Tütün üreticileri isyan etti: Ekmeğimizle oynamayın

featured

Belgesiz tütün üretimine hapis getiren yasaya çiftçi isyan etti. Adıyamanlı tütün üreticileri, 1 Temmuz itibarıyla tütün satışına yetki belgesi zorunluluğu getirilmesini Çelikhan’dan Malatya’ya giden yolu kapatarak protesto etti. Üreticiler iktidara, ‘Ekmeğimizle oynamayın’ diye seslendi.

Üreticinin derdine yenileri eklendi. Bu kez izinsiz tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören yasanın 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi çiftçiyi isyan ettirdi. Tek geçim kaynaklarının ellerinden alınmasına tepki gösteren Adıyamanlı ve Malatyalı tütün üreticileri önceki gün eyleme başladı. Adıyaman-Malatya yolunu trafiğe kapatarak “Tütünüme dokunma” sloganı atıp iktidara seslerini duyurmaya çalışan üreticilerin eylemi gece de devam etti.

AKP’LİLER BİLE KARARA İSYAN ETTİ

Sözcü’den Ahmet Kaya’nın haberine göre, eylem alanına gelen güvenlik güçleri yolun trafiğe açılmasını istedi. Güvenlik güçleri ile üreticiler arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik üzerine üreticilerle görüşen Vali Mahmut Çuhadar “Sahipsiz değilsiniz. Çözüm için istişarelerimiz sürüyor” dedi. Adıyaman’da Valilik önünde toplanan üreticilerden biri, “Ben AK Parti encümeniyim. Herkes ekmeğinin peşinde. Elinizi ekmeğimizden çekin, ekmeğimizle oynamayın. Bizler bu tütünün parasıyla çocuklarımızı okutuyoruz. Hepimiz açlıktan ölüyoruz. Gelsin bir çare bulsunlar.” dedi.

CHP: BU GELECEK MÜCADELESİ

Üreticilerin eylemine destek veren CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Tütün mücadelesi gelecek mücadelesidir. Büyük sigara şirketleri memnun olacak diye yüzbinlerce insanı mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. 100 yıldır bu topraklarda dedelerimizin, atalarımızın ürettiği, sattığı tütüne uzanan eli kırarız” dedi.

Aydınlık’tan Melike Güler’in haberinde de tütün üreticilerinin tepkilerine yer verildi. Tütün üreticileri, “Biz yasal bir iş yapıyoruz, terör örgütüyle bir tutulmak istemiyoruz. Üretimimiz kayıt altına alınsın, denetlemeler yapılsın, üretimin önü açılsın” dedi.

Yeni düzenlemeye göre tütün taşınması için 250 üreticinin bir araya gelerek kooperatif kurması ve yetki belgesi alması gerekiyor. Üreticiler ise bu kooperatifleşme düzenlemesini, tekelleşmenin bir parçası olarak gördüklerini belirtiyor. “Tütün bizim tek geçim kaynağımız. Karnımızı böyle doyuruyor, evlatlarımızı böyle okutuyoruz. Tütün kızımızın çeyizi, oğlumuzun düğünü. Kendi ürettiğimiz tütünü daha kaliteli ve daha ucuza satmak istiyoruz.” diyen Adıyaman/Çelikhanlı tütün üreticileri, düzenlemenin mağduriyet yarattığını söyledi.

‘KAÇAK TÜTÜNE İZİN VERMEYİN’

Tütün üreticisi Hüseyin Akay düzenlemeye neden karşı olduklarını şöyle anlattı:

“Burada her birimizin bir iki dönüm arazisi var. Onunla kendimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Şimdi çıkan yasaya göre, kooperatifler sadece Çelikhan’dan değil başka yerlerden, dışarıdan da tütün alabilirler. Halbuki Çelikhan’ın ekmeği tütündür. Başka bir geçim kaynağımız yok bizim. Kendi tütünümüzü satmak istiyoruz, hükümetimizden bu düzenlemeyi ve hapis cezasını kaldırmasını istiyoruz. Biz her zaman vatanımızın milletimizin yanında olduk. Devletimize de milletimize de zarar gelsin istemiyoruz.”

Akay, Türkiye’ye kaçak olarak giren tütünün de üreticileri zora soktuğunu ifade ederek çözüm talep etti. Akay, “İran’dan Çelikhan’a çok daha ucuza tütün geliyor. Bu nasıl geliyor? Hükümetin ve kolluk kuvvetlerinin buna izin vermemesi lazım. Bu bizi zora sokuyor. Biz yine kendi tütünümüzü satamıyoruz. Dışarıdaki tütünün Çelikhan içine girmesini istemiyoruz.” dedi.

‘EMPERYALİSTLER DEĞİL HALKIMIZ KAZANSIN’

Malatya’dan tütün üreticisi Mehmet Efe Dindar da önceki gün başlayan eylemlerin en önündeydi. Dindar, kooperatif adı altında üreticilerin abluka altına alınmak istendiğini söyledi. Dindar, “Tütün bizim her şeyimiz. Çocuğumuzun harçlığı tütün, hayatımızı böyle idame ettiriyoruz. Vergimizi de veriyoruz. Petrolcü kazanıyor, dükkan kazanıyor. Sorunlarımıza cevap bulunmazsa eylemlerimize devam edeceğiz. Hepimiz birbirimizle bağlantılıyız. Hakkımızı alana kadar direneceğiz. Emperyalist fabrikalar değil, halkımız kazansın. Çiftçi kalkınsın.” diye konuştu.

Üreticilerden Haşim Adıyaman da düzenlemenin kaldırılmasını talep etti. Tütünün bir tarım ürünü olması gerektiğini vurgulayan Adıyaman, bu düzenlemeden milyonlarca kişinin etkilendiğini söyledi. Adıyaman “Bu yasa yürürlüğe girince kolluk kuvvetleri mecburen bunu uygulamak zorunda olacak ve bu düzenlemeyle biz resmen katledilmiş olacağız. 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası yaptırımı var. Bunun kaldırılmasını istiyoruz, tütünümüzü kendimiz satmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘TIRŞİKÇİ KAPİTALİSTLERE HAYIR’

Öte yandan, eylemler sırasında traktör üstüne çıkarak, ‘Tırşikçi kapitalistlere hayır’ diyen tütüncü sosyal medyada gündem oldu.

İşte o video:

 

 

Tütün üreticileri isyan etti: Ekmeğimizle oynamayın

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Ya oynarlarsa?
    Kabahat sende kardesim ! Oynatma!

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!