Yanan orman parsellendi… Kimlerin çıktı?

featured

Antalya’nın Kaş ilçesindeki doğal sit alanı statüsünde bulunan Çukurbağ Yarımadası’ndaki iki büyük parsel, geçtiğimiz ay çıkan yangının ardından, ‘eko-turizm’ niteliği verilerek imara açıldı. 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarılan parsellerden biri iktidara yakın iş adamlarına, diğerinin üçte biri ise eski CHP lideri Deniz Baykal’a ait olduğu ifade edildi.

Geçen ay villa ve lüks otellerle kaplı bölgede çıkan yangınla gündeme gelen Kaş-Çukurbağ Yarımadası ile Limanağzı bölgesini kapsayan 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarıldı.

Doğal sit alanı statüsündeki Çukurbağ Yarımadası’nın yapılaşmadan korunmuş kesimlerinde iki ayrı bölgenin yapılaşmaya açılması dikkat çekiyor. Planda ‘Ekolojik Turizm’ alanı olarak ayrılan parsellerde biri, İnceboğaz Mevkii’nde yer alan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan Cihan Kamer ile Hasan Doğan ailesinin 2007 yılında satın aldıkları 119 dekarlık zeytinlik arazi.

Zeytinlik vasfı değiştirilerek, ‘tarla’ olarak tapuya kaydettirilen ve ardından İstanbul-Üsküdar merkezli bir ambalaj firmasına devredilen yarımadadaki araziye villalar inşa edilebilecek.

Çukurbağ Yarımadası’nın batısında yer alan ikinci ‘Eko-Turizm’ nitelikli parselin üçte biri olan 16 bin metrekarelik kısmı eski CHP lideri ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’a, aynı ölçüdeki bir diğer hisesi de Baykal’ın akrabası olan bir iş adamına ait.

Kaş’ta uzun yıllardır tartışma konusu olan yarımadadaki bu iki parsel, böylece hem iktidar yandaşlarının hem de ana muhalefet partisinin eski lideri ve yakınlarının beklentisini karşılayacak şekilde imara açılmış oldu. İmar rantı yüksek olan Çukurbağ Yarımadas’ında 1500 metrekarelik imarlı bir parselin fiyatı yaklaşık 300 bin Avro’ya alıcı buluyor.

OdaTV’den Yusuf Yavuz’un haberine göre, Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan doğal sit alanlarını kapsayan 1/25 binlik Nazım İmar Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı. Geçtiğimiz ay çıkan yangınla gündeme gelen Çukurbağ Yarımadası ile karayolu ulaşımı bulunmayan Kaş’ın ünlü doğal plajlarını da barındıran Limanağzı bölgesini kapsayan plan, 9 Haziran’da Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldı.

Bir ay boyunca askıda kalacak olan yeni imar planında Çukurbağ Yarımadası’nın İnceboğaz ve İnönü mevkilerinde bulunan iki ayrı bölgenin ‘E-T-Eko- Turizm’ vasfıyla yapılaşmaya açılması dikkat çekiyor.

YARIMADADAKİ BETONLAŞMA 1980’LERDE AGC İLE BAŞLADI

Çukurbağ Yarımadasının batı ucu 1970’li yıllarda Ankara Gazeteciler Cemiyeti (AGC) tarafından satın alındıktan sonra tapu düzeltme davası açılmış ve 183 dekarlık arazinin yüzölçümü 1121 dekara çıkartılmıştı. Ardından 1980’lerde imara açılan ve parsellenerek bir kısmı satılan bir kısmı da AGC’nin özel mülkiyetinde bırakılan Çukurbağ Yarımadası’nın bu bölümü bugün büyük ölçüde betonlaşmış durumda.

YERLİ HALK SİT ALANI OLAN ARAZİLERİNİ NÜFUZLU KİŞİLERE SATTI

Yıllar önce yarımadada zeytincilik yapan ya da kayalık arazilerin arasındaki küçük toprak parçalarında tarımsal üretim yapan yerli halkın arazileri ise hem orman ile süren sınır davaları hem de bölgenin doğal sit alanı olmasından dolayı yapılaşmaya açılmadı. AGC’nin geçmişte mevzi imar planı yaptırarak yapılaşmaya açtırdığı bölge dışında kalan araziler, zamanla yerli sahipleri tarafından ‘nüfuzlu’ kişilere satıldı.

150 DEKAR ARAZİ, ERDOĞAN’A YAKIN İŞ ADAMLARINCA SATIN ALINDI

İşte o arazilerden biri de Çukurbağ Yarımadası’nın Kaş ilçe merkezine en yakın kısmında yer alan yaklaşık 150 dekarlık zeytinlikti. Kaş Kamping ile İnceboğaz arasındaki bölgeyi kapsayan bu arazi, 2007 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile kamuoyunun gündemine gelen isimler tarafından satın alındı.

Yanan orman parsellendi… Kimlerin çıktı?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Çıkar yangını orman vasfını, zeytinlik alanı yitirsin. Sonra gelsin parselasyon. Öncesi de var tabi. Yörüklerin elinden ‘burasını ne yapacaksınız’ gibi yalanlarla ucuza kap, gelsin rant. Ülkemizde İktidar-Muhalefet diye bir şey yok. Bu haberin içerisinde çıkarları örtüşünce nasıl beraber hareket ettiklerinin tipik bir örneğini bulacaksınız.
    Birde ekoturizm diye bir halt var. Sözde doğayı koruyan sürdürülebilir kalkınma diye tarif edilir. Palavradır. Turizm demek insana gel burayı katlet demektir. Bazen haberlerde, filan yerde insan eli değmemiş doğa harikası, saklı cennet gibi tanımlamalar yapılarak anlatılır, eyvah derim. Sonra bir kaç seneye kalmaz oraya insanlar doluşur. Gözü paraya doymamışlar hemen orayı mekana çevirirler. Artık orası saklı cennet felan değildir. Rant alanıdır.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!