Harf devrimine ‘soykırım’ benzetmesi

featured

Harf devriminin 91. yıl dönümünde yandaş kanalda konuşan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı, harf devrimini soykırıma benzetti.

TRT program yapımcısı ve İbni Haldun Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı, TV Net’te yayınlanan programda harf devrimi aleyhine açıklamalarda bulundu.

TBMM’nin 1 Kasım 1928’de 1353 Sayılı Yasayı kabul ederek gerçekleştirdiği harf devriminin 91. yılına ilişkin konuşma yapan Teoman Duralı, “Harf inkılâbı soykırımdır” dedi.

‘BİZ SOYKIRIMA UĞRAMIŞ BİR MİLLETİZ’

Duralı şunları söyledi:

Kültür aşısına uğradık. Bunun için geçmişe duyarsız bir milletiz. Biz soykırıma uğramış bir milletiz. Kültürü soykırımı. Hafızası gitmiş. Benim gözümde en büyük felaketi Bursa ve İstanbul yaşadı. Duyarlılık kalmadı. Alzaymır olmuş bir milletiz. Geçmiş unutuldu. Bunun en önemli müsebbibi yazının katlidir. Peyami Safa’nın müthiş bir lafı var. ‘Milli kütüphanesine giripte tek kelime okuyamadan çıkan biricik nesil yeryüzünde.’ Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü? Türkiye’nin bağımsızlığa kavuşturulması alfabenin değişmesine mi bağlıydı? Harf inkılâbı soykırımdır…

Biyolojik soykırım mümkündür ama orada kılıç artıkları olur ama kültür soykırımı kesin kes biter. Tertemiz eder.”

‘MEDRESE AÇILSIN İMAM HATİP MÜFREDATI HER OKULDA UYGULANSIN’

Duralı, geçmiş yıllarda verdiği söyleşilerde “üniversite” yerine “medrese” adını koyalım demişti. İmam Hatip müfredatının geliştirilip tüm okullarda uygulanmasını isteyen Duralı, askeri okullarda da bu müfredatın uygulanmasını istemişti.

Harf devrimine ‘soykırım’ benzetmesi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. Bıravo Ays Gül hanım harf devrimi bu millete tarihini unutturmak icinyapılmıstır kanımca

  2. 2 Kasım 2019, 23:20

    Harf devriminden sonra arşivlerimizi yeni Türkçeyle
    okuyup geçmişimizi öğrenebilen varmıdır ?önceleri yeterli okul yokmuşki okuryazar sayısı çok olsun eski Türkçeyle yetişenler
    Çok daha fazla yabancı dil biliyormuş Rahmetli Mehmet Akif Ersoy’un 7 tane yabancı dil bildiği yazılır, Rahmetli harf devriminden sonramı 7 yabancı ögrenmistir ?
    Anlasılan bazı yorumlara yer verilmek istenmiyor !!

  3. “Milli kütüphanesine giripte tek kelime okuyamadan çıkan biricik nesil yeryüzünde.” “Dünyada dedesine söğen tek millet bizim milletimizdir.”
    Bu cümleler size hiçbir şey anlatmıyorsa daha ne diyelim.. Atatürk de bir insandır, Tanrı değil..Doğrularıyla ve hatalarıyla..İçimizdeki Atatükçü yobazlar bunu bir kavrasa, TC Devletinin kuruluşundan sonraki en büyük merhale bu olur emin olun.

  4. 2 Kasım 2019, 16:09

    Memleketimizin geçmişle ilgili bağı harf lerin değişmesiyle birlikte tarihe bile gömülemeden haraç mezat satılmıştır,. Ayrıca alimler bir gecede cahil kalmışlardır bilakis ben bu durumu yabancı bir ülkeye gittiğimde yaşadım okuyamadığiniz tabelalardan yönünüzü bile bulamıyosunuz,
    Latin alfabesi sihirli bir alfabe değildir zira öyle olsaydı şimdi japonlar ve koreliler, ve Ruslardan daha geri kalmazdık. Yabancı dil öğrenme kolaylığı sağlıyor diyenlerde ilk okuldan başlayıp üniversite bitirene kadar yabancı dil konuşan milletimizin bir turist gördüğündeki durumu içler acısı. Milleti bu mavralarla uyutup büyüttüler, istedikleri gibi yalan tarih yazdılar bizleri bunlara inandırdılar, Dünyada dedesine söğen tek millet bizim milletimizdir. Şu anda 2500 kelime dağarcığı olan bir kişi harfler değişmeden 10000 kelime biliyordu. Yazık yazık çok yazık… Bu milleti kandırmayın yeter artık…

  5. Bence özellikle insanların akp ve RTE nefretini, son 18 yılın acısını sinir bozukluğunu deki gibi içinde taşıyan yığınların öfkesini ve korkularını kasimak için korkunç derin ve planlı bir psikolojik baskı kuruyorlar toplum üzerinde. Rte gitsin şu Allah’ın belasi yobaz dönem bitsin de ne olursa olsun dedirtmeye çalışıyorlar. Çünkü ozellikle dış politika ve ulusal güvenlik konularında mesela PKK feto Akdeniz Suriye konularında çok doğru işler yapiliyor. Ha bunu AKP iktidarı kendi dokusuna uyduğu için mi uapiyor? Elbette ki hayır. İktidarda kalabilmenin tek şartı olduğu için yaoiyor ya da iç dinamiklarce YAPTİRİLİYOR. Ama sonuç bu. Yıllarca emperyalistlere iş birliği yapan RTE ve akp iktidarına olan nefreti yine emperyalistler kullanıp lehlerine çevirmeye calisiyorlar ve bunun için de içimizde böyle şerefsiz satılık gönüllüler çok maalesef.

  6. 2 Kasım 2019, 13:39

    ATATÜRK HARF DEVRİMİYLE TÜRK ULUSUNU SOYKIRIMDAN KURTARMIŞTIR.
    Atatürk’ün yeni abeceye “Latin Alfabesi” değil, “Türk Alfabesi” dediğini biliyoruz. Bunun en büyük nedeni, bu abecenin Türklerin öz abecesi olduğuna inanması idi. Çünkü, Latin Abecesi’ni bulanlar Latinler, demeli Romalılar değildi. Bu abeceyi bulanlar Etrüskler idi. Romalılar Etrüsklerden almışlardı. Etrüsklerin Anadolu’dan İtalya’ya göç eden Turksaların uzantısı olduğunu bilen Atatürk, bu abecenin eski Türk damgalarından değişerek oluştuğunu düşünüyordu. Nitekim, sonrasında elde edilen birçok bilimsel bulgu da Etrüsklerin Türk kökenli olduğunu doğrulamıştır. Bu nedenledir ki, Atatürk bu abeceyi almakta sakınca görmemiştir.

  7. 2 Kasım 2019, 13:24

    Türk Harf İnkılabının Etkileri ve Sonuçları / Özet:
    1. Türk dilinin gelişmesi sağlandı.
    2. Çağdaşlaşma yolunda önemli bir adım atılmış oldu
    3. Yabancı dil öğrenmek kolaylaştı.
    4. Okuma yazma oranı ve yazılan basılan eser sayısı arttı.
    5. Türkçe, Arapça ve Farsça gibi dillerin etkisinden kurtuldu.
    Türk Harf İnkılabının Etkileri ve Sonuçları / Detay:
    Gazi M. Kemal’in harf inkılâbı, pratik faydaları yanında, etkileri çok uzaklara gidecek sonuçlar doğurmuştur.
    Yazı inkılâbının kısa vadede sonuçları, okur-yazar sayısında görülen hızlı artıştır. Öyle ki yazı inkılâbıyla Türkiye baştan başa “Başöğretmen”i Gazi M. Kemal olan bir ilkokula dönüşmüştür. Çocuklar ve hiç okuma yazma bilmiyenler okulları doldurmuş ve kısa bir zaman içinde yeni yazıyı bilenlerin sayısı bilmiyenleri hızla geçmiştir. Yazı inkılâbıyla Gazi cehalete öldürücü bir darbe indirmiş, aydınlıklara giden yolları açmıştır.
    Okur yazar sayısının artması, basım kolaylığı, kültür hayatını canlandırmış, renklendirmiştir.
    Yeni harflerin yerleşmesi, Türkçe’nin yabancı dillerin boyunduruğundan kurtulmasını, kendi öz benliğini kazanmasını sağlamıştır. Böylece dilde reforma giden yol açılmış, sonuç itibariyle “konuşulduğu gibi yazılan Türkçe” ile yazı dili ile konuşma dili arasındaki uçurum kaldırılmıştır. Yeni alfabe ile Türkiye’deki şive farkları gitgide azalmaya yüz tutmuştur. Böylece millî bütünlük pekiştirilmiştir.
    Alfabe değişikliğinin uzun vadeli derin sonuçları kültür alanında meydana gelmiştir. Gazi, yazı değişikliği ile Doğu’ya açılan kapıyı kapatmış, Batı’ya, çağdaş dünyaya yönelik kapıyı açmıştır. Yeni Türkiye yönünü kesinlikle Batı’ya çevirmiştir. İnönü’nün deyimiyle, “Harf inkılâbının bizde tesir ve büyük faydası, kültür değişmesini kolaylaştırmasıdır. İster istemez Arap kültüründen koptuk. Arap dili üzerinde işlemek hevesi millî kültürü zayıflatmıştır. Bizim devrimizde Lâtin harflerine geçmek Türk dilini ve millî kültürü kurtarmak için esaslı bir etken olmuştur”389.
    Yeni Türkiye Lâtin alfabesiyle kültür kaynağını değiştirmiş, çağdaş, dünyaya yeni ufuklara yönelmiştir. Bir anlamda Lâtin alfabesinin kabulüyle, Gazi Türk Rönasansının kapısını açmış oluyordu.
    Prof. Dr. Abdurrahman Çaycı

  8. Atatürk ün partisinde soykırım iddiası sahipleri var.Ne olmuş bu demişse. bir de yandaş kanal diyorsunuz.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!