Hulusi Akar’a soruldu: F-35’ler yerine Rus SU-57 düşünülüyor mu?

featured

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400’leri kullanmak üzere aldıklarını başka ülkelere satılmasının gündemde olmadığını söyledi. F-35 programından çıkartılan Türkiye’nin Rus SU-35 ya da SU-57 düşünü düşünmediğine ilişkin de Akar, “Genel çalışma yapılıyor. Hiçbir şeyi ayrı değerlendirmiyoruz. Geniş bir alanda olaya bakıyoruz. Her türlü olasılık var” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ile ABD arasında müttefiklik ilişkileri olduğunu belirterek “ABD’li bir yetkili ‘S-400 hangara kaldırılırsa her şeye açığız’ dedi” şeklindeki hatırlatma üzerine “Kullanmak için aldık başka ülkelere satılması gündemde değil” ifadesini kullandı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde Türkiye – ABD ilişkileriyle ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmeye yer verdi.

“Türkiye, ABD yaptırımlarına karşı tepki verecek mi; mütekabiliyet uygulayacak mı? ABD yaptırımları Türkiye’yi ne derece etkiler, bir hasar tespit raporu çıktı mı; önlem olarak ne düşünülüyor?” sorularını soran Sarıkaya, Akar’ın konuya dair açıklamalarını aktardığı yazısına şöyle devam etti:

“Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar ile sohbetimizin ana eksi bu iki soru çevresinde döndü.

Hemen belirteyim, Akar’ın asker duyarlılığı içinde olaya hemen tepki yerine, sakin değerlendirme sonrası cevap vermesine benzer süreç bugün de çalışıyor. Yani, tepkiye tepki üretme çabası yok, yaptırımların ’ölümcül olmayacağı’ görüşünü de açıktan dile getirdi. Bunun yerine durum değerlendirmesi ve seçilmiş Başkan Biden’ın yönetime gelmesi sonrasındaki gelişmeler görülmek isteniyor. Nitekim Akar, ’Hayat dinamik’ vurgusunu yaptıktan sonra soruya şu karşılığı verdi:

‘ABD’de yönetim, bakanlar, bürokratlar, yapı değişiyor. Önümüzde neler olabilir bakacağız. Bizim durduğumuz yer doğru; S-400’ü gizli saklı almadık. Patriot istedik; NATO’dan Patriot bataryaları geldi ve gitti. F-35 konusunda da geniş yelpaze var; global düşünce ile her tarafa bakıyoruz. Masada her seçenek mevcut.”

SURİYE NATO’NUN SINIRI DEĞİL Mİ?

Akar’ın açıklamaları ve verdiği yanıtlardan bazıları şöyle:

“Türkiye, NATO’ye ve ABD’ye ittifaktan doğan sorumluluklarını yerine getirdi… Suriye AB’nin NATO’nun sınırı değil mi kim mücadele ediyor? DEAŞ ile Türkiye’nin yaptığı mücadele ortada. Böyle bir orduya ‘DEAŞ ile iş birliği yapıyor’ demek ahlaksızlık, alçaklıktır. Göğüs göğüse çarpışan, 3 binden fazla DEAŞ’lıyı etkisiz hale getiren tek ülke Türkiye. Bu bir süreç, muhakeme meselesi, kar-zarar hesabı; bunların hepsi yapılıyor, yapılacak.

GİZLİ SAKLI ALAMADIK

Savunma Sanayi Başkanlığı’nın (SSB) yaptırımlar sebebiyle sıkıntıları olabilir, ama bunların ölümcül olmayacağı da kesin. Neler gördük. İHA, SİHA’mız yokken, İsrail İHA motorunu yapmayacağız deyince ne oldu? Kendi başımızın çaresine baktık. Önce askeri, sonra sivil firmalar aldı başını gitti. Bakanlıkta, SSB çalışıyor olayın boyutları var. Sıkıntılar neler olabilir onların tespiti ve çözümü için neler yapabiliriz. Elimizde problemler ve neler yapabileceğimiz olacak. Hayat dinamik. ABD’de yönetim, bakanlar, bürokratları, yapı değişiyor. Önümüzde neler olabilir bakacağız. Bizim durduğumuz yer doğru. S-400 gizli saklı almadık, Patriot istedik. NATO’dan Patriot bataryaları geldi gitti. .83 milyonu korumak zorundayız. F35 konusunda da geniş yelpaze var. Global düşünce ile her tarafa bakıyoruz.

O PİLOT KAÇ KEZ F-35’LE UÇMUŞ?

ABD’li muhataplarımıza da söyledim. ‘F-35 ile arasında karışma olur’ tartışmaları yapılıyor; bu mühendislik meselesi. Bizim mühendislerimiz ‘olmaz’ sizin mühendisleriniz ‘olur’ diyor. Otursun konuşsunlar. Yetmez mi, NATO da gelsin. ABD Savunma Bakanı, ‘F-35’i, S-400 etkiliyor’ dedi. ‘Kim dedi?’ diye sorduk. ‘ABD’li pilot…’; Peki pilot kaç kere F35 ile uçmuş, kaç kere S-400 ile karşı karşıya gelmiş? Bu şahit olmaz. İsrail’de F-35 var Suriye’de S-400 var, onlar etkileşime mi giriyor? Kodlarını mı alıyor? Hayır…

RUS UÇAKLARI SEÇENEĞİ

(SU-35 ve SU-57 seçeneği de düşünüldü mü?) Genel çalışma yapılıyor. Hiçbir şeyi ayrı değerlendirmiyoruz. Geniş bir alanda olaya bakıyoruz. Her türlü olasılık var. 83 milyonun savunma ve güvenliğinden sorumluyuz. Havada, denizde, karada savunma sanayii de gerekli ne varsa bunları yapma azim ve kararlılığındayız. Milli savunma sanayiine kamu özel sektörün destek olması lazım. Diplomatik ilişkileri de devam ettiriliyor, aklıselim, sağduyunun galip gelmesinin müttefiklik ruhunun gereğinin yapılmasını istiyoruz.

1.4 MİLYON DOLAR ÖDEDİK

(Bir ortak diğer ortağı atabilir mi?) F-35’te ortağız. İlk hareket (F-35’ten çıkarma) ortaya çıktığında, ortaklarımızdan gayrimemnunlar oldu. Ama sonra ABD elektromanyetik alanı herkes sustu. Bunun uygun olmadığını herkes biliyor. Bizim yaptığımız anlaşma açık. İlgili, sorumlu arkadaşlarımız Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile değerlendiriliyor. Konu bütün yönleriyle çalışılıyor. 1.4 milyon dolar para ödedik, borcunu, ödemesini zamanında ödeyen, bin kalem malzeme yapan, bunu zamanında teslim eden önemli ortağımız diye en yetkililer söyledi. Birinci önceliğimiz sulh ile çözüm.

BİR S-400’E FEDA MI EDİLECEK?

Türkiye-ABD arasında iş birliği müttefiklik ilişkileri var. Bir S-400 için bunları feda mı edeceksiniz? Fiili durum çıktı… Temennimiz uygun olmayan karardan ABD’li müttefiklerimizin dönmeleri, sağduyunun, aklıselimin hakim olması orta ve uzun vade planlarımızın dikkate alınması.

‘DOSTLUKTAN YANAYIZ’

Ortadoğu Kafkasya’ya baktığınızda vazgeçilmez müttefiki Türkiye var şu an bile askerler Türkiye ile ilişkilerimizi iyi diyor. Bu konuda etkin yetkin kişilerinin kararlarını gözden geçirerek bir kez daha değerlendirmelerini bekliyoruz. Biz dostluktan yanayız. Biz 83 milyonun haklarını korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.”

Hulusi Akar’a soruldu: F-35’ler yerine Rus SU-57 düşünülüyor mu?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. Nalincinin keseri hesabi hep kendi tarafimiza yontuyoruz.Sövenizmde üstümüze yok.Gerceknedir,neler oluyor diye irdelemeyok.O bize dsman o bizim kalkinmamizi istemiyor o bizi kiskaniyor.Sabah aksam bunlari dinliyoruz.Neden cünkü bütün bunlar güclü bir devlet olamadigimiz icin yasaniyor.son 18 yilda birakin gücümüzü onurumuzu kaybettirdiler bize.Laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin düsmanlari ne Natodur ne de ABD’dir.Düsman icimizde düsman bizi yönetiyor yönetirken ihanetini gizlemek icin bize birilerini düsman olarak gösteriyor bizde masallah hemen onun gösterdigi düsmana veryansin ediyoruz.Rus ucagini düsürmeseydik düsürüp sogan erkekligi yapmasaydik bizim S-400 gibi bir sorunumuz olmayacakti.Putin bizi affetsin diye onun S-400’ne yapistik.Helal olsun Putin’e bize Hanya ile Konyayi ögretti.

  2. Kadir bey, yeni takipciniz benim..Yureginize saglik.

  3. Onlar siyasi dil kullanıyor… Önemli olan söylem değil eylemdir. Ve eylem olarak son derece doğru işler yapılıyor.

  4. İşte bu kadar net! Birinin çıkıp “kral çıplak” demesi gerek. Kamuoyu nezdinde etkili bir önderin çıkıp “işte bakın, abd düşman, nato düşman” demesi gerek. Örneğin 15 temmuz sonrasında darbenin arkasında abd’nin olduğunu sadece süleyman soylu açıkça telaffuz etti, diğerleri sessiz kaldı. Liderler sustukça bu tiyatro devam ediyor. Merkez medya ise amerikan ajanlığına utanmazca devam ediyor, ve halkın çoğu bu tiyatrodan hiç bir şey anlamıyor, abd batı nato vs güya müttefik falan sanıyor.

  5. 18 Aralık 2020, 10:53

    “İsrail’de F-35 var, Suriye’de S-400 var, onlar etkileşime mi giriyor? Kodlarını mı alıyor? Hayır…” “Bizim durduğumuz yer doğru. S-400 gizli saklı almadık, Patriot istedik.” vermediler diyor Sayın Akar. İşte benim özlediğim devlet. Dik duran, onuruna düşkün bir devlet. Bu doğru tavırdır, sağolun varolun.
    Ancak “…Türkiye-ABD arasında iş birliği müttefiklik ilişkileri var. Bir S-400 için bunları feda mı edeceksiniz? Fiili durum çıktı… Temennimiz uygun olmayan karardan ABD’li müttefiklerimizin dönmeleri…” bu yanlış. Nato, ABD, resmen, açık seçik, (artık) saklamadan, acımasızca, kalleşçe, Türkiye’ye ihanet ettiler ve hala ediyorlar. Bunlar olduğu, devam ettiği müddetçe bu ihaneti görmezden gelemeyiz. Ciddi, bir devlet, onurlu bir toplum bunu sindiremez, kabullenemez. Bedeli ne olursa olsun bu ihanetin karşılığı verilmelidir. Türkiye 1 kaybederse onlar 10 kaybeder. Bölgeden sökülür atılırlar, tüm çıkarları uzun vadeli yok olur. Şimdi, ya ihanetten vaz geçerler, dürüstçe, ahlaklı bir ilişki kurulur, ya da onlara bunun bedelini ödetiriz, ve biz de üstümüze düşen, canımız da dahil bedelini öderiz. Bakın küçücük Küba, Venezuela ve İran direniyor. Kaldı ki Türkiye bu onurlu ülkeler ile kıyaslanmayacak kadar geniş olanaklara sahip. Sadece jeo-stratejik konumumuz bile bize olağanüstü imkanlar veriyor.

  6. 18 Aralık 2020, 10:16

    S 400 ‘ü kime karşı aldığımız bellidir. Bunu saklamaya gerek yok. Ama S-400 den rahatsız olanlara verilecek bir cevabımız vardır: Türkiye’nin S-400 lerinden sadece Türkiye’ye saldırmayı düşünenler rahatsız olabilir.

  7. 18 Aralık 2020, 09:48

    ABD Türkiye’yi düşman ülke listesine koymuş hala müttefik diyor bu adam düpedüz Amerikan mandacısı ne SU57 TFX gibi projen var insansız MIHA çalışman var hızlandır onları kaynak bu ör insan destekle hala elin şeyinden medet uman mandacı zihniyetli insanları makamda tutmanın anlamı nedir ?

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!