Cumhuriyet’in 101’inci yılı Türkiye’de, KKTC’de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ilk tören Anıtkabir’de düzenlendi.
Tören, devlet erkanının Aslanlı Yol’dan yürüyüşü ile başladı. Törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bakanlar, yüksek yargı organlarının temsilcileri, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, TSK komuta kademesi, siyasi partilerin yöneticileri ve temsilcileri ile bürokratlar katıldı.
CHP Genel Başkanı Özel, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un yanında, MHP Genel Başkanı Bahçeli, Özel’in arkasında; İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu ise en arka sırada yürüdü. Törene, DEM Partililer katılmadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine ay yıldız motifli çelengi bıraktı, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
Erdoğan, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.
Erdoğan, Özel Defter’e yazdığı mesajda şu ifadelere yer verdi:
“Aziz Atatürk, bugün bizlere emanetiniz olan milletimizin en büyük eseri, aynı zamanda iftihar kaynağı olan Cumhuriyetimizin 101. yıl dönümüne ulaşmanın haklı sevincini yaşıyoruz. Bu gurur günümüzde ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında yaşayan tüm vatandaşlarımızın kalbi bizimle çarpan tüm soydaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyorum. Bu vesileyle zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı ve aziz şehitlerimizi bir kez daha şükranla yad ediyorum.
Bölgemizde sınırların bir asır evvel olduğu gibi yine kan ve gözyaşıyla çizilmek istendiği bir dönemde vatanımızın bekasını, milletimizin güvenliğini korumak için her türlü tedbiri alıyoruz. Milli mücadelenin Cumhuriyetin ilanıyla taçlanmasını sağlayan birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhu bu süreçte bizlere de rehberlik etmekte yolumuzu bir fener misali aydınlatmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, emin ve ehil kadroların riyasetinde maziden atiye uzanan muazzam yolculuğunu her zamankinden çok daha kararlı bir şekilde sürdürmektedir. Ruhun şad olsun.”
ERDOĞAN SLOGANLARI
Erdoğan’ın avluda görülmesiyle alandaki vatandaşlar “Reis” şeklinde bağırmaya başladı. Erdoğan’ın Misak-ı Milli Kulesi’nden çıkışıyla birlikte alkış ve ıslık sesleri yükseldi. Ardından bir grubun “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları attığı duyuldu.
Son yıllarda Atatürk’ün ebedi istirahatgahında birçok kez Erdoğan’a yönelik sloganlar atıldı. Rutin hale gelen kanuna aykırı durum, büyük tepki çekiyor.
ANITKABİR’DE SLOGAN ATMAK KANUNA AYKIRI
2524 sayılı Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun’a göre yayınlanan Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönetmeliğin “Törenler” başlıklı 35. maddesinde “Anıtkabir’de, ancak Atatürk’e saygı için çelenk konabilir, tören düzenlenebilir. Başka amaçlarla; tören, yürüyüş ve gösteri düzenlenemez, çelenk konamaz. Anıtkabir’in manevi varlığına yakışmayan her türlü tavır, hareket, söz, yazı ve davranışlara izin verilmez” hükmü yer alıyor.
Haberin altı kula kulluğu eleştirenlerle dolu. Aynı kişiler Atatürk’ü günahsız, hatasız, insan üstü birisi sayıyorlar, tapınma davranışlarını doğal karşılıyorlar. Sabah akşam heykelin başında tazim ediyorlar.
Kula kulluk yapanlara yazıklar olsun.
Şimdiye kadar ötekileştirildikleri gibi bundan sonra da ötekileştirilmeyi sonuna kadar hak eden, kör cahil bir kesim kemikleşmiş bir biçimde aynı saygısızlığı sürekli yaparak insanı utandırıyor ancak kendilerinde bu bilinç ve utanma duygusu olmadığından, etkileri çevreye zarar olarak algılanıyor.
kardesim, kanuna aykiriysa buna kac defadir goz yuman idari personel hakkinda neden suc duyrusunda bulunulmuyor? Bu hareketi yapanlar kanuna aykiri eylemlerinden dolayi kamerayla tespit edilip yargilanamiyor mu? bu nasil hukuk devleti.