TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde revizyon olabileceğini dile getirdi. Kurtulmuş, “50+1 çıkışı Cumhur İttifakı’nda sıkıntıya yol açmaz” iddiasında bulundu.
ERDOĞAN FİTİLİ YAKTI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, daha önce “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin temeli” olarak nitelediği yüzde 50+1 şartının değişmesi için yeşil ışık yakması siyasetin gündemini değiştirmişti. Erdoğan, 4 gün önce 50+1 sisteminin değişmesi konusunda soruya, “İsabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa” demişti.
BAHÇELİ ISRARCI: MUHTAR SEÇMİYORUZ
Erdoğan’ın bu çıkışı üzerine gözler yüzde 50+1 sisteminin hararetli savunucusu MHP lideri Devlet Bahçeli’ye çevrilmişti.
Bahçeli dün partisinin grup toplantısında “Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhur’un bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz” diyerek tartışmaya kapıyı kapatmıştı.
Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin gelip geçici bir heves olmadığını dile getirerek “MHP yancı değildir. Siyasi hayatımız boyunca hiç kimsenin sırtına binmedi” demişti.