1. Haberler
  2. Gündem
  3. 1933 yılında yapılan okul ve 120 yıllık konaklar depremlerde yıkılmadı

1933 yılında yapılan okul ve 120 yıllık konaklar depremlerde yıkılmadı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki depremin etkili olduğu Malatya'da, 'Beşkonaklar' olarak adlandırılan tarihi binalar dimdik ayakta dururken, aynı sokaktaki bazı binalar ise tamamen yıkıldı veya hasar gördü. 1500'ün üzerinde bina yıkılırken, 1933 yılında yapılan Gazi İlkokulu da ayakta kaldı. İlk belirlemelere göre okulun sadece ikinci kattaki bir duvarı yıkıldı ve bazı bölümleri hafif hasar görüldü.

featured

Malatya’da etkili olan deprem nedeniyle 1500’ün üzerinde bina yıkıldı. Battalgazi ilçesinde 1933 yılında yapılan cumhuriyet döneminin ilk yapı örneklerinden olan Gazi İlkokulu, depremden en az etkilenen bina oldu. Çevresindeki bazı binalar yıkılırken 2 katlı, duvarları taş, briket ve tuğladan örülen binanın ikinci katındaki bir duvar yıkıldı. 1988 yılında Malatya Valiliği tarafından restore edilen binada 15 derslik bulunurken, 723 öğrenci de eğitim görüyor.

TARİHİ ‘BEŞKONAKLAR’ DİMDİK AYAKTA, AYNI SOKAKTAKİ DİĞER BİNALAR YIKILDI

Battalgazi ilçesi Saray Mahallesi’ndeki ‘Beşkonaklar’ olarak bilinen yaklaşık 120 yıl önce Malatyalı Hacı Sait Efendi (Turfanda) tarafından yaptırılan binalar da dimdik ayakta dururken, aynı sokaktaki bazı binalar ise yıkıldı veya hasar gördü. Saray Mahallesi’nde yaklaşık 20 yıldır oturan Cumali Buzludağ, ”Tarihi binalar olduğu gibi duruyor, hiçbir şey yok. Diğer binalar ise yeni binalardı, bazıları yıkıldı. Fark bu demek ki” dedi.

‘Beşkonaklar’ yapıldığı dönemlerde ve daha sonra da kentin önde gelen ailelerinin oturmasıyla biliniyor, bugün müze olarak kullanılan, sanatsal etkinliklerin yapıldığı bina içerisinde kafe de yer alıyor. (DHA)

İlişkili Haber
thumbnail

Adıyaman’daki 94 yıllık Alman Köprüsü depremde yıkılmadı

Haberi görüntüle

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 1930’da, savaslar sonrasi yokluk icinde yaptiklari binalar ustelik. Akp bizi yuz yil geri goturdu diyorduk, degilmis. Yuz yil gerisi bile su ana kiyasla ilerme oldu. Buyuk basari.

  2. BİZ 1930 LARIN CHP Sİ DEĞİLİZ
    (DERSİMLİ KEMAL)

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!