MERVE DUMAN / VERYANSIN TV
Veryansın Tv’nin yaklaşık iki senedir “Türkiye’nin Çernobil’i” diyerek uyardığı, Erzincan İliç’teki yabancı ortaklı Anagold Madencilik isimli şirketin siyanürle altın çıkardığı madende, 13 Şubat 2024 tarihinde toprak kayması meydana geldi ve 9 işçi göçük altında kaldı. Liç alanında başlayan kayma sonucu 5 milyon metreküp siyanürlü toprak, Sabırlı Deresi yatağına aktı. Facianın üzerinden aylar geçmesine rağmen işçilerden 5’inin cenazesine ulaşılamadı.
SABIRLI KÖYÜ’NDE HAYVANCILIK BİTME NOKTASINDA
Çalışmaların devam ettiği İliç’te facianın yankıları sürerken; burunlarına zehir kokusu geldiğini söyleyip altın madeninden kaynaklı siyanür ve sülfürik asit tehdidine karşı çıkan Sabırlı Köyü sakinleri, her gün yeni bir tehditle karşılaştı.
Madenin İliç’e girmesiyle Sabırlı Köyü’nde, hayvancılık bitme noktasına geldi. Son 15-20 senede çok sayıda köylü, hayvanlarını satıp madende işçi olarak çalışmaya başladı. Köyde hayvancılığa devam etmek için çaba sarf eden köylüler de şimdi ‘susuzluk’ tehlikesiyle karşı karşıya…
SİYANÜR TEHDİDİNE KARŞI ÖNLEM ALINDI AMA KÖYLÜ SUSUZ KALDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, siyanürlü maden faciası sonrası Sabırlı Deresi yatağına akan tonlarca liç yığınının Fırat Nehri’ne karışmasını önlemek için çalışma başlattı. Bakanlık, dereye akan mevsimsel suyu, liç yığınının üzerine döşediği borularla Fırat Nehri’ne aktarmaya başladı.
Böylece, bölgede yaşanabilecek selin önüne geçilecek ve yağmur sularının siyanürlü toprağı Fırat Nehri’ne taşıması engellenecekti ancak söz konusu önlemin ardından köylüler, tarım ve hayvancılıkta kullandığı dere suyuna ulaşamamaya başladı. Yani Kanadalı şirketin İliç’teki maden projesi, Türk topraklarını zehirlemekle kalmadı, çiftçiyi işinden de etti.
‘BU VİDEODA ÇARESİZLİĞİMİ ANLATTIM’
Türkiye’de kırmızı et halk için neredeyse ulaşılamayacak bir noktaya gelirken, Sabırlı Köyü’nde hayvancılık yapan ve Anagold Madencilik’te çalışan bir vatandaş; madenin dereleri talan ettiğini, köyde hayvancılık yapanların hayvanlarını satmak zorunda kalacağını ve atadan, dededen beri yaptıkları Erzincan tulum peyniri üretiminin duracağını belirterek isyan etti.
Yaşadığı zorlukları ve bölgedeki son durumu çektiği cep telefonuyla kayda alan vatandaş, Veryansın Tv’ye yaptığı açıklamada “Bu videoda çaresizliğimizi anlattım” dedi.
Bölgede Fırat Nehri’ne yakın alanlardan su çıktığını söyleyen vatandaş, “İlkbaharda hayvanım dağa çıktığında, çaresizliğini görecektiniz. Sıcakta hayvan yoruluyor, gelip derede sulamak istiyorum, hayvan çaresizce taşın altında su arıyor” diye konuştu.
Hayvanlarını satacağını söyleyen Sabırlı Köyü sakini, Anagold madencilikte halkla ilişkiler bölümünde çalışanların “Sabırlı Köyü artık hayvancılıkla uğraşan değil, madenci köyü” dediğini aktarıp duruma isyan etti.
İşte o video: