Bekir Pakdemirli’nin bakanlık koltuğundan ayrılmasına, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) o raporu mu neden oldu?
Siyasi kulislerde eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin neden görevinden istifa ettiği merak konusu olmaya devam ediyor. Olayın geçen ekim ayında Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Pakdemirli’nin yönetimindeki Tarım ve Orman Bakanlığı’nda yürüttüğü “rüşvet” soruşturmasıyla ilgili olup olmadığı merak konusu.
DDK’nın kesintisiz 20. yılına giren AKP iktidarlarında ilk kez bir bakanlıkla ilgili rüşvet soruşturmasına başlamış olması da ayrıca dikkat çekici.
Soruşturmanın konusu o dönem belliydi: Türkiye’ye yurt dışından getirtilen canlı hayvanların ithalinin tamamlanması ve canlı hayvanların limana indirilmesi karşılığında rüşvet istendiği iddiasıydı.
DDK RAPORUNDAN NELER VAR?
Gazeteci Tolga Şardan’ın T24’teki yazısına göre söz konusu iddiadan hareketle çalışmalarını yoğunlaştıran DDK, aynı bakanlıkla ilgili farklı konularda yeni bulgulara ulaştı.
Şardan devamını şöyle anlattı:
“Doğruyu söylemek gerekirse, DDK raporunun tamamına ulaşabilmiş değilim şimdilik.
Fakat bürokrasideki kaynaklar aracılığıyla bazı yeni bilgilere ulaştım.
Edindiğim bilgilere göre, yeni tespitler iki konu üzerinde yoğunlaşıyor.
İlki, bakanlık bünyesindeki Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) ülke genelindeki ihtiyaçların karşılanması amacıyla yaptığı bazı ihalelerde usulsüzlük yapılması.
İkincisi ise, orman izinlerinin verilmesi karşılığında para alınması.
DSİ’nin gerçekleştirdiği ve “sorun” tespit edilen ihalelerde para karşılığında ihalelerin verildiği iddiası mevcut.
Orman arazileri konusundaki iddialar ise, madencilik faaliyeti gösteren firmaların zorlaştırılan izin işlemlerinin menfaat karşılığında kolaylaştırılması ve sorunların çözülmesinde yoğunlaşıyor. Bu konuda DDK’ya şikâyetler gittiğini öğrendim.
KİRALAMADA USULSÜZLÜK
DDK’ca mercek altına alınan konuda mağdur olanlar arasında Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı MHP’nin yönetimindeki bir isim de var. Ancak bu isim resmi bir şikâyette bulunmadı. İlerleyen süreçte şikâyet başvurusu yapar mı bilemiyorum.
Orman alanları konusunda DDK’nın radarına takılan bir başka konunun, orman vasfını yitiren araziler üzerindeki kiralama uygulamaları olduğu ifade ediliyor.
Orman vasfını kaybetmiş arazilerin uzun süreli kiralama işlemleri sırasında usulsüzlükler yapılarak kiralanan arazilerin yeniden tanıdık isimlere devirlerinin yapıldığı bilgilerine ulaşan DDK uzmanları somut bilgilere erişmiş durumda.
BAKAN YARDIMCISI DDK’YA ANLATTI
Geçen ekimdeki yazıda, bakanlıktaki rüşvet iddialarıyla ilgili ses kaydının DDK’ya ulaşmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla soruşturmaya başlandığını aktarmıştım.
Soruşturmada bakanlık yönetiminde görev alan bazı üst düzey yöneticilerin ifadelerine başvuruldu.
Aynı kapsamda, halen görevdeki bir bakan yardımcısı da “bilgi sahibi” konumunda DDK uzmanlarına bildiklerini anlattı. Uzmanların sorularını yanıtladı.
DDK uzmanlarının iddialarla ilgili somut verilere ulaşmasıyla beraber hazırlanan taslak raporun ana başlıkları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildi.
Böylece Pakdemirli’nin bakanlık koltuğunu kaybetmesinin asıl sebeplerinden birisi ortaya çıkmış oldu.
DDK raporu son şeklini aldı.
Ancak burada önemli bir nokta daha var. DDK’nın yaptığı çalışmalar sonucunda hazırlanan araştırma / soruşturma raporu savcılığa gönderilecek mi?
Normalde, içeriğindeki adli suç / suçlar iddiaları nedeniyle adliyeye gönderilmesi gerekiyor.
İddialarda adı geçen, resmi belgelerde imzaları olan siyasi ve bürokratların yargılanmasının önünün açılması söz konusu.
Eğer, adliyeye gönderilmeyip, sadece Pakdemirli’nin görevden alınmasına araç olması amacıyla böyle bir süreç yaşandıysa, ona da diyecek bir şey yok maalesef!
Yakın zamanda sürecin nasıl sonuçlanacağını göreceğiz.”
böylesi bir acizi bu halk ilk defa tanıdı !!!!
şşştt.. unutulmazlar listesindesin !
yazık sana