Erzincan İliç’teki Anagold maden sahasında siyanür havuzundaki suyu buharlaştıran, yani havuzda biriken kimyasalların havaya karışımını sağlayan evaporatörlerin varlığı bakanlıkça yerinde tespit ediliyor. “Evapartörlerin kaldırılması sağlanmıştır” raporu “Kovuşturmaya yer olmadığı” kararında etkili oluyor.
Gazeteci Candan Yıldız, T24’teki haberine olayın ayrıntılarını şöyle anlatıyor:
“Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Haziran 2022 tarihinde, Anagold maden sahasında siyanür borusunun patlamasıyla ilgili ‘Kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı ‘pes’ dedirten türden…
Kararda savcılık diyor ki, “söz konusu tesiste kurulu evaporatörlerle daha önceki tarihlerde sosyal medyada yer alan görüntülere istinaden Bakanlığımızın merkez denetim ekibi tarafından 10/03/2022 tarihinde yapılan denetimde, tespit edilen uygunsuzluklar kapsamında 17/03/2022 tarihli ve İdari Yaptırım Karar Tutanağı ile Çevre Kanununun 20 nci Maddesi (b) bendi kapsamında 131.516,000 TL idari para cezası uygulanmış, akabinde sahada bulunan ancak denetim sırasında aktif olamayan evaporatörlerin kaldırılması sağlanmıştır.”
Buzdolaplarında, dondurucularda da kullanılan evaporatörler, Anagold maden sahasında siyanürlü suyun ‘buharlaştırılması’ için kullanılmış.
Başka bir ifadeyle Anagold maden sahasında siyanür havuzundaki suyu buharlaştıran, yani havuzda biriken kimyasalların havaya karışımını sağlayan evaporatörlerin varlığı bakanlıkça yerinde tespit ediliyor. Evapartörlerin ‘kaldırılması sağlanmıştır’ raporu ‘Kovuşturmaya yer olmadığı’ kararında etkili oluyor.
Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Serkan Küçük’e de sordum altın madeninde buharlaştırıcı olarak kullanılan evaporatörleri…
Küçük “Altın maden sahalarında kullanılan bir yöntem. Siyanür ve bileşiklerini havayla oksidasyona sokarak bu kimyasalları bertaraf etmek için kullanılıyor. Sağlığa zararlı, miktara bağlı olarak” dedi.
Başsavcılığa gönderilen bilirkişi raporlarının “İş sağlığı ve güvenliği” bölümünde önemlerin yeterli olmadığı ifade edilmiş:
“Evrakların eksiksiz olduğu fakat Anagold firması yetkililerinin (M.K.Ş ve K.T ) siyanür çözeltisi taşıyan boru hattının bulunduğu liç sahasında meydana gelebilecek olası riskler karşısında doğabilecek tüm tehlikeleri önlemek adına gerekli tedbirleri almadığı, liç yığını sahasında oluşacak olumsuzluklar vs. gibi tüm tehlikeli durumları göz ardı ettikleri ve yeterinde önlem almadıkları tespit edilmiş olup meydana gelen olayda KUSURLU oldukları kanaatine varıldığı… ”
‘Kovuşturmaya yer olmadığı’ kararında imzası olan Mustafa Şengün, İliç Kaymakamlığı’nın protokol listesinde ‘Başsavcı’ olarak görülüyor.
9 işçinin toprak altında kaldığı son olayda da bakalım yargı nasıl bir sınav verecek?
Son bir not… İliç Başsavcılığının ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararında adı ‘şüpheli’ olarak geçen ve Anagold firmasında ‘process supervisor’ olarak görülen Adnan Keklik ismi toprak altında kalan işçilerden arasında da yer alıyor. Benzerlik de olabilir… Ama eğer aynı kişi ise ‘çatlak vardı, oradakiler çatlağı tespit etmek için gidenlerdi’ iddiaları biraz daha güçleniyor.”
Erzincan İliç’teki altın madeni göçtü…
Veryansın TV defalarca haykırmıştı! #Erzincan #İliç pic.twitter.com/wSG9l2lNkj
— Veryansın Tv (@Veryansin_Tv) February 13, 2024
Pisliği savunup gözden kaçırmak temiz adam işi olamaz. Deprem afettir, “çimentoya su basmak” inşaattan demir çalmak cinayettir. Zehirli atıklar ile iş yapmak, bunların muhafaza standartlarına uymamak cinayettir.