1. Haberler
  2. Gündem
  3. İliç’te organize kötülük… 11 yıl önce siyanür sızıntısı böyle gizlenmiş!

İliç’te organize kötülük… 11 yıl önce siyanür sızıntısı böyle gizlenmiş!

Vatandaşların direnişlerine rağmen yıllarca faaliyetlerine devam eden ve 9 işçinin hayatını kaybettiği liç kaymasıyla gündeme gelen Erzincan İliç’teki altın madeniyle ilgili yeni bir araştırma hazırlandı. Raporda "2014 yılında meydana gelen büyük çaplı bir siyanürlü solüsyon sızıntısının hem Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hem de maden şirketi tarafından kamuoyundan saklandığı" belirtildi.

featured

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat 2024’te Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü liç sahasının kayması sonucunda meydana gelen maden faciasında 9 işçi hayatını kaybetti.

Siyanür sızıntısıyla gündeme gelen madene ilişkin dikkat çeken bir rapor hazırlandı. ortak.org tarafından yapılan araştırma, madende uzun yıllardır devam eden denetim eksikliklerini ve kamuoyundan gizlenen kazaları gözler önüne serdi.

T24’ün haberine göre araştırmada “2014 yılında meydana gelen büyük çaplı bir siyanürlü solüsyon sızıntısının hem Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hem de maden şirketi tarafından kamuoyundan saklandığı” belirtildi.

‘TEPKİ OLUŞANA KADAR BAKANLIK OLAY YERİNDEN NUMUNE ALMADI’

“2022’de yaşanan yığın liçi kaymasının ardından, sosyal medyada büyük tepki oluşana kadar Bakanlığın olay yerinden numune dahi almadığı” kaydedilen araştırmada “yine aynı yıl boru patlağı nedeniyle tonlarca siyanürlü solüsyonun toprağa sızdığı kazanın ardından, maden faaliyetlerinin 88 gün boyunca durdurulduğu süreçte dahi yığın liçine siyanürlü solüsyon verilmeye devam edildiği ve üretimin sürdürüldüğü” vurgulandı.

Araştırma; madenin 3 bakanlık tarafından denetlenmesine rağmen, 9 kişinin yaşamını yitirdiği yığın liçi biriminde hiçbir bakanlığın üretim denetimi yapmadığını, altın madenlerindeki yığın liçi yapılarının mevzuattaki istisnalar yoluyla denetim dışında bırakıldığını ortaya koydu.

Anagold Madencilik’in, araştırmada elde edilen bulgular hakkında yaptığı açıklamada “çevreyi doğrudan etkileyebilecek olaylarda ilgili mercilere zamanında ve şeffaf bilgilendirme yaptığını” öne sürdü.

‘7 BİN LİTRE SİYANÜRLÜ SOLİSYONUN TOPRAĞA SIZDIĞI BİR KAZA KAMUOYUNDAN GİZLENMİŞ’

Araştırmada denetimlerle ilgili bulgular şöyle sıralandı:

“2014’te 7 bin litre siyanürlü solüsyonun toprağa sızdığı bir kaza kamuoyundan gizlenmiş.

27 Mart 2022’de siyanürlü cevherin korumalı alanın dışına taştığı bir heyelan sonrasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sosyal medyada şikayetler dile getirilene kadar kaza alanından numune almamış, hatta şikayetler üzerine ikinci bir denetim gerçekleştirene kadar kazanın boyutlarını kavrayamamış.

1 Haziran 2022’de meydana gelen siyanür sızıntısı sonrası madendeki faaliyetler durdurulmuş olmasına karşın Anagold yığın liçine siyanürlü solüsyon vermeye devam etmiş.

.Madende üç farklı bakanlığın denetim yükümlülüğü bulunuyor ancak yıkılan yığın liçinde hiçbir idari birim altın üretimi hakkında denetim yapmamış, yani yığın liçindeki faaliyetler denetim dışında bırakılmış.”

İlişkili Haber
thumbnail

İliç’teki facianın 1. yılı… AKP’nin sömürge madenciliği nelere yol açtı

Haberi görüntüle

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!