ABD’li dergiden Karadeniz analizi: Türkiye NATO’nun…

featured

Washington merkezli askeri analiz dergisi The National Interest (NI), Rusya’nın Kırım’ı kazanmasından sonra Karadeniz bölgesinde güçlenmesinin olası bir savaşta NATO’ya hızlı ve inandırıcı zafer şansı bırakmadığını yazdı. Dergide aynı zamanda Türkiye’nin NATO’nun güvenlik hedefini sekteye uğrattığı ifade edildi.

Mark Episkopos imzalı makalede, Rusya’nın Kırım’ı kazanmasından sonra Karadeniz bölgesinde güçlenmesinin olası bir çatışma durumunda NATO’ya hızlı ve inandırıcı zafer şansı bırakmadığı ifade edildi.

Rusya lideri Vladimir Putin’in geçen hafta Karadeniz’de İngiliz muhribi HMS Defender’ın Rus gemileri tarafından batırılsa dahi üçüncü dünya savaşının başlamayacağı şeklindeki açıklamasına atıfta bulunan yazar, Batı’nın böyle bir savaşta şüphesiz kaybedeceğinin farkında olduğunu savundu. Sputnik’in haberine göre Episkopos, “Putin’in kanaatinde haklılık payı olabilir” ifadelerini kullandı.

Karadeniz’deki mevcut istikrarsızlığın merkezinde Kırım’ın statüsünün yer aldığına dikkat çeken yazar, bu bağlamda Kiev’in birkaç Batılı devletle birlikte Rusya’nın ulusal kara suları yakınında askeri tatbikatlar düzenleyerek Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunmaya yönelik sembolik adımlar attığını, Kremlin’in ise bu provokasyonlara karşı giderek sertleşen karşılıklar verdiğini vurguladı.

ABD’li uzman, Kırım’ın topraklarına katılmasından sonra Rusya’nın Karadeniz Filosunu sürekli olarak büyütmeye devam ederek, özellikle modernize edilmiş üç füze firkateyninin ve 636 Varşavyanka projesi kapsamında üretilen birkaç dizel-elektrikli avcı denizaltısının filonun hizmetine girdiğini vurguladı.

‘BİR BAŞKA BAŞ AĞRISI DA…’

NATO’nun bir başka baş ağrısının da ABD’nin uçak gemilerinin saldırı birimlerinin Rus topraklarına güç yansıtma yeteneğini sınırlayan hipersonik seyir füzesi Tsirkon olduğunu belirten yazar, aynı durumun X-47M2 Kinjal balistik füzeleri için de geçerli olduğunun altını çizdi.

‘TÜRKİYE, NATO’NUN GÜVENLİK HEDEFLERİNİ SEKTEYE UĞRATIYOR’

NATO güçlerinin ayrıca bölgede destek bekleyemeyeceklerine dikkat çeken yazar, “Diğer büyük Karadeniz gücü olan Türkiye, Moskova ile daha yakın askeri-ekonomik ilişkiler geliştirmek isterken ittifakın güvenlik hedeflerini sekteye uğratan bir NATO üyesidir” iddiasında bulundu.

Ukrayna, Romanya ve Gürcistan’ın ise ABD birliklerine liman erişimi ve deniz geçişi sağlayabileceği ve bunu yapabileceklerinin de neredeyse kesin olduğu belirtilen yazıda, ancak bunun ötesinde bu ülkelerin önemli askeri katkıda bulunmak için gerekli deniz yeteneklerinden yoksun oldukları vurgulandı.

Makalede, Rusya’nın Karadeniz’deki müttefik kuvvetlere karşı etkili kampanya yürütmek için tüm araçlara sahip olduğu, bununla birlikte olası çatışma senaryolarının hiçbirinde NATO’nun zaferine işaret edebilecek ipucu olmadığı sonucuna varıldı.

ABD’li dergiden Karadeniz analizi: Türkiye NATO’nun…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 5 Temmuz 2021, 07:38

    Olabileceği kadar gerçekçi bir analiz. Olabileceği kadar diyorum çünkü durum Episkopos’un anlattığından daha vahim! tabi ki Atlantik açısından. Türkiye ile ilgili düşüncelerine gelince; gene kendi yaptıkları büyük, affedilemez ihaneti görmeden, Türkiye’nin çok haklı olarak, komşuları ile iyi geçinme, ekonomik açıklarını kapatma çabalarını, “güvenlik hedeflerini sekteye uğratmak” olarak suçluyor. Türkiye 70 yıllık nato üyeliğinde hangi faydayı sağlamış ki batı için fedakarlıkta bulunsun. Nato, bırakın faydayı “gerginlik stratejisi” ile Ülkemizi kan gölüne çevirdiği gibi, Fuller’in “yeşil kuşak projesi” ile Türkiye’yi ortaçağa çevirdi, Tekstilimize, makarnamıza bile kota koyan “dostlarımız” “müttefiklerimiz” ekonomimizi ise komprador burjuvazi ile göbeğinden kendine bağımlı hale getirdi. Vee daha vahimi, hala pkk, ypg, fetö, dhkp-c gibi terör örgütlerini alenen destekleyerek, düşmanlığını gizlemeye bile gerek görmemektedir. Mehmetçik artık 23 centlik asker olmamalıdır, olmayacaktır. Üstelik Batı emperyalizminin yeni düşman yaratma, Rusya’yı, Çin’i düşman ilan etme çabası hiç gerçekçi ve inandırıcı değildir. Sürekli bir Rusya, Çin tehlikesinden, saldırganlığından, provokasyonundan bahsediyorlar. Ama bugüne kadar bu ülkelerin donanmalarını, uçaklarını, Meksika Körfezinde, Miami sahillerinde, New York önlerinde, Kaliforniya semalarında görmedik. Oysa ABD çömezlerini toplayıp toplayıp Rusya ve Çin’in semalarında, denizlerinde tur atıyor. Sonra birde kalkıp pişkince bunları suçluyor. Bence Türkiye bu gerilimlerde elden geldiğince tarafsız kalarak, ortamın yarattığı fırsatları değerlendirmelidir. Bu konuda iki yüzlü, düşmanca politikalar yerine, açık biçimde sadece kendi çıkarlarını önceleyeceğini de deklere etmelidir.

  2. Nato ve abd gibi dostun varsa , baska dusman arama, bu dostlar! yeter. .
    iste akdenizde yunanista ve israil ile yaptıkları, karadenizde yapacaklarının teminatıdır. nokta

  3. Ne demis bu sozde uzman “Turkiye… ittifakın güvenlik hedeflerini sekteye uğratan bir NATO üyesidir”. Bu sozde uzman belli ki bu yaziyi birilerinin istegi uzerine yazmis. Belkim de hic bu yaziyi yazmadi, parayi alip yazinin altina sadece ismini koydu. America ve Batida boyle “uzmanlik” pek coktur.
    Yalniz bu uzman birseye deginmeyi unurmus. Acaba o ise yaramaz NATO toplulugu Turkiyesiz Karadenizde ne olurdu? Bunu bilerek yazmamis. Yazsa, Turkiyeyi ovmek zorunda kalacak. America bugunlerde Turkiye icin iyi seyler yazarmi.

  4. Trükiye’nin güvenlik hedeflerini de düşünen herhangi bir yapı veya amerikalı dergi var mı?

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!