Fabrika sabıkalı çıktı… 11 yılda 4’üncü patlama

featured

Sakarya’nın Hendek ilçesinde patlama yaşanan MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’a ait Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası sabıkalı çıktı. Fabrikada 11 yılda 4’üncü kez büyük yangın ve patlama meydana geldi. Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan söz konusu fabrikada daha önce meydana gelen olaylara dikkat çekerek, tedbir ve denetimlerde sıkıntılar olduğunu vurguladı.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde, patlama meydana gelen havai fişek fabrikasında daha önce de üç olay yaşandığı ortaya çıktı.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasındaki patlamanın ardından çıkan yangına, söndürme uçağıyla müdahale sürerken, fabrikayla ilgili de ayrıntılar ortaya çıkıyor.

MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’a ait olan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasında 11 yılda 4’üncü kez büyük yangın ve patlama meydana geldi. 29 Eylül 2009’da meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. 17 Ağustos 2009’da ise aynı fabrikada Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuvar bölümünde patlama meydana geldi. 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.11 Şubat 2011’deki patlamada ise bir çocuk annesi 33 yaşındaki işçi hayatını kaybetmiş ve 10 işçi de yaralanmıştı. 14 Aralık 2014’te fabrikada meydana gelen patlamada 38 yaşındaki Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetti.

EKİPLER YERDEN MÜDAHALE DE ZORLANIYOR

Fabrikanın içinde 110 ton patlayıcı madde olduğu öğrenildi. Patlamaların da devam etmesi sebebiyle ekipler, yerden müdahale etmekte zorlanıyor. Bölgeye yangın söndürme uçağı sevk edildi. Uçak çalışmalarını sürdürüyor.

AFET UZMANI KUBİLAY KAPTAN: FABRİKANIN GEÇMİŞİNDE DOĞRU OLMAYAN ŞEYLER VARAfet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, katıldığı CNN Türk canlı yayınında fabrikadaki denetim ve tedbir sıkıntılarına dikkat çekti.

Kaptan’ın açıklamaları şöyle:

“Ülkemizde patlayıcı ve yanıcı maddeler üreten fabrikalarımız var. Bu da çok normal. Fakat bu fabrikaya baktığımızda ne yazık ki 3 farklı olay yaşandı. Daha önce de farklı sebeplerle aynı fabrikada yangın ve patlama meydana geldi. Can kaybı da yaşandı. Demek ki fabrikanın geçmişinde doğru olmayan şeyler var. Nedir bunlar diye baktığımızda şunlar olabilir: Bu tarz üretim yerlerinde normal bina şeklinde bu fabrikalar inşa edilmemeli. Eğer yangın ve ya patlama meydana gelirse kendi içinde bloke edebileceği sığınak vs. alanlarının oluşturulması lazım. Yapının çökmeye karşı çok daha dirençli bir şekilde bina yapılmalı. Bu tarz yerlerde yangın ve patlama olamaz. Olduktan sonraki süreç çok zor. Olmaması için bütün tedbirler alınmalıdır.

‘TEDBİR VE DENETİMDE SIKINTILAR VAR’

Hem tedbir hem de denetim kısmında. Burada da bir takım sıkıntılar olduğu görülüyor. Bir yerde unutulan ufak bir kıvılcım buna yol açtı. Böyle bir alanda patlama olduktan sonra yangın başlar ve patlama bunu tetikler. Yangın devam ettikçe çevreden oksijen çekmeye başlar, oksijen çektikçe daha da büyümeye başlar.

‘KURTARICILARI DA KURTARACAK DURUMA DÜŞMEYELİM’

En tehlikeli durumlardan birisi de duman! Bu soluma yoluyla ölüme de neden olabilir. Çökme ve yangın-patlama çevredeki insanlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Patlamalar devam ettiği için itfaiyenin yapabileceği çok bir şey yok! Maalesef su ile müdahale çok mümkün görünmüyor. Oraya gönderdiğimiz kurtarıcıları da kurtaracak duruma düşürmeyelim.

 

Fabrika sabıkalı çıktı… 11 yılda 4’üncü patlama

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!