Sağlık Bakanı Koca Türkiye’deki son rakamları açıkladı

featured

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kameralar karşısına geçti. Türkiye’de koronavirüs nedeniyle toplam can kaybı sayısı 277 oldu. Türkiye’deki toplam vaka sayısı da 15 bin 679’a yükseldi. Vakaların yaklaşık yüzde 60’ı İstanbul’da, kentteki vaka sayısı 8 bin 882 olarak açıklandı.

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kameralar karşısına geçti.

Son verileri açıklayan Koca “Son 24 saatte yapılan test sayısı 14 bin 396. Bugünkü vaka sayısı 2 bin 148. Bugünkü vefat sayısı 63, toplam can kaybı 277” dedi.

TÜM İLLERİMİZDE VAKA VAR

Bakan, il il vaka sayılarını da açıkladı. Türkiye’nin tüm illerinde vaka olduğunu belirten Koca, en fazla koronavirüs vakasının İstanbul’da görüldüğünü, bu ili İzmir ve Ankara’nın takip ettiğini bildirdi.

En yüksek olan iller şöyle…

İstanbul: 8.852, İzmir: 853, Ankara: 712, Konya: 584, Kocaeli: 410, Isparta: 268, Sakarya: 207, Adana: 197, Bursa: 135, Samsun: 112.

Koca şöyle konuştu:

“Virüs başka hastalıklarda görmediğimiz bir hızla ilerliyor. Daha önce bunu böyle bilmiyorduk. Ortalama 2,6, 2,7 kişiye bulaştırır diye düşünüyorduk. İzolasyonun ve hareketsizliğin son derece önemli olduğunu özellikle tekrar altını çizmek istiyorum. Bu virüs dünyaya 3 ayda yayıldı. Ne kadar kolay bulaştığına bir örnek olsun diye söylüyorum.

Her hastaya test yapılması gibi bir algı var. Japonya’da yapılan test sayısı 34 bin. Bizim test sayımız 100 bini geçti. Günlük kapasitemiz 15 bini buldu. Şu anda 71 merkezde çalışılıyor. 89 merkeze çıkmak üzere birkaç gün içerisinde de plan yapılmış oldu. Çin’den getirdiğimiz hızlı test kiti devreye girdi. Kit sorunundan öte çalışabilecek ortamın olması önemli. Bunu çalışabilecek bütün merkezlere izin veriyoruz. 10 binlere geleceğimizi ifade etmiştim, 15 bini bulduk. Haftaya 20-25 bin aralığına çıkacağımızı düşünüyorum. Bir hafta 10 gün içerisinde 30 binin üzerine çıkacağımızı söylemek istiyorum. Filyasyonu çok yaygın yapmak istiyorum. Test sayısı arttıkça pozitif vaka sayısı da artmış olacak. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısını minimalize edebiliyor olmamız gerekiyor.

Vakalarımız içindeki ölüm oranımız yüzde 1,58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıda olduğumuzu, bunu daha aşağıya düşürme noktasında başarı gösterebilirsek bu son derece önemli olur. Almanya ve Güney Kore’de bu sayıların arttığını, açıklanan rakamların daha yüksek olduğunu biliyoruz. Hedefimiz hayatını kaybedenlerin sayısını azaltmak.

İL İL VAKA SAYILARI: İSTANBUL 1. SIRADA

Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. O nedenle açıklamakta sakınca olmadığını düşünüyoruz. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852. Yüzde 60’lara yakın. Onu İzmir izliyor, 813 vaka. 712 vaka Ankara, 581 vakayla Konya, 418 vakayla Kocaeli izliyor.

Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. Ağırlıklı İstanbul (117), devamında İzmir (18).

Hayatını kaybedenlerin yüzde 79,5’i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların 74,7’si 60 yaş üstü. Ayrıca risk grubunu hep söylüyoruz. Hayatını kaybedenlerin yüzde 69’u hiper tansiyon hastası, yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ü tansiyon hastası. Hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i 60 yaşın üstü ve kronik hastalıkların seyri de yüzde 75-80. Şu dönemde kronik hastalığı olan, alt hastalığı olan ve 60 yaş üstü her vatandaşımızın daha riskte olduğunu görüyoruz. Yüzde 80 oranında kaybettiklerimizin bu grupta olduğunu görüyoruz. 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın 65 yaş üstü evden çıkmama yasağı vardı. Bunu genişleterek ifade ediyorum, 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin evlerinden çıkmamaları, kendilerini izole etmeleri ve teması minimalize etmelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermek için söylüyorum.

Hastalığın yayılmasını ve can kayıplarını önlemenin yolu tedbirdir. Kendimizi izole edelim, yuvamız gücümüz olmalı, dışarı çıkmayalım, virüse fırsat tanımayalım.”

601 SAĞLIK ÇALIŞANINDA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ

Her geçen gün sağlık çalışanlarımızda pozitif çıkan vaka sayılarımızın daha fazla olduğunu söylemek istiyorum. Bunun sayısını çok içimden gelmiyor vermek. 601 kişi. Bütün sorumluluk sahada bu arkadaşlarımızın omuzlarında. Dolayısıyla özellikle koruyucu malzeme noktasında eksiklik oluşturmama noktasında her türlü gayret içinde olduğumuzdan emin olun. Bu anlamda herhangi birileri malzemeye ulaşamıyorum diyorsa lütfen bize ulaşsın. Bu anlamda hiçbir eksiklik oluşturmayacağız. Sadece son bir haftada dağıtımız N95 maske 4 milyona yakın oldu. Daha fazlasını da veririz, ihtiyaç neyse. Onun için yurt dışına ihracatı kestik, bütün imalatı ülkemize ve sağlık çalışanlarımızın öncelikli bu ihtiyacını gidermek için çalışıyoruz. Burada hep birlikte ne kadar özverili ve fedakar, cephede mücadele eden, riskli olan sağlık çalışanlarının olduğunu hepimiz görüyoruz. Bizler de onları korumak için her türlü tedbiri alıyor olacağız.

ÖZEL HASTANELERİN ÜCRET İSTEMESİ

Pandemi hastaneleriyle ilgili düzenleme yapılıyor olacak. Vatandaşımızdan ücret talep edilmemesi gibi bir yaklaşım içerisindeyiz. Bu anlamda da düzenleme ve yaklaşım söz konusu. Esas ifade ettiğim, temas ve izolasyon. Biz şu dönemde zorunlu olmadıkça evden asla çıkmamaya ve kendimizi izole etme gayreti içinde olmalıyız. Bilim Kurulu’nun toplantısında özel sektörün de bu anlamda minimum personelle üretimine devam etmesiyle ilgili bir öneri de vardı. Biz bakanlık olarak MHRS randevu ve çağrı sistemlerimizde çok kişi çalışır. Bu dönemde çalışanlarımızın yüzde 90’ı evden sisteme katılıyor. Daha önce bunu yapmamıştık. Bu süreç özellikle iş ortamının gerektiğinde dijital ortamda evden de nasıl yapılabilir olduğunu görüyoruz. Bunun yoğunlaştırılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Hedef izolasyon ve bunun evde mutlak yapılıyor olması.”

BİLİM KURULU, SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ÖNERDİ Mİ?

Bakan Koca, bu soruya, “Kurulumuz bazı illerde giriş çıkışın kontrolünü istenmişti. Tüm illerimizde uygulandı” diye yanıt verdi.

Sağlık Bakanı Koca Türkiye’deki son rakamları açıkladı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Kahin olmaya gerek yoktu. Türkiye’de tesbit edilmiş tek vaka yokken Ocak ayı ortasında Çin 800 vaka varken tam kapama yöntemi ile %100 karantina uyguladı ve bizde ilk vaka tesbit edilene kadar geçen 6 haftada salgını kontrol altına aldı. Olabilecek en sıkı tedbirleri almasına rağmen 6 hafta içinde sayı 800 den 80 000 e çıkmıştı. Bu bulgu hiç tahmin yapmaya ihtiyaç duymadan korkunç bir yayılma hızını gösteriyordu ama tüm dünya bu bariz gerçeği görmezden geldi. Dünya Sağlık Örgütü denen salak organizasyonun ağzının içine bakmak kadar büyük bir hata olamazdı ama maalesef tüm dünya uyudu… Komplo teorisyenleri de bu işe çanak tuttular ve bütün sistemler büyük zaafiyet gösterdi.
    Artık olan oldu geriye dönüş yok. İnşallah sağlık sistemi tam çökmeden en sıkı tedbirler uygulanarak kontrol sağlanır. Zararın neresinden dönülse kardır. Hiç kimse kendi bilgi ve becerisi ile hayatta kalamaz, herkes toplum için kendini kısırlarsa hep beraber herkes bu beladan sağ ve sağlıklı olarak çıkabilir.
    Fiziksel mesafe korunmalı. İnşallah insanlık için Sağlık olur da arkadan barış ve özgürlüklerle daha adil sistemler devreye girer

  2. Serefsiz siyonist alman medyasi cikmis kendine bakmiyorda Turkiyeyi konus ediyor ve sistemin iflasi oldugunu iddia ediyor. Israilin usagi olmus almanya su anda dayanisma zamaninda bile itligini yapmaktan cekinmiyor.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!