GAMZE ÇINLAR / VERYANSIN TV
Veryansın Tv, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yeniden Fırat Üniversitesi’nde Rektörlük koltuğuna oturan Fahrettin Göktaş’la ilgili dikkat çeken yargı kararlarına ulaştı.
İşte Rektör Fahrettin Göktaş hakkındaki suçlamalar:
1. KARAR:
Fırat Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüsekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü Öğretim Üyesi D.A.’nın Yabancı Dil Sınavı’nda sürekli 40 puan altında kalmasına rağmen, 2010 yılında FETÖ’nün soruları çaldığı ortaya çıkan dil sınavında 65 sınır barajını geçmesi şaibeli bulundu.
Üniversitenin eski öğretim görevlisi U.D. tarafından Danıştay’a yapılan başvuruda, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi D.A.’nın 2010 yılında Yabancı Dil Sınavcı’ndan (ÜDS) hayatın olağan akışına aykırı olarak 65 puan aldığı, soruları FETÖ tarafından çalındığı için iptal edilen ALES puanıyla haksız yere akademik kadroya atandığı öne sürüldü.
Başvuruya göre, soruları çalınan sınavlarda aldıkları puanlara göre akademik kadroya atananların yeni bir sınava (eşdeğer sınava) tabi tutulup bu sınavda başarılı olmaları durumunda görevlerine devam etmelerine karar verilmesine rağmen, 2019 yılındaki Yabancı Dil Sınavı’ndan (YÖKDİL) barajın altında 50 puan alan kadın akademisyen hiçbir sınava girmeyerek kariyerini sürdürdü. ÖSYM’ye yapılan şikayet sonucu D.A.’nın sınavlarının iptaline karar verildiği ancak rektör Göktaş’ın müdahale ederek, iptal kararını geri çektirdiği öne sürüldü. Rektör Göktaş’ın D.A. hakkında soruşturma yapılmasına engel olmak için ilgili kurumlara eksik bilgi ve belge göndererek “görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği iddia edildi.
Danıştay 1. Daire’nin 16 Ocak 2024 tarihli kararında, Fırat Üniversitesi Rektörlüğünce yapılan soruşturma ile ilgili “Soruşturma konusu iddialarla, Rektör Fahrettin Göktaş’ın da illiyet bağı bulunduğu, atama kararlarında, D.A. hakkında işlem yapılmamasında, YÖK’e eksik bilgi ve belge gönderilmesinde rektörün dahli olduğu göz önüne alınarak soruşturma konusu suçlarla illiyet bağı bulunan rektörün, söz konusu iddiaların soruşturulması için soruşturma emrini vermesinin, soruşturmacı atamasının, Kurul oluşturmasının objektifliğe uygun olmadığı açıktır” denildi.
FETÖ İDDİALARI SAVCILIKÇA SORUŞTURULMALIYDI
Kararda, rektörlüğün soruşturmasında, ÜDS ve ALES sınavlarıyla ilgili FETÖ iddialarının da ‘Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar’ kapsamında olduğundan Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığınca doğrudan soruşturulması gerektiği halde bunun dikkate alınmadığı vurgulandı.
DOSYA SAVCILIK VE YÖK’E GÖNDERİLDİ
Danıştay 1. Daire, öğretim görevlisi D.A. hakkında eksik incelemeye dayalı olarak düzenlenen soruşturma raporu esas alınarak Fırat Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen kararı bozarak, FETÖ olayları ile ilgili iddiaların doğrudan soruşturulması amacıyla dosyanın bir örneğinin Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi. Anayasal suçlar kapsamında kalmayan iddialar nedeniyle ise Rektör Fahrettin Göktaş da dahil bütün şüpheliler hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca soruşturma yaptırılması karara bağlandı.
Kararda, Fırat Üniversitesi dışında bir üniversitede görev yapan, konusunda uzman en az üç öğretim üyesinden oluşturulacak bilirkişi heyetinden, D.A.’nın akademik kadroya atanma/yükselme sürecinde usulsüzlük olup olmadığı, kimlerin bu usulsüzlüklerde sorumlu bulunduğu hususlarını aydınlatan bilirkişi raporu alınması gerektiği vurgulandı.
Dosyanın YÖK’e ve Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği öğrenildi.
2. KARAR:
Fırat Üniversitesi’nde öğretim görevlisi iken rektör Fahrettin Göktaş’la ters düşen U.D., Kahramanmaraş Nöbetçi Aile Mahkemesi’ne başvurarak, ‘cinsel saldırı, cinsel taciz’ gibi iftiralara, tehdit ve maddi manevi psikolojik baskılara maruz kaldığını, takiplerle özgürlüğünün engellendiğini öne sürdü. 23 Temmuz 2024 tarihli dilekçede, “Şiddet uygulayanın keyfi olarak benim aleyhime beni toplum içinde küçük düşürecek, olmadığım yerlerde oldu beyan ederek cinsel içerikli taciz, saldırılarda bulunmuştur. Beni telefonla arattırarak tehditler savurtmuştur. Beni takip ettirerek, bana maddi manevi zararlar vermiştir. Evime eşyalarıma saldırtmış. Evimin duvarını zifte boyattırmıştır. 200.000 TL üzerinde zarar verdiği bilirkişice tespit edilmiştir” ifadeleri yer alarak, koruma tedbiri verilmesi talep edildi.
Kahramanmaraş 1. Aile Mahkemesi de aynı gün Göktaş hakkında 1 ay süreyle uzaklaştırma tedbiri uygulanmasına karar verdi. Ancak karar 15 gün uygulandı. Uzaklaştırma kararı, yasaya aykırı olarak bir üst mahkemeye gitmeden aynı hakim tarafından ‘ek karar’ verilerek ilgili ‘kanun kapsamına girmediği’ gerekçesiyle kaldırıldı.
‘YARGITAY’DAKİ AĞABEYİN ROLÜ VAR’ İDDİASI
Veryansın Tv’ye konuşan şikayetçi akademisyen U.D., kararın kaldırılmasında rektör Göktaş’ın Yargıtay’da görevli olan ağabeyi S.G.’nin rolü olduğunu iddia etti. Göktaş’ın ağabeyi üzerinden Elazığ’da aleyhine yapılan şikayetleri kaldırttığını öne sürdü. U.D. ayrıca, Yargıtay’daki ağabey hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulunduğunu söyledi.
3. KARAR:
Rektör Fahrettin Göktaş hakkında FETÖ ile ilgili çok sayıda şikayette bulunduğunu ve bunları geri çekmesi için tehdit edildiğini iddia eden eski öğretim görevlisi U.D., “7 ayda 7 ayrı disiplin soruşturması geçirdim, her defasında suçsuzluğum kanıtlandı. ‘Açtığın davaları geri çekmezsen sözleşme süreni uzatmayacağız’ dediler. Sözleşme uzatma günü geldiğinde de feshettiler” dedi. U.D.’nin sözleşmesi yenilenmeyince kaldığı lojmanı da terk etmesi gerekti. Lojmandan çıkarken eve zarar verdiği iddiasıyla Rektörlük bu kez tazminat davası açtı. Mahkemeye sunulan bir videoda evin duvarlarının zifte boyandığı, tüm kapıların, parkelerin, dolapların, elektrik tesisatı, lamba, priz, duşa kabin vb. herşeyin sökülüp götürülmüş olduğu görülüyor. Görüntülerde U.D.’ye “şerefsiz” şeklinde hakaret edildiği de duyuluyor.
VİDEO TARİHLERİ ÜZERİNDE OYNANMIŞ
Evin tamamen talan edildiğini ortaya koyan video ile ilgili mahkeme bilirkişi incelemesi yaptırdı. Ancak bilirkişiler video tarihleri üzerinde oynanarak, evin teslim edildiği gün çekim yapılmış gibi gösterildiğini tespit etti. Elazığ 1. Hukuk Mahkemesi 28 Mayıs 2024 tarihli kararında, “Cd üzerinde inceleme yapıldığı, cd kaydındaki videonun 31/07/2023 tarihinde saat 15:37 itibariyle oluşturulduğu, davalı tarafından daire anahtarın 31/07/2023 tarihinde saat 15:00’da Elazığ Valiliği İl İdare Kuruluna teslim edidiği, video oluşturulma tarihinde anahtarın davacı kurum tarafından henüz teslim alınmadığı”nın anlaşıldığı belirtildi.
Evde keşif yapıldığında da daire kapısının zorlanarak içeri girilebildiği görüldü. Mahkeme, bu nedenlerle davanın reddine karar verildi.
İşte talan ettirilen evin görüntüsü:
REKTÖR GÖKTAŞ’TAN AÇIKLAMA
Fırat Üniversitesi Rektörü Fahrettin Göktaş, hakkındaki Danıştay kararına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaparak, topu ÖSYM’ye attı.
ÖSYM’nin ÜDS belgesinin geçerli olduğuna dair kararı paylaşan Göktaş, Danıştay 1. Dairesi’nin usul yönünden bir karar aldığını ve kendisine yönelik bir suçlama olmadığını iddia etti. Haberimizin “çarpıtma” olduğunu savunan Göktaş, “Hakkımda asılsız iddialarda bulunan kişiler ve haber siteleri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi.
Diyanetin fetvasını hatırladım. Soru çalarak kamuda ataması yapılanlarla ilgili olan. Adamlar dini bile çıkarlarına uyduruyorlar. Yaşananlar artık normal geliyor.
Cinsel istismar gırla gidiyor öğrenci ders geçemiyor..