.

METEOROLOJİ’DEN 4 İLE UYARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz’in kıyı kesimlerde bu akşam saatlerinden itibaren, yarın Giresun ve Trabzon çevrelerinde kuvvetli sağanak yağış, Rize ve Artvin’in iç kesimleri ile yüksek kesimlerde karla karışık yağmur, kar ve yer yer yoğun kar yağışı beklendiğini belirterek vatandaşları yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyardı.
Meteoroloji’nin konuya ilişkin bugün yaptığı açıklama şöyle:
“Doğu Karadeniz’de beklenen yağışların bu akşam saatlerinden itibaren yarın Giresun ve Trabzon çevrelerinde kuvvetli, Rize çevreleri ile Artvin’in kuzey kesimlerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli yağmur ve sağanak, Giresun’un, Trabzon’un, Rize’nin ve Artvin’in iç kesimlerinde (800 ila 1000 metre üzeri rakımlı yerlerde) kuvvetli karla karışık yağmur ve kar, yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Sel, su baskını, iç kesimlerde buzlanma ve don olayı, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.”