Hükümete KGF uyarısı: Krediler eve, arabaya gitmesin

featured

Küçük işletmeleri desteklemesi için kapasitesi artırılan KGF’den sağlanan kredilerin amaç dışı harcanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten ekonomist Şevket Apuhan, ‘Devletin bir takip sistemi olmalı’ dedi.

Küresel çapta tüm yaşamı etkileyen Koronavirüsün (Covid-19) ekonomik etkilerini azaltmak adına hükümet, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kefalet kapasitesi 250 milyar lira artırmıştı. “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi kapsamında KGF’de yapılan artış küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri desteklemesi planlanmıştı.

Veryasın Tv ekonomi yazarı Şevket Apuhan’dan KGF ile ilgili önemli bir uyarı geldi.

“Daha önce KGF’den para alıp bunu üretime yönlendirmek yerine ev, yazlık, arsa, döviz alan birçok insan oldu. Ülkenin iktisadi olarak bu zor zamanında devletten yine işletmesi için destek alıp, bunu başka yerlerde kullananlar çok ayıp eder. Devletin de bir takip sistemi olmalı” diyen Apuhan şöyle devam etti:

“Daha önce de KGF kapsamında verilen krediler, bir takip sistemi oluşmadığı için çok başka yerlerde harcandı. Bugün de özellikle 10 bin lira yerine insanlara yoğun olarak 3’er bin lira kredi çıkıyor. Devlet, piyasalara destek olmak mantığıyla kaynaklarını işletmeler için harcıyor ama işletmelerin bu paraları nasıl kullandığını takip edecek güçlü bir sistem yok. Böyle bir zamanda paraların amacı dışında kullanılmasının muhakkak önüne geçilmeli.”

KGF NEDİR?

KGF, kurumsal bir kefalet kuruluşu olarak teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ve KOBİ dışı işletmelerin, “müteselsil kefil” olmak suretiyle krediye erişimlerini sağlamaktadır.

KGF, Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş bir anonim şirkettir. Kamu kuruluşu olan ve kamu kuruluşu sayılan ortakları; KOSGEB, TOBB, TESK ile Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası’dır. Diğer ortakları ise; Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank, Fibabanka, Garanti Bankası, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Nurol Yatırım Bankası, Odea Bank, QNB Finansbank, Şekerbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV)’dür.

Hükümete KGF uyarısı: Krediler eve, arabaya gitmesin

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!