Brezilya’dan İzmir Aliağa’daki gemi söküm tesislerine gelecek olan Brezilya donanmasına ait asbestli “NAe Sao Paulo” adlı gemi tartışma yarattı.
Olaya bir tepki de Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan geldi.
Geminin İzmir-Aliağa’da sökülecek olmasının bir çevre ve insan sağlığı açısından bir felakete neden olabileceği uyarısında bulunan sendikadan yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fransa Donanmasına ait “São Paulo” adlı asbest yüklü uçak gemisinin sökümünün Türkiye’de yapılması için onay verdi. Uçak gemisi Rio de Janeiro’lu bir şirket olan Cormack Marítima aracılığıyla İzmir-Aliağa merkezli Sök Denizcilik adlı firma aldı.
Daha önce geminin ikiz kardeşi olarak inşaa edilen Clemenceau’nun İngiltere’de yapılan söküm çalışmalarında 765 tonu asbest olmak üzere 1300 ton civarında tehlikeli atık çıkmıştı. Bu bilgiden yola çıkarak uzmanlar São Paulo adlı geminin de 600-900 ton arasında asbest ve diğer tehlikeli kimyasallar ve ağır metaller barındırdığını belirtiyor.
Geminin İzmir-Aliağa’da sökülecek olmasının bir çevre ve insan sağlığı açısından bir felakete neden olacağı açıkça ortaya konmasına rağmen kararda ısrar edilmesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un “Gemide 9 ton asbest” var diyerek alınan kararı savunması asla kabul edilemez.
Hükümetin öncelikli görevi, ne pahasına olursa olsun şirketlere kâr ettirmek değil, insan ve çevre sağlığını odağına alan politikalara ve kararları hayata geçirmek ve tüm insan ve çevre sağlığını verileri, riskleri ilgili kurum, kuruluşlarla ve kamuoyu ile paylaşmaktır.
Birleşik Metal-İş yönetimi olarak, Hükümeti insan sağlığını etkileyecek, çok yüksek maliyet isteyen yeterli sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmayacağı, geri dönüşü olmayan çevre felaketine neden olacak olan söküm işi için alınan karardan vazgeçilmesini istiyoruz.
Türkiye Avrupa’nın çöplüğü değildir. Değil 900 ton asbest, 1 ton bile asbestin Türkiye sınırları içinde sökülmesini istemiyoruz. Çevre ve insan sağlığını tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz.”
BAKAN KURUM: 900 DEĞİL, 9 TON ASBEST VAR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, uzun süredir söküm işlemleri için bekletilen geminin, izin talebi sonrası kamuoyunda oluşan kaygılar nedeniyle bir kez daha genel bir kontrole alındığını söylemişti. Kurum, iddia edildiği gibi gemide 900 değil, yaklaşık 9 ton asbest bulunduğunu iddia ederek, en ufak bir tehlike bulunması durumunda geminin söküm işlemlerine başlanmayacağını söylemişti.
Gelsin, Türk Donanması’nın Varyag’ı olsun ;)