Savunma Sanayi Başkanlığından 17 kritik imza… İşte o projeler

featured

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan 17 Ar-Ge projesinin sözleşmesi. Savunma Sanayii Başkanlığı’nda düzenlenen törenle imzalandı. Savunma Sanayii Başkanlığı’nda icra edilen Ar-Ge İmza Törenine; SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Ar-Ge Sözleşmeleri İmza Töreni ile açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, “İmzaladığımız ve imzalayacağımız projelerimizle, güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarının karşılanmasında yurt dışı bağımlılığın azaltılması, özgün, yerli ve milli çözümlerin hayata geçirilmesi ve ülkemiz Ar-Ge ve teknoloji yetkinliğinin artırılmasına önemli katkılar sunulacaktır.” dedi.

Ar-Ge İmza Töreni’nde imzalanan sözleşmeler şöyle sıralandı:

  1. Seramik Zırhlarda Kullanmaya Yönelik Alümina Tozu Geliştirilmesi (Alumina)
  2. Havacılık İçin Alüminyum Döküm Proseslerinin Geliştirilmesi (Aslan)
  3. Nano Katkılı Prepreg Malzeme Geliştirilmesi (Atlas)
  4. Bor Karbür Silisyum Karbür Hafif Seramik Zırh Malzemelerin Geliştirilmesi (Borkar)
  5. Karbon Ve Cam Elyaf Epoksi Prepreg Geliştirilmesi (Kartal)
  6. Bilişsel İş Yükünün Ölçülerek Uçuş Simülatör Eğitimlerinin Kişiselleştirilmesi (Genıus)
  7. Radar İle Tespit Edilen Su Üstü Hedeflerin Sınıflandırılması Ve Kimliklendirilmesi (Görü)
  8. Hareket Tarzı Geliştiren Yapay Zekalı Komutan Asistanı (Hamle)
  9. Kara Araçları İçin Yapay Zekâ Destekli Atış Kontrol Ve Otonom Sürüş (Karagöz)
  10. Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (Kerkes)
  11. Sosyal Medya Analizi Performans Geliştirme (Pergel)
  12. İşbirlikçi Robotlar İle Otonom Keşif, Güdüm Ve Seyrüsefer (Robo-Tim)
  13. Veri Etiketleme Platformu (Veri Kovanı)
  14. Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y³) 2.Dönem
  15. Kimyasal Ve Biyolojik Savaş Ajanlarına Karşı Yeni Nesil Koruyucu Tekstil Teknolojisi Geliştirilmesi (Kafes)
  16. Kokristalizasyon Yöntemi İle Enerjik Malzeme Geliştirilmesi (Kokristal)
  17. Mikrobolometre Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi (Mikrobolometre)

Bahse konu projelerde yüklenici modeli KOBİ-Sanayi-Üniversite iş birliğine dayalı olarak oluşturulmuş, üniversiteler, enstitüler ve KOBİ’ler başta olmak üzere, 21 yüklenici veya alt yükleniciye yer verilmiştir.

Türkiye’nin yurt dışı bağımlılığını büyük oranda gidermek amacıyla, ALUMİNA Projesi kapsamında, mevcut durumda yurt dışından temin edilen Alümina tozlarına muadil balistik isterlerde yerli ve milli Alümina tozu geliştirilmesi sağlanacaktır.

Yine yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla, KARTAL projesi ile ihracat lisansına tâbi epoksireçine emdirilmiş cam elyaf ve karbon elyaf takviyeli prepregve dar şerit (slit tape) malzemelerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Öte yandan ASLAN Projesi ile insansız hava araçlarında kullanılan TEI-PD170 pistonlu motorun Alüminyum blok döküm ve imalat proseslerinin geliştirilmesi, ATLAS Projesi kapsamında, entegre edildiği malzemenin mukavemet, tokluk ve darbe dayanımı özelliklerini geliştirerek ağırlık kazancı sağlayan nano katkılar ile güçlendirilmiş 120°C’de kürlenen epoksi reçineli prepreg malzeme geliştirilmesi ve BORKAR Projesi kapsamında, zırh uygulamalarında kullanılmaya yönelik düşük yoğunluklu, maliyet etkin ve yüksek balistik performansa sahip Bor Karbür – Silisyum Karbür kompozit zırhların üretilebilmesi için proses koşullarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.

GENIUS Projesi kapsamında geliştirilecek yöntemlerin simülatörlere entegre edilmesiyle nörofizyoloji temelli, kullanıcı-merkezli yeni nesil uçuş simülatörlerinin geliştirilmesine imkan sağlayacak bilgi, deneyim ve teknoloji alt yapısı ile gelecek nesil insan-makine ara yüzlerinin tasarımında avantaj sağlayabilecek altyapının oluşturulması; HAMLE Projesi kapsamında ise  “Pekiştirici Öğrenme” yöntemi ile harp oyunlarını öğrenebilen, eğitici rolü üstlenebilen ve hareket tarzı belirleme ve değerlendirme yaparak karar desteği sağlayabilen Yapay Zekâlı Komutan Asistanı geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca GÖRÜ Projesi ile SAR sensörlerinden su üstü hedeflerin yapay zekâ ile tespiti, sınıflandırılması ve kimliklendirilmesine yönelik algoritma geliştirilmesi; KARAGÖZ Projesi kapsamında ise kara araçlarına yapay zekâ destekli atış kontrol ve otonom sürüş yetenekleri kazandırılması hedeflenmektedir.

GPS bilgisine ulaşılamayan veya GPS’in karıştırıldığı/aldatıldığı muharebe ortamlarında İHA Platformlarına görüntü destekli otonom seyrüsefer yeteneği kazandırılması amacıyla KERKES Projesi; açık kaynak veriler üzerinde derin öğrenme yöntemleri ile yüksek performanslı algoritmalar için PERGEL Projesi yürütülecektir.

VERİ KOVANI Platformu ile yapay zekâ içeren projelerde ihtiyaç duyulan etiketlenmiş veri setlerinin kitle kaynaklı olarak elde edilmesi hedeflenmekte olup, ROBOTİM Projesi ile İHA ve İKA’ların eş güdümlü görev icrası için yapay zekâ destekli bilişsel sürü yeteneği geliştirilmesi planlanmaktadır. Bu doğrultuda, yenilikçi teknolojilerde bugünün yazılımlarını yarıştırmak ve geleceğin yazılımlarını teşvik etmek hedefiyle Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor- Y³ 2. Dönem Projesi gerçekleştirilecektir.

KAFES Projesi kapsamında, Metal Organik Kafes (MOF) ve Membran teknolojileri kullanılarak kimyasal ve biyolojik savaş ajanlarına karşı üstün koruyuculuk ve konfor özelliklerine sahip KBRN Koruyucu Tekstil’in milli imkanlarla geliştirilmesi planlanmakta olup, KOKRİSTAL Projesi ile yüksek detonasyon hızı ve yüksek duyarsızlık özelliğine sahip yeni nesil enerjik malzemelerin ülkemiz Savunma Sanayiine kazandırılması ve ülkemizin yeni nesil enerjik malzeme teknolojilerine sahip ülke konumunda olması hedeflenmektedir. Mikrobolometre Projesi kapsamında, milli imkanlarla termal silah dürbünleri ve keşif gözetleme sistemlerine yönelik 12 mikrometre Mikrobolometre tipi kızılötesi dedektör takımı ve alt sistemlerinin geliştirilmesi sağlanacaktır.

Savunma Sanayi Başkanlığından 17 kritik imza… İşte o projeler

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!