Dışişleri ile Savunma Bakanlığı arasında Coni krizi!

featured

Dışişleri Bakanlığı’nın, Ağustos ayında Ortak Harekât Merkezini yönetmek için Şanlıurfa’ya gelen Amerikan askerlerinin Meclis’in onayı olmadan ülkeye girmesinden rahatsız olduğu öğrenildi. Dışişleri yetkilileri bu rahatsızlığı Milli Savunma Bakanlığı’na ilettiği, ancak sonuç alamadığı öğrenildi.

ERDEM ATAYVeryansın Tv

ABD ile yapılan güvenli bölge mutabakatı tartışılmaya devam ediyor. Tartışma sadece basın boyutunda da değil. Veryansın Tv’nin edindiği bilgilere göre, bakanlıklar arasında da görüş ayrılığı var.

MUTABAKATI MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI YÜRÜTÜYOR

Anlaşmazlık yaşayan iki kurum Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı.

Veryansintv.com’un edindiği bilgilere göre, ABD ile yapılan mutabakatın Milli Savunma Bakanı ve bürokratlarının inisiyatifiyle hayata geçirildiği ve bakanlığın bu anlaşma için ısrarcı olduğu öğrenildi.

Aynı şekilde ABD ile söz konusu mutabakatın görüşmelerinin yine Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütüldüğü vurgulandı.

Anlaşma sonrası Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı (MSB) arasında görüş ayrılıklarının yaşandığı, bunun da özellikle Amerikan askerlerinin Türkiye’ye gelişiyle ilgili olduğu öğrenildi.

AMERİKAN ASKERİ TEK BİR ŞARTTA GELEBİLİR: MECLİS ONAYI

Amerikan askerleri uygulamaya geçen mutabakat gereği 13 Ağustos tarihinde Ortak Harekat Merkezinde çalışma yapmak için Şanlıurfa’ya gelmişti. Tartışma tam burada yaşandı.

Dışişleri yetkilileriyle Savunma Bakanlığı yetkilileri arasında Ağustos ayı içinde yapılan bir dizi toplantıda bu konu gündeme geldi. Dışişleri yetkilileri, söz konusu Amerikan askerlerinin Türkiye’ye gelişinin tek bir şartta mümkün olacağı, bunun da Meclis’in onayı ile gerçekleşeceğini söyledi.

ANAYASA HATIRLATMASI

Yabancı askerlerin hiçbir koşulda Meclis’ten onay alınmadan Türkiye’ye girişinin gerçekleşmemesi gerektiğinin altını çizen ve “ABD askerleri hangi kapsamda Türkiye’de bulunuyor?” sorusunu soran Dışişleri yetkilileri, MSB yetkililerine Anayasa’nın 92. Maddesini hatırlattı.

Yabancı askerlerin Türkiye’ye gelişiyle ilgili hiçbir hukuksal dayanak olmadığını savunan Dışişleri yetkilileri, önce Meclis’ten iznin alınması, ardından ABD ile müzakere ayrıntılarının konuşulması gerektiğinin altını çizdi.

Dışişleri yetkililerinin bu ısrarına rağmen, MSB’nin bu konuda ikna olmadığı vurgulandı.

CUMHURBAŞKANININ ONAYINI İSTEDİ

Bunun üzerine Dışişleri yetkilileri, konu hakkında Cumhurbaşkanının bilgilendirilmesini ve onayının alınmasını istedi..

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye güvenmediği, Washington’un anlaşmaya uymayacağını düşündüğü ve bu nedenle birçok defa Suriye’nin kuzeyine “operasyon” sinyali veren açıklamalar yaptığı da belirtildi.

YABANCI ASKERLER HANGİ ŞARTLA TÜRKİYE’YE GİREBİLİR

“Savaş hali ilanı ve silahlı kuvvet kullanılmasına izin verme” başlığı altında yer alan Anayasa’nın 92. Maddesi şu şekilde:

“Milletlerarası hukukun meşrû saydığı hallerde savaş hali ilânına ve Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına izin verme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisinindir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verebilir.”

Dışişleri ile Savunma Bakanlığı arasında Coni krizi!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Ey işin ehli olmayan bakanlar.
    ABD düşmanımızdır. Terörist devlettir.
    T.C topraklarına sokmayınız.. Kovun onları.
    Şehit ve gazi atalarımızın kemiklerini sızlatıyorsunuz.
    Yazıklar olsun hepinize.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!