Sokağa çıkma yasağı gündemde mi? Bilim Kurulu ne diyor?

featured

Koronavirüs vakalarındaki hızlı artış ve ‘evde kal’ çağrılarına tam uyulmaması sokağa çıkma yasağı taleplerini artırmıştı. Sokağa çıkma yasağının, süreci yöneten Bilim Kurulu tarafından henüz değerlendirme sürecinde olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle son 24 saatte Türkiye’de 9 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 289 kişiye daha tanı konduğunu duyurdu. Böylece hayatını kaybedenlerin sayısı 30’a, vaka sayısı da 1236’ya yükselmiş oldu.

“Evde kal” çağrılarına rağmen ise özellikle büyük kentlerde yeterince önemsenmediği hafta sonu ortaya çıkan manzaralardan anlaşıldı. Bunun üzerine 65 yaş üstü kişiler için sokağa çıkma yasağı geldi. Kamu çalışanları için de evden ve yarı zamanlı çalışmanın önünü açan genelge yayımlandı.

Öte yandan koronavirüsle mücadeleyi yöneten Bilim Kurulu’nun sokağa çıkma yasağı konusundaki fikri merak konusuydu. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Bilim Kurulu üyelerinin bu konudaki görüşlerine yer verdi.

Selvi’nin yazısının satır başları şöyle:

“Bilim Kurulu üyeleriyle yaptığım görüşmede bir sonuca ulaştım. Bilim Kurulu, koronavirüsle mücadelede etkili olacak her önlemi tartışıyor. Yeter ki bu bilimsel verilere uygun olsun. Zaten şimdiye kadar alınan önlemler de Bilim Kurulu’nun kararları ışığında şekillendi. Bilim Kurulu’nda Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı konuşuluyor mu? Edindiğim izlenim, sokağa çıkma yasağının henüz değerlendirme sürecinde olduğu.

Eğer alınan önlemler başarılı olur da halkımız Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dediği gibi, “kendi OHAL’ini” ilan eder, sosyal izolasyonu sağlarsa, sokağa çıkma yasağıyla ilgili değerlendirmeler devam eder. Bakın, sokağa çıkma yasağı ilan edilir ya da edilmez demiyorum. Sadece değerlendirme sürecinin devam edeceğini söylüyorum. Ama sosyal izolasyon başarılı olmaz da virüs hızla yayılmaya devam ederse, sokağa çıkma yasağı gündemde. Sokağa çıkma yasağıyla ilgili tartışmada öncelikle önlemler zincirinden söz ediliyor. Birbirini tamamlayan tedbirler demek daha doğru.

1- “Evde kal” kampanyasıyla öncelikle kişilerin sosyal izolasyonu sağlandı.

2- 65 yaş ve üstü kişiler ve kronik hastalıkları olanlar başta olmak üzere risk grubunun sosyal izolasyonu sağlandı.

Son söz: Asıl önemli olan uygulama. Vatandaşlarımızın bu karara uygun olarak izolasyonu sağlamaları lazım. Sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmamasını ise vatandaşın tutumu belirleyecek. Gidişatı belirleyecek olan vatandaşın tutumu olacak.”

Sokağa çıkma yasağı gündemde mi? Bilim Kurulu ne diyor?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 23 Mart 2020, 11:24

    bence yasak gelmelı hatta sıkıyonetım ılan edılmelı. gayrıcıddı davrananlar tutuklanmalı , cezaevlerı bosaltılmamlı 100 bın suc sokaklarda gezecek ne alaka

  2. Test yönteminin bulunması ile her yerde vaka sayisi artiyor ama ölüm oranı Almanya’da 0.3% bizde 0.2 %. Çin dün 43.000 vakayı düşük seviyede semptomu olduğu için istatistiklere eklemediğini belirtti. Hafif atlatanlar 81% olduğunu hesaplamişlar (cnn haberi) Bu kişilerin test ile istatistikkere eklendiği ve nufusu yaşlı olmayan yerlerde yeni bir rakamsal gerçeklik oluşuyor.
    Gribin ölüm orani seneden seneye mutasyona uğradığı için değişir ama herkes 0.1% diyor öyle diyelim (2015 te çok daha yüksek). Bunun için tüm ülkenin şalteri kapatılıyor mu? Hayır.
    Aşırı tepki demiyorum çünkü hayatlar sözkonusu ama temelde yaşanan gelişmeler sonucu değisşen rakamlara ayak uydurmamız gerekli. Er yada geç karantinanın ekonomik maliyetinin hesaplanması gereken bir noktaya gelinecek.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!