Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Tunç’a Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un motokurye Yunus Emre Göçer’e otomobili ile çarparak ölümüne yol açtığı suçlamasıyla yargılandığı davada 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılması ve bu cezanın para cezasına çevrilmesi soruldu.
Tunç “Taksirle işlenen suç mahkemenin takdiri. Şikayetçinin vazgeçmiş olması da böyle bir sonuç doğurdu. Kamu davası devam etti. Alınan cezanın miktarı açısından karar, bu yönde oldu” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Kennedy Caddesi, Avrasya Tüneli çıkışı Zeytinburnu istikametinde 30 Kasım Perşembe günü öğlen saatlerinde meydana gelen kazada, motosiklet sürücüsü Yunus Emre Göçer (38)’in kullandığı motosiklete, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud’un kullandığı 06 CD 4581 plakalı otomobil çarpmıştı.
Çarpmanın etkisi ile yola savrulan Göçer ağır yaralandı. Göçer kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ölümün ardından soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla Somali Cumhurbaşkanının oğlu hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.
Konuya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda Somali cumhurbaşkanının oğlu Mahmut, ‘asli kusurlu’ bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Mahmut hakkında yakalama kararı verse de şüphelinin 2 Aralık’ta yurt dışına kaçtığı ortaya çıkmıştı.

İFADESİ ORTAYA ÇIKMIŞTI
Mohammed Hassan Sheikh Mohamud hakkında Fatih’te motosikletli kurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olduğu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarılmış ve 6 yıla kadar hapsi istenmişti. 4 gün önce mahkemeye getirilerek ifadesi alınan Mohammed Hassan Sheikh Mohamud serbest bırakılmıştı.
Tercüman eşliğinde ifade veren Mohamud’un ifadesi ortaya çıkmıştı. Cumhuriyet’in haberine göre Mohamud, “4581 plakalı aracı ben kullanıyordum. Avrasya tünelinden çıktım, yaklaşık 5-10 dakika kadar aracı kullandım, önümdde hızlı giden bir motorsiklet vardı, bu motosiklet bir anda durdu ve sağ tarafa doğru döndü. Ben frene basmama rağmen çarpmayı engelleyemedim. Bu sırada yaklaşık 55 km hız ile ilerliyordum. Öndeki motosikletlinin gittiğini görmüştüm ancak motosiklet bir anda durup döndüğü için ben de bu durumu beklemediğimden çarpmayı engelleyemedim” demişti.
HAPİS CEZASI PARAYA ÇEVRİLDİ
Mahkeme davayla ilgili kararını dün açıkladı. Mahkeme, sanığın sabit olan “Taksirle ölüme neden olma” suçundan önce 3 yıl hapis cezasına, sanığın sosyal geçmişi, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın geleceği üzerindeki etkisi dikkate alınarak ceza 2 yıl 6 ay hapis cezasına indirildi. Sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık ve suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alınarak hapis cezasını 27 bin 300 lira adli para cezasına çevirdi. Bu paranın 10 eşit taksitte ödenmesine karar veren mahkeme, Ankara Emniyet Müdürlüğünce verilen sürücü belgesinin 6 ay süreyle geri alınmasına hükmetti.
Kaza görüntüleri:
mahkemenin takdiri oylemi, bu nasil takdir? Isinize geldiginde anayasa mahkemesine kufrediyorsunuz, buna gelince takdir. Bu herifin ogluna uyusturucu testi yapildi mi, yok. Yapildiysa bile Sedat Peker’in soyledigi gibi, adli tip kurumu evlere senlik. Somalideki yandaslar kina yaksinlar. Kar paylari artacaktir.