1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bakan Kacır: ‘Sağlık Bakanlığı’ndan onay alan ilk ilaç adayı geliştirildi’

Bakan Kacır: ‘Sağlık Bakanlığı’ndan onay alan ilk ilaç adayı geliştirildi’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Prof. Dr. Rana Sanyal hocamız ve ekibi; tüm geliştirme faaliyetleri Türkiye’de yapılan, fikri hakları tamamen ülkemize ait, klinik araştırmalar için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan (TİTCK) onay alan ülkemizin ilk ilaç adayını geliştirdi" dedi.

featured

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesi finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ kapsamında bulunan ‘Yaşam Bilimleri KOBİ’leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru Ar-Ge Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi’ lansmanı Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli kampüsünde yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile AB Komiseri Iliana Ivanova’nın katıldığı, yerli ve yabancı KOBİ’lerin hazır içeriği lansmanda konuşan Kacır, “Kuşkusuz sağlık sektörü teknolojik teknolojilerden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Küresel pazarın 2027’de 10 adet genel anlamda ulaşacağı bakım sağlık sektöründe, yeni çözümler sunmaya devam eden, aynı zamanda sağlık sektörünü ve teknolojilerini yeniden yönlendiren, çözümler üreten, daha dinamik, gelişmelere hızlı yanıt veren bir sağlık ekosistemi oluşturan bölgelerde etkili olacak. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda, yüksek teknoloji alanlarında ürün ve hizmet sunmaya devam etmek için bu ziyareti bir fırsat penceresi olarak değerlendiriyoruz. Sektörümüzün yapısal insan yapılarını geliştirirken teknolojik yenilikleri ve araştırmaları destekleyen bir ekosistem inşa etme yaklaşımıyla hareket ediyoruz” dedi.

YATIRIMLARI AÇIKLADI

Kacır, “2022 yılında kimlik bilgileri, Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası ile tek bir yerde ve tekilleştirilmiş mevcut durum analizleri ile ihtiyaçlarımızı ortaya koyduk. Kritik ve erişilebilir olarak büyümemiz ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık bilişim teknolojilerinde yerlileşme adımlarımıza hız verdik. Sadece büyümekte olan yıl Sağlık sektöründe 404 yeni yatırım için teşvik belgesi düzenlendi, 62 milyar liradan fazla yatırım çalıştırıldı ve yaklaşık 11 bin istihdamın önünü açıldı. bilgisayarlara, ortopedik cihazlar ve protezlerden gelişmiş standartlara kadar toplam büyüklük 22 milyarı geçen 56 projeyi barındırıyoruz” diye konuştu.

’17 BİNE YAKIN KİŞİYE TOPLAM 41 MİLYAR LİRA DESTEK OLDUK’

Bakan Kacır, “İlaç, tıbbi cihaz ve medikal başta olmak üzere sağlık alanında faaliyet gösteren firmalarımız bünyesinde yer alan 69 ar-ge merkezinde bin 700’den fazla araştırma projesi yürütülüyor. Bugüne kadar teknoparklarımızda 3 bin 700’den fazla teknoloji girişiminin, sağlık teknolojileri alanımızda 21 binin üzerinde projemiz Bakanlığımızca desteklendi. TÜBİTAK destek programlarımızda, Ar-Ge ve yenilik konu başlıkları altında, sağlık sektöründeki parlaklık gösteriliyor. TÜBİTAK bursları ve destek programları kapsamında, son 22 yılda sağlık alanında 9 bin 500’den fazla projeye ve 17 bin yakın kişiye toplam 41 milyar lira destek sağladık.”

‘ÇOK ÇOK DEĞERLİ’

Yaşam bilimleri alanında ileri düzey araştırma faaliyetlerini yürüten Prof. Dr. Rana Sanyal ve ekibinin; Tüm iyileştirme faaliyetleri Türkiye’de yapılan, fikri hakları tamamen Türkiye’ye ait ve klinik araştırma için Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay alanında yapılanin ilk ilaç adayını geliştirdiğini söyleyen Bakan Kacır, “Bu önemli başarı değerini koruyan sadece küresel Uçlardaki umut olan bir şeyler keşfedilmiş olması değil. Kendi kaynaklarımızın bir molekülün, laboratuvardan ilk defa ulaştırılmasının başarılması ve bunun yapılabilirliğinin doğrulanmasının çok çok değerli. Sanyal hocamızı ve ekibini bu başarıları için huzurlarınızda bir kez daha tebrik ediyorum. Rana Sanyal ve ekibi büyük oran merkezimizin bünyesinde yer alan akademik blok bir teknoloji girişimine dönüştürüldü. Dünyada bugün 120’nin üzerinde milyar dolarlık değerlemeyi aşan bir sağlık girişimi bulunuyor. Ülkedeki teknolojik ekosistemi bugüne kadar milyar dolar değerlemeyi aşan 7 teknoloji girişimi, bizim ifademizle 7 Turcorn’u ortaya çıkardı. Ama henüz sağlık alanında yaşayabildiği kadar Turcorn çıkaramadı. İnanıyorum hocamızın ve ekibinin geliştirdiği ilaç Faz 2 ve Faz 3 çalışmaları da başarıyla tamamlandı ve kişisel kurucuları arasında yer alma girişimi ve onları izleyen pek çok girişim Türkiye adına küresel ölçekte bir başarı hikayelerine dönüştü” dedi.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Tarimi yok ettiniz, topragi zehirlediniz, milleti hasta ettiniz, simdi de ilac vereceksiniz oyle mi. Yatacak yeriniz var mi, zehirlediginiz, bakterisiz kalan toprak sizi kabul edecek mi.

    Cevapla
Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!