Hem sahada hem masada kritik saatler… Soçi’de uzlaşı çıkacak mı?

featured

Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakat çerçevesinde, terör örgütü PKK/YPG’lilerin güvenli bölge alanından çekilmesi için verilen süresinin dolmasına saatler kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Putin’le kritik bir görüşme yapacak. Görüşme, Suriye’de bundan sonra atılacak atımları da şekillendirecek. Barış Pınarı Harekatı ve YPG’nin bıraktığı bölgeler masadaki konular olacak.

ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde, terör örgütü PKK/YPG’nin çekilmesi için verilen süre bu akşam saat 22.00’de doluyor.

Bu saatten sonra Türkiye sınırında 120 kilometrelik alanda ‘güvenli bölge’ oluşturulacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu süre içinde eğer söz konusu bölgede teröristler varsa 120 saatlik mutabakatın uzatılmayacağını söyledi. Erdoğan, 120 saatin sonunda eğer teröristler bölgeyi boşaltmamış olursa harekat kaldığı yerden devam eder” dedi.

Amerikan yönetimiyle mutabakata göre şimdiye kadar bölgeden 125 aracın çıktığını belirten kaynaklar, PKK/YPG’lilerin Haseke’ye gittiklerini söyledi.

Hürriyet’teki habere göre PKK/YPG’lilerin bir kısmının Barış Pınarı Harekâtı sırasında etkisiz hale getirildiğini belirten kaynaklar, örgüt yöneticileri başta olmak üzere bir kısmının ilk günlerde bölgeden çekildiğini, kesin olmayan rakamlara göre 1000’in üzerinde teröristin bölgeyi terk ettiğini, 40’tan fazla PKK/YPG’linin de teslim olduğunu ifade etti.

1-2 KM’Yİ BULAN TÜNELLER

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sınır bölgesini kontrol altına almasının ardından hudut hattı boyunca uzanan betonarme yapıda mevziler tespit edildi. Kaynaklar, bu mevziler arasında 1-2 kilometreyi bulan tüneller olduğunu, PKK/YPG’nin silah ve mühimmat aktarmak için bu tünelleri kullandığını kaydetti. Şehir içinde ise evden eve tüneller tespit edildi. PKK/YPG’nin çekilirken Tel Abyad’daki hapishaneyi boşaltarak yaklaşık 650 IŞİD’liyi serbest bıraktığı, Tel Abyad hastanesinin de yakılarak tahrip edildiği ifade edildi.

ÜS BÖLGELERİ KURULACAK

Bölgedeki çekilmeyi ABD’yle koordinasyonun yanı sıra İHA’larla yakından takip eden TSK, çekilmenin sonuçlanmasının ardından bölgede Kuzey Irak’takine benzer üs bölgeleri kuracak. İlk etapta Resulayn ve Tel Abyad arasında 120 kilometre uzunlukta, M-4 karayoluna kadar uzanan 32 kilometre derinlikte alanın güvenliğinin korunması için yapılan planlamayı anlatan kaynaklar, “Bu hattın hemen güneyini kontrol edecek şekilde şu anda düzen alıyoruz. Burada ileri üs bölgeleri kurulacak. İdlib’dekinden farklı bir karakteri olacak. Yerel halktan polis ve güvenlik kuvvetleri oluşturulacak” ifadesini kullandı.

PKK/YPG’DEKİ AMERİKAN SİLAHLARI

ABD yönetiminin terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği silahların toplanması amacıyla Amerika’yla koordineli olarak çalışmaya devam edildiğini belirten kaynaklar, “Sürecin daha tam neticelendiği söylenemez” dedi. Güvenli bölge için ilk etapta Türkiye sınırında 120 kilometrelik bir alanın hedeflendiği ancak nihai hedefin 440 kilometre olduğu belirtiliyor. Türk güvenlik kaynaklarına göre Suriye’de 10 ile 15 bin arasında PKK/YPG’li terörist olduğu tahmin ediliyor.

Güvenlik kaynakları teröristlerin bu kaçış planıyla ilgili, “Sıkıştıklarında bölgeyi terk etmek için sivil kıyafetler giyiyorlar. Ama biz İHA’larla 23 bin fitten ayakkabıları bile görebiliyoruz. Operasyonun durması pahasına tek bir sivil varsa kesinlikle ateş altına almıyoruz” dedi.

SOÇİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı’na, Washington ile varılan mutabakat çerçevesinde verilen 5 günlük aranın dolmasına saatler kala, Rusya’nın Soçi kentinde kritik bir görüşme var.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik görüşme öncesi, “Bu seyahatte Sayın Putin ile süreci ele alacak, ondan sonra da atılması gereken adımları inşallah atmış olacağız” derken, görüşmenin ana gündem maddesi YPG’nin Suriye rejimine bıraktığı bölgeler olacak.

ABD güçlerinin çekilmesiyle birlikte, Barış Pınarı Harekat bölgesi dışında kalan alanların büyük bölümü Suriye ordusunun kontrolüne geçti. Suriye güçleri, Fırat’ın batısında Menbiç’te, doğusunda ise Ayn el Arap (Kobani), Ayn İsa, Tel Tamer, Haseke ve Kamışlı’da bayrak gösterdi. 32 kilometre derinliğindeki güvenli bölgeyi bütün sınır hattı boyunca oluşturmak isteyen Ankara, bunun için Rusya ile görüşecek.

SURİYE İLE UZLAŞI OLACAK MI?

ABD’nin çekilmesiyle sahada etkinliğini artıran Suriye ve Rusya, artık Türkiye’nin bu konudaki tek muhatapları haline geldi. Çünkü ABD’nin çekilmesiyle teslim bayrağını çeken YPG’nin boşalttığı yerlerde şimdi Suriye Arap Cumhuriyeti bayrağı dalgalanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karkamış’tan itibaren Irak’a kadar uzanan Fırat’ın doğusundaki yaklaşık 440 kilometrelik alanda Türkiye için bir ‘güvenli bölge’ tesis etmeye çalışıyor.

Erdoğan’ın, uzlaşı için öne sürdüğü en önemli koşul şu: “Bir tek şartımız, rejimin bulunduğu yerlerde PKK/YPG’nin tamamen temizlenmesidir…”

Cumhurbaşkanı’nın son günlerde “YPG çıkartıldığı takdirde” bazı merkezlere Suriye güçlerinin girmesiyle bir meselesi olmayacağını belirten açıklamaları dikkat çekti. “Yeter ki terör örgütlerinden buralar temizlensin ve bizim buralarda da kalmak gibi bir derdimiz yine yok” sözleriyle Erdoğan önemli bir esneklik taşıdığını gösteriyor.

Bugünkü buluşmanın en kritik sorusu da Suriye ordusu kontrolüne geçen bölgelerden YPG’nin çıkartılması talebine Putin nasıl bir yanıt vereceğidir.

MOSKOVA NE DEDİ?

Kritik ziyaret öncesi hem Ankara hem de Moskova’dan açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Soçi’de gerçekleşecek temaslarda, Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir.” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Yuri Uşakov ise, Erdoğan-Putin görüşmesinde ana gündem maddesinin Barış Pınarı Harekatı olacağını söyledi. Uzun vadeli bölgesel istikrarın, Suriye’nin toprak bütünlüğünü yeniden sağlayarak mümkün olabileceğini vurgulayan Uşakov, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin Esad yönetimi ile düzenli olarak temas halinde olduklarını da hatırlattı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Adana Mutabakatı’nı gündeme getirdi. Türkiye ile Şam yönetimi arasında diyalog kurulmasının gerekli olduğu belirten Lavrov, “Ankara ile Şam arasında diyaloğun, 1998’de imzaladıkları Adana Mutabakatı’na dayandırılması gerektiği açık” dedi.

Lavrov, Türkiye ve Suriye’nin gerekli görmesi halinde, Adana Mutabakatı’nda bazı değişiklikler yapılmasını destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Hem sahada hem masada kritik saatler… Soçi’de uzlaşı çıkacak mı?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!