Amerikan F-35’lerin ‘görünmezlik’ boyası çabuk döküldü: Tam 160 km izlemişler

featured

ABD’nin ‘5. Nesil savaş uçağında tartışmasız lider’ diye pazarladığı F-35’lerin bir fiyaskosu daha ortaya çıktı. Alman Hensoldt şirketi, yeni nesil radarıyla ‘görünmez’ denilen F-35’i tam 160 kilometre takip ettiğini duyurdu. Peki Türkiye’nin gözünü çevirdiği SU-57’lerin görünmezlik özelliği ne düzeydi? SU-57’lerin teknik özellikleri neler? F-35 ile SU-57 karşılaştırmasında sonuç ne? İşte yanıtları…

Amerikan 5. nesil F-35 jetlerinin görünmezlik efsanesini bitirecek iddia, ABD merkezli savunma sitesi C4isrnet’ten geldi.

Habere göre, Alman savunma şirketi Hensoldt, deneysel radarını test etmek için F-35’lerin Arizona Luke Hava Kuvvetleri Üssü’nden gösteri için Berlin’e uçacağı 2018 tarihini seçti. Deneysel radar sistemi TwInvis, Berlin’deki Schönefeld Havalimanı’na yakın noktadaki bir çiftliğe yerleştirildi. Alman radarı, F-35’ler gelmeden önce aktive edildi. Deneysel radar, tüm hava hareketlerini izlemeye başladı. F-35’leri tespit etmeyi başardığını söyleyen Alman şirketi yaklaşık 160 km boyunca radar takibi yaptığını duyurdu.

C4isrnet’in haberine göre, F-35’lerin klasik radarlara yakalanmadığını belirten Alman şirket, “Askeri radarlar havaya gönderilen dalgaların uçağa denk gelmesi ve geri yansıması üzerinden tespit ve takip yapıyor ancak bize göre bu gereksiz. Yeni TwInvis pasif radar sistemi havadaki tüm elektromanyetik yayın ve sinyalleri takip etmek üzere dizayn edildi” ifadelerini kullandı.

Alman radarı sivil iletişim dalgalarını tespit üzerinden çalıştığı ve herhangi bir ‘sinyal yaymadığı’ için F-35 pilotu radarla izlenen bölgeye girdiğini de anlayamıyor. Alman şirketi ayrıca tüm hava hareketlerini izlemeyi başardığını duyurarak Almanya’nın güneyindeki hava trafiğini gösteren bir görsel de yayımladı. Açılıp kapanabilir bir antenin bulunduğu radar sistemi sadece bir kamyonete sığabiliyor. Bu nedenle yeni radar, uzmanlarca hava savunma sistemlerinde ‘ezber bozan bir gelişme’ olarak görülüyor.

Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400’leri almasına tepki gösteren ABD, anlaşmayı bozmak için Türkiye’yi F-35 projesinden çıkardığını duyurmuştu. Proje sonunda Hava Kuvvetleri’ni 100’den fazla F-35’le güçlendirmek isteyen Türkiye, ABD ambargosu karşısında Rus Su-35 ve Su-57‘lerini konuşmaya başladı. Moskova’yla bu konuda ilk temas Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ayki ziyaretiyle atıldı. Ardından Savunma Sanayi Başkanlığı heyeti Moskova’da Su-57’ler için görüşmeler yaptı. Rus tarafı, Su-57 konusundaki anlaşmada kararın Ankara’da olduğunun altını çizdi.

F-35 Mİ SU-57 Mİ?

Rus Hava Kuvvetleri envanterine Su-57’nin bu yıl girmesi bekleniyor. F-35 ise başta programda yer alanlar olmak üzere bir dizi ülkede kullanılıyor.

Su-57’nin takviyesiz süpersonik uçuş, kısa mesafeli kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri, kapalı bölmelerde silah sistemleri, süper manevra kabiliyeti gibi özellikleri bulunuyor.

F-35 ise kısa mesafeli kalkış ve iniş, dikey kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri ve kapalı bölmelerde silah sistemleriyle görev yapıyor.

Rusya’nın 5. nesil savaş uçağı saatte 2 bin 600 kilometre azami hıza, F-35 saatte bin 931 kilometre azami hıza sahip bulunuyor.

Su-57, 5,8 saat uçarken, F-35’te bu süre 2 saat 36 dakika. Su-57, 10 bin kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 35 bin 480 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 11 bin 100 kilogram iç yakıt rezervi bulunuyor.

F-35 ise 8 bin 160 kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 31 bin 751 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 8 bin 900 kilogram iç yakıt rezerviyle görev yapabiliyor.

KARAR ANKARA’NIN

Rusya’nın Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitriy Şugayev, geçen ay yaptığı açıklamada Türkiye’yle SU-35 ve SU-57’nin teslimatına ilişkin görüşme yürütmekte olduklarını söyledi. Demir ile görüşmesinden önce açıklama yapan Dmitriy Şugayev, “Türk meslektaşımla ele alacağımız hususlardan birisi S-400 teslimatı. Ardından SU-35 ve SU-57 teslimatı ihtimali üstünde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Türkiye’nin önemli bir ilgisi söz konusu” demişti.

Rus devlet kanalı Rossiya-1e demeç veren Başbakan Yardımcısı Borisov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova’da katıldığı MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda Su-35 ve Su-57’lerin ön plana çıkmasını değerlendirdi.

Amerikan F-35’lerin ‘görünmezlik’ boyası çabuk döküldü: Tam 160 km izlemişler

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Milli savunma bakanı gerekirse kendi uçağımızı da yaparız demiş gerçi biraz geç kalındı o işe. Elbette yapılmalı ama geç kalındı, kalınmasının nedeni de hepimizin malumu. f35 de verilmiyor ise geriye bir alternatif kalmıyor zaten. İster daha hızlı daha uzağa daha ağır yükle uçsun veya uçmasın, mecburuz. Nasıl ki s400 de mecburduk aynen öyle.
    F35 ler üzerine eleştiriler bugünün olayı değil. Bakınız iki adet Israil f35 inin s300 lerce Suriye de düşürülmesi. Gerçi Israil “kuştu onlar kuş!” Demişti ya o da ayrı bir mesele 2 ader 100er milyon dolarlık uçak kuşla düşüyorsa sevinmeli mi? Üzülmeli mi? Bilemedik…

  2. Şimdi su57 nin ihraç versiyonunu teklif edeceklerse almayalım. İhraç versiyonu s35 e denk sayılır hatta daha stabil ve kendini kanıtlamış olması bakımından su35 daha avantajlı.
    Bunlar neysede eğer gerçekten uçaklarımızı vermezlerse bir daha eksinlikle uçak almamamız gerekir.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!