Mansur Yavaş açıklamıştı: Bisiklet yolu projesi takıldı kaldı

featured

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet yolu projesi, iddiaya göre bürokrasiye takıldı. 

Başkent’te ‘çevre dostu ulaşım dönemi’ parolasıyla şubat ayında ilk kazmanın vurulduğu bisiklet yolu projesinde çalışmaların durması, bisikletlilerin tepkisine neden oldu. Ankaralı bisikletliler, Milli Kütüphane-Ankara Üniversitesi Tandoğan aksındaki 3.5 kilometrelik ilk etap çalışmalarının, çevre sakinlerinin itirazları ve bürokrasi nedeniyle sekteye uğradığını ileri sürdü. Hürriyet Ankara’nın haberine göre ilk etap için verilen proje tamamlanma tarihinin üzerinden iki ay geçtiğini ve uzun süredir çalışma yapılmadığını ifade eden Ankara Kent Konseyi Bisiklet Meclisi (ABİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği (ABİDOSD) Başkanı Murat Yumrutaş,tepkilerini dile getirdiler.

İPTALİ İÇİN İTİRAZ EDENLER OLDU

“‘İki ayda bitiririz’ dediler, başladılar. Pandemi patlak verdi ve çalışmalar biraz durdu. Tekrar başladılar ancak daha sonra kendilerini mahalle halkı olarak tanıtan bir grup, Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne gelip giden hastaların araçlarını park edecekleri yer kalmayacağını bahane ederek projeye itiraz etti. Halbuki esnafla görüştük, itirazları yok; Bahçelievler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bisiklet yolu istiyor. Ancak bir grup var, hastanenin adını da kullanıp bahane ederek belediyenin çalışmasına engel olmaya çalışıyor.

ŞERH DÜŞÜLDÜ, PROJE YENİLENDİ

İtirazlar sonucu Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, projeyle ilgili UKOME kararına, ‘Şehir dışından Anıtkabir’e ziyarete gelen tur otobüsleri için o bölge park alanı olarak kullanılıyor’ diye şerh koymuş. Halbuki Anıtkabir çevresine araba park etmek zaten yasak. O şerhten sonra EGO Genel Müdürlüğü, proje değişikliğine gittiklerini ve işi Fen İşleri Daire Başkanlığı’na verdiklerini söylemeye başladı. Fen İşleri ise, bu süreçte öncelik verdikleri daha büyük projeler olduğunu söylüyor.

HERKES TOPU BİRBİRİNE ATIYOR

Mansur Başkan’ın, fikirlerinden ve açıklamalarından ödün vermeyeceğini düşünüyoruz. Ancak herkes topu birbirine atıyor. Bisikletliler olarak biz nezaketimizden susuyoruz ancak sanırım bu durum fırsat bilinip, proje yavaşlatılıyor. Bir söz verildi ve tutulmasını istiyoruz. Eğer söz tutulmazsa biz de kentteki bisikletliler olarak suskunluğumuzu bozarız. Bisiklet yollarına karşı çıkan kimdir, kiminle mücadele ediyoruz ve bürokrasi neden bu kadar yavaş işliyor bilmek istiyoruz.”

GELECEK NESİL İÇİN PROJE ÇOK ÖNEMLİ

“Tüm dünyada, özellikle pandemi sürecinde ülkeler toplu ulaşım yerine bisiklet kullanımı konusunda bilinç yaratmaya çalışırken; bizde maalesef süreç tam tersine işledi. Daha temiz ve sağlıklı bir çevre için bisiklet kullanımı ve yollarının yaygınlaşmasını istiyoruz. Ben ve benim gibi bisikleti hayatına sokmuş insanlar için bisiklet yolu önemli değil belki ama trafikten korktuğu için bisiklet üzerine çıkamayanlar var. Onlar ve gelecek nesil için bisiklet yolu çok önemli. Projenin bir an evvel tamamlanmasını istiyoruz.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın kasım ayında açıkladığı ve bir yılda tamamlanacağını söylediği 6 farklı güzergâhtaki toplam 53.7 kilometrelik bisiklet yolu projesinin ilk etap çalışmalarına, “İki ayda bitirilmesi planlanıyor” denilerek 26 Şubat’ta başlanmıştı.

6 etaplık güzergâhlar ve ayrıntıları şöyle:

ULUS-CEBECİ-BAHÇELİEVLER (6.4 KİLOMETRE): İnşaatına ilk başlanacak güzergâh. Büyükşehir Belediyesi’ni AKM Metro İstasyonu’na, Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni DTCF’ye bağlıyor. Büyükşehir Belediyesi’nden AKM Metro İstasyonu’na giden hat, daha sonra Çevre Bakanlığı’nın yapmayı planladığı hat ile birleşecek.

ÜNİVERSİTELER-MUSTAFA KEMAL MAHALLESİ-SÖĞÜTÖZÜ (12.3 KİLOMETRE): Yollar kampüs girişine kadar uzatıldı. Kampüs içlerine de kurulacak bisiklet istasyonlarıyla öğrencilerin hem kampüs içine hem de metro istasyonlarına erişimleri sağlanacak. Şehir hastanelerine de ulaşımın sağlanacağı bu güzergahta bir çok kamu kuruluşunun servislerinin azaltılması da öngörülüyor.

BAĞLICA-ÜMİTKÖY (16.7 KİLOMETRE): En uzun ayrılmış bisiklet yolu olan bu etap Etimesgut Tren Garı’ndan başlayacak. Hikmet Özer Caddesi üzerinden, Bağlıca Bulvarı, Koru Metro İstasyonu ve Ümitköy Metro İstasyonu’nu birbirine bağlayacak. 49 bin 300 genç nüfus, 43 bin 500 öğrenci nüfusunun yer aldığı bu hatla 19 bin 400 aracın şehir içi trafiğe girme oranının azaltılması hedefleniyor.

BATIKENT-İVEDİK-OSTİM (7.8 KİLOMETRE): Batıkent Metro İstasyonu’ndan başlayacak hat 1904. Cadde, Atlantis AVM, Yıldırım Beyazıt Hastanesi güzergahını takip ederek Botanik Metro İstasyonu’na bağlanacak. YERLEŞİK OLARAK 6 bin 200 GENÇ NÜFUS, 5 bin 400 ÖĞRENCİ NÜFUSU VE 167 bin sanayi çalışanı bulunan hatla, 6 bin aracın şehir içi trafiğe girmesini kademeli olarak düşürmesi hedefleniyor.

ERYAMAN 2. ETAP (3.5 KİLOMETRE): Optimum avm, Eryaman 1-2 Metro İstasyonu VE Göksu Parkı arasındaki güzergahın lokasyonunda 8 bin 700 genç nüfus, 7 bin 800 öğrenci nüfusu bulunuyor. Bisiklet yolunun hayata geçirilmesi ile 2 bin 700 aracın şehir içi trafiğe girmesinin azaltılması hedefleniyor.

ERYAMAN 5. ETAP (6.9 KİLOMETRE): Bisiklet yolu, Eryaman 5, Devlet Mahallesi ve Harikalar Diyarı’nda bulunan metro istasyonlarına bağlanarak toplu ulaşıma entegre edilecek. Lokasyonda 22 bin genç nüfus, 19 bin 200 öğrenci nüfusu yer alıyor. Ortalama 5 bin 400 aracın şehir içi trafiğe girmesinin azaltılması hedefleniyor. Hattın toplamda 8 kilometreye çıkarılması da planlanıyor.

Mansur Yavaş açıklamıştı: Bisiklet yolu projesi takıldı kaldı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!