11 Aralık 1975’te hayatını kaybeden yazar Hüseyin Nihal Atsız’ın ölüm yıl dönümü nedeniyle sosyal medyada Atsız tartışması başladı.
Atsız’ı Türkçülük ve Türk Milliyetçiliğine dayanak yapan siyasetçi ve yazarlar ile Atatürk-Atsız çizgisinin zıtlıklarını ortaya koyanlar paylaşımlarda bulundu.
Tarihçi-yazar Cengiz Özakıncı, belge niteliğindeki arşiv kayıtlarıyla Atatürk ile Atsız’ın fikirsel karşıtlıklarına dikkat çekti.
Atsız’ın Kemalizmi, “İstibdat, diktatorya, maskaralık, milletin baş belası, muazzam safsata, dışa bağımlı, ucube, yobazlık, dine tahakküm, yalan dolan, sahte mabut, donmuş beyinler” gibi sıfatlarla tanımladığını belirtti.
Özakıncı, “Atsız 1951’de yayımlanan makalesinde “Kemalizm 30 yılın yalan-dolan propagandasına dayanmaktadır” diyor. 1920-1950 arası 30 yılın 1920-1938 arası Atatürk dönemidir ve Atsız bu makalede Atatürk’e, Kemalizm’e yalan-dolan ve iftiralarla saldırmaktadır” diyerek bazı kayıtlar paylaştı.
Özakıncı, Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın “Büyük tarihçi ve edebiyatçı, tavizsiz Türkçü, Turan ülküsünün yılmaz savunucusu, Hüseyin Nihal Atsız’ı saygı ve rahmetle anıyorum” mesajına da şöyle yanıt verdi:
“Dergisi Atatürkçe yasaklanan bir Kafatasçı Irkçı; Atatürk’ü, Türk Devrimi’ni, Türk Tarih Tezi’ni aşağılayıp Abdülhamid’i, Vahideddin’i, Menderes’i yücelten bir Tarihçi; yasal varisi olduğu Rıza Nur’un Atatürk’e yönelik tiksinç iftiralarını K. Mısıroğlu’na yayımlatan bir “Türkçü”
Dergisi Atatürkçe yasaklanan bir Kafatasçı Irkçı; Atatürk’ü, Türk Devrimi’ni, Türk Tarih Tezi’ni aşağılayıp Abdülhamid’i, Vahideddin’i, Menderes’i yücelten bir Tarihçi; yasal varisi olduğu Rıza Nur’un Atatürk’e yönelik tiksinç iftiralarını K. Mısıroğlu’na yayımlatan bir “Türkçü”: https://t.co/126ey1V6Sc
— Cengiz Özakıncı (@cengizozakinci) December 11, 2023
Özakıncı, mesajına gelen tepkilere “Atsız’ın Kemalizm’e ve Atatürk’e hakaretler iftiralar sövgülerle saldırdığı yazısı” diyerek yukarıdaki Orkun dergisinde 1951’de yayımlanan yazısını tekrar hatırlattı.
H. N. Atsız’ın Kemalizm tanımlaması: İstibdat, Diktatorya, Maskaralık, Milletin Baş Belası, Muazzam Safsata, Dışa Bağımlı, Ucube, Yobazlık, Dine Tahakküm, Yalan Dolan, Sahte Mabut, Donmuş Beyinler. (23.02.951, Orkun.) ⤵️ pic.twitter.com/ku5bSP0g5Z
— Cengiz Özakıncı (@cengizozakinci) May 24, 2023
Özakıncı devamında, “Atsız’ın Atatürk’e söven, aşağılayan, iftira atan bu yazısını okuduktan sonra “Atsız Atatürk çizgisinde Türk milliyetçisidir” yalanını propaganda etmek, sahtekarlıktır” diyen bir paylaşımda bulundu.
ATSIZ, RIZA NUR, KADİR MISIROĞLU…
Atsız’ın Atatürk’e hakaretler eden Rıza Nur’un anılarını bastırdığını da hatırlatan Özakıncı, “Keşke Yunan galip gelseydi” sözleriyle hatırlanan sözde tarihçi Kadir Mısıroğlu ile Atsız ilişkisine ilişkin de bazı belgeler paylaştı.
Özakıncı şu ifadeleri kullandı:
“Atsız, Rıza Nur’un Atatürk’e ve Milli Mücadele önderlerine iğrenç sövgü, aşağılama, yalan ve iftiralarla dolu anıları yayınlanmadan ÖNCE Mısıroğlu’na ihtarname çekerek ‘Manevi oğlu’, ‘tek yasal mirasçısı’ benim demiş; Mısıroğlu’dan telif ücreti alarak basımına izin vermiştir.”
Bir sosyal medya kullanıcısı söz konusu paylaşım üzerine şu itirazda bulundu:
“Atsız yayımlatmıyor Cengiz bey, Kadir Mısıroğlu kendi iradesiyle yayınlıyor. Bu adamı küçümsemeyi bırakın lütfen”
Özakıncı’nın buna yanıtı şöyle:
“Atsız’ın Mısıroğlu’na çektiği ihtarname 28.8.1967 tarihini taşıyor. O tarihte Mısıroğlu kitabı basıp yaymış değil. Atsız, ‘Neşretmeye teşebbüs etmiştir. Bunu haber almış bulunmaktayım.. Neşretmekten imtina etsin’ diyor. Sonra ikisi anlaşıyorlar ve Atsız yayına izin veriyor.”
‘ATSIZ’IN DERGİSİNİ ATATÜRK KAPATTI’
Özakıncı, Atsız’ın Orhun dergisinin 14.07.1934’te “Gazi Mustafa Kemal” imzalı Bakanlar Kurulu Kararı’yla kapatıldığını belirterek, söz konusu kararın arşiv belgesini de paylaştı.
Söz konusu belgede kapatma nedeni olarak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin iç ve dış politikasını bulandırıcı ve çiğneyici nitelikte muzur zararlı yayında bulunmak” gerekçesi gösteriliyor.
ilk dönemi için doğru Attaürk’e dülşman ama rıza’nın hatıraları yayınlandıktan sonra Atatürk’e karşı düşman tutumu değişiyor.
Atsız’ın kitabını okuyan insanlar, Atsız’ın Atatürk’e bir süre muhalefet ettiğini söylese de sonra’dan Atatürk’e hak vermeye başladığını söylemişlerdir
Türkler nihal atsız ve atatürk tartışmasıyla oyalanırken, cumhuriyet ve türk düşmaları yol alıyorlar:
https://www.veryansintv.com/cumhuriyet-dusmanina-bolgemizin-degeri-demisti-iyi-partide-seyh-said-krizi/
https://www.veryansintv.com/kayyimin-yonettigi-belediye-yeni-bulvara-seyh-sait-adini-verdi/
Tipe bakinca Bahceli’yi gordum. Bunlar cok mu benzer yahu