1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bahçeli ile görüşen Ahmet Türk: ‘Biz isterdik ki Türkiye, PYD ile dostane bir ilişki kursun’

Bahçeli ile görüşen Ahmet Türk: ‘Biz isterdik ki Türkiye, PYD ile dostane bir ilişki kursun’

MHP lideri Devlet Bahçeli'yi dün ziyaret eden DEM Parti heyetinde yer alan Ahmet Türk, görüşmeye dair açıklamalarda bulundu. "PYD ile görüşme olacak mı?" sorusunu yanıtlayan Türk, "Yok şu aşamada böyle bir şey yok ama biz isterdik ki Türkiye, PYD ile dostane bir ilişki kursun" ifadelerini kullandı.

featured

DEM Parti heyeti, İmralı’da PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşmesinin ardından yapacağını duyurduğu ‘TBMM turu’ kapsamında dün MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti.

Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan ‘ın yanında kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de yer aldı.

Ahmet Türk dün yapılan görüşmenin ardından Halk Tv’den İsmail Saymaz’a konuştu.

Bahçeli’nin kendilerini çok iyi karşıladığını anlatan Türk, “Çok iyi bir tutumu vardı. Gerçekten sayın Bahçeli’nin tutumunu görünce insan şok oluyor, samimi olduğunu da insan fark ediyor” dedi.

İsmail Saymaz’ın Ahmet Türk ile yaptığı röportaj şöyle:

– Bahçeli ile görüşmeniz nasıl geçti? Sizi nasıl karşıladı?

AHMET TÜRK: Gerçekten çok iyi karşıladı. İnsani ilişkileri çok farklı, yakın, candan. Düşüncelerini açık ifade eden bir tavrı vardı. Birileri bu süreci farklı bir noktaya çekmeye çalışıyor.
Bizim tek derdimiz şudur; geçmişte 1000 yıllık Türk-Kürt kardeşliğinin yeniden inşasıdır. Türklerle Kürtlerin dost olması Ortadoğu’daki geleceğini belirler, demokratik bir geleceğe öncülük yapmış olur. Ortadoğu’nun nereye evrileceğini bilmediğimiz bir dönemde Türkler ve Kürtler yeniden kucaklaşmalı. Yeniden kardeşçe ortak bir geleceği oluşturması gerekiyor. Bizim derdimiz budur. Bunun dışında ne belediyeyi ne de seçimleri düşünüyoruz. Elbetteki demokratik bir anayasa, Kürtleri kucaklayan bir anlayış ortaya çıktığı zaman bizim için mesele yok. Kimseyle pazarlığımız yok. Bizim pazarlığımız bu ülkede demokrasinin kalıcı hale gelmesidir. Buna ihtiyaç var, Ortadoğuda yarın ne olacağını kimse bilmiyor. Bugün Ortadoğu’da 50 milyonluk bir Kürt nüfusu var ve hepsinin yüzü Türkiye’ye dönük, kendilerini Türkiye’nin bir parçası olarak görüyorlar. Bunu kalıcı hale getirmek lazım. Yani yersiz tartışmalar yapılıyor, henüz işin başlangıcındayız. Neler olacağını nasıl gideceğine dair henüz ortaya çıkmış bir durum yok. Kimseyle de bir pazarlık yok ama şu var ki bu seferki hem gelişmeler Kürtler ve Türklerin bir arada olmasını zorlayan bir süreç, zorunlu kılan bir süreç başka şansımız yok, eskisi gibi çok uç şeyleri gündeme getirmemek gerekir çünkü bir pazarlığa dönüşüyor, seçimle bunun ilgisi yok, bir pazarlık yok. Zaman içerisinde çok açık bir şekilde meclisle kamuoyuyla toplumla partilerle paylaşılacak. Bu bir ilk adımdır, ikinci, üçüncü adım nasıl gelişir biz de bilmiyoruz.

– Görüşme sırasında Bahçeli’nin tutumu nasıldı? Anlattıklarınıza karşılık verdiği cevaplar itibarıyla tutumu nasıldı?

AHMET TÜRK: Çok iyi bir tutumu vardı. Gerçekten sayın Bahçeli’nin tutumunu görünce insan şok oluyor, samimi olduğunu da insan fark ediyor. Artık Kürtlerle Türklerin oturup kendi sorunlarını kendilerinin çözmesi zamanıdır.

Çok acılı, sancılı süreçler yaşandı. Toplumda bir ayrışmanın bir gerginleşmenin olduğu bir noktada, emperyalizmin tüm güçleriyle Ortadoğu’ya saldırdığı bir noktada kendi meselemizi kendimizin çözmesi gerek. O da aynı bakışta, aynı yaklaşım gösterdi..

Şamil Tayyar’ın kayyum tweeti.. sizce de burada çelişki yok mu, ne dersiniz bu yoruma?

AHMET TÜRK: Burada partimin verdiği bir karar üzerine heyete katıldım. Orada bir çelişki yok, bizim için kayyum atanmış bilmem ne bizim tepkimiz halkın iradesine konan ipotek, mevki makam peşinde değiliz. Benim heyete katılmamın devletle ilgisi yok, partimin verdiği karardır.

– Bundan sonra ne olacak?

AHMET TÜRK: Görüşmelerden sonra tahmin ediyorum ikinci bir görüşme yapılacak

– Öcalan’a gidecek mi?

AHMET TÜRK: Olabilir, mümkündür. Ondan sonrasına bakacağız artık nasıl bir açıklama yapılacak. Fotoğraf daha net olur.

– Erdoğan ile görüşecek misiniz?

AHMET TÜRK: Tabii ki bizim hedefimiz bütün siyasi partilerle buluşmaktır. Ama tabii ki bazıları görüşmeyebilir. O bizim meselemiz değil. (İYİ PARTİ GÖRÜŞMEYECEK) birileri randevu vermezse yapacağımız bir şey yok.

– Erdoğan’dan randevu talebi olacak mı?

AHMET TÜRK: Partinin temsili nasıl olur onu bilemeyiz.

– PYD ile görüşme olacak mı?

AHMET TÜRK: Yok şu aşamada böyle bir şey yok ama biz isterdik ki Türkiye, PYD ile dostane bir ilişki kursun. Şu çok nettir Ortadoğu’nun en seküler halkı Kürtlerdir. Türkiye’nin Kürtleri kucaklaması Ortadoğu’da etkili bir aktör olmasını sağlar.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Türkler bunları unutmaz

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!