Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nın sonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
İmralı heyetiyle görüşmesi öncesi konuşan Barzani, “Kandil ve PKK Öcalan’ın çağrısını ciddiyetle karşılamalıdır” dedi.
Rudaw’ın aktardığına göre Barzani’nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
“DEM Parti ile yarın Erbil’de görüşeceğim. DEM heyeti Öcalan’ın mesajını getirdi biz de bu mesajın barış içereceğini umuyoruz. Erbil’deki yeni ABD Konsolosluğu’nun açılış törenine katılması için, ABD Dışişleri Bakanı’nı Irak’a davet ettik. Süreci konuştu, Türkiye barış sürecini yönetme konusunda çok ciddi adımlar atıyor. Kandil ve PKK Öcalan’ın çağrısını ciddiyetle karşılamalıdır.
Rojava ve Suriye’deki gelişmeler hakkında, İlk günden bu yana sorumluluk hissederek, olumsuz bir gelişme yaşanmaması için de ciddi adımlar attık ve ilk öncelliğimiz oradaki kardeşlerimizi nasıl koruyacağımızdı. Bana göre bu politikamızda başarılı olduk. Biz şu ana kadar IŞİD’in Kürdistan Bölgesi’ne, Irak ve Suriye’ye karşı bir tehdit olarak görüyoruz. Bu nedenle Irak’ta hala uluslararası koalisyon güçlerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Evet ciddi bir görüşme içindeyiz. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) heyetleri, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin onuncu kabinesinin kurulması için ciddi görüşmeler yürütüyor. Şimdiye kadar iki taraf arasında birçok görüşme yapıldı. Yakın bir zamanda sonuç alabileceğimiz konusunda iyimseriz. Önceki görüşmeler nasıl birlikte çalışabileceğimiz üzerineydi. Bir hükümette ortak olacaksak, bu ortaklığın ne anlama geldiği ve nasıl ifade edileceği konuları hem KYB hem de KDP için önem taşıyor. Tüm bu konularda iyi ilerleme kaydettik ve yakın zamanda tamamlayıp, KYB, KDP ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne katılacak diğer gruplar arasında görevlerin nasıl dağıtılacağı konusunda yeni görüşmeler yapabileceğimizi umuyoruz.
‘PKK’ VE ‘ÖCALAN’ MESAJLARI
İmralı heyeti konusunda, bugün Erbil’de olan ve Başkan (Mesud) Barzani ile görüşen heyet yarın sabah benimle de görüşecek. Abdullah Öcalan’ın mesajıyla Erbil’e geldiler ve buradan Süleymaniye’ye de gidecekler. Mesajın ne olduğunu öğrenmeyi bekliyoruz. Tahminimize göre bu, Türkiye’nin istikrarı için bir barış mesajı olacak ve daha çok PKK’ya yönelik olacak. Öcalan’dan bir barış çağrısı duymayı ve PKK’nın da bu çağrıya olumlu yanıt vermesini umuyoruz.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞMESİ
ABD Dışişleri Bakanı ile iyi bir görüşmemiz oldu. Bildiğiniz gibi kendisi göreve yeni başladı. Bu görüşmede Irak ve ABD arasındaki ortak konuları ele aldık. Irak’ın bölgede güvenlik ve istikrar faktörü olmak istediğini vurguladık. Irak sorunların büyümesini engellemek için kendi rolünü oynamak istiyor. Bu çerçevede hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak adına görüştük. Dışişleri Bakanı’nı Irak’ı ziyaret etmeye ve Erbil’deki yeni ABD konsolosluğunun açılış törenine katılmaya davet ettik.
‘SURİYE’ AÇIKLAMASI
Bugün Suriye’de yaşananlar, bence herkes için sevindirici çünkü daha önce halka çok zulüm eden baskıcı bir rejim artık iktidarda değil. Şu anda iktidara gelen yönetimin, Suriye’nin tüm taraflarını ve bileşenlerini Suriye’nin geleceğinde yer almasını sağlamasını temenni ediyoruz. Kürdistan Bölgesi açısından önemli olan, Suriye’de istikrar olmasıdır. Suriye halkı daha iyi bir yaşamı hak ediyor. Geçmiş yıllarda büyük sorunlar yaşadılar, çok acı çektiler, birçoğu ülkeden ayrılmak zorunda kaldı, büyük yıkımlar gördüler. Gerçekten de Suriye halkı daha iyi bir yaşamı hak ediyor. Özellikle yeni yönetimin özellikle Başkan Ahmed Şara’nın Suriye’de istikrar faktörü olmasını ve Suriye halkını bu sıkıntı ve sorunlardan kurtarmasını umuyoruz.
Suriye çok farklı bileşenlere sahip bir ülke. Suriye’de en önemli şey, tüm ilgili tarafların ve bileşenlerin katılmasıdır. Kürt kardeşlerimize tavsiyemiz ve onlarla yaptığımız görüşmelerde birkaç net nokta var. Birincisi, Şam’a birlik içinde gitmeleri gerektiğini söyledik. Kürdistan Bölgesi’nde Bağdat’a birlikte gittiğimiz deneyimimiz, 2003’ten sonra çok başarılı oldu. Yeni Suriye’nin sahibi olarak kendinizi görün. Şam’dan davet edilmeyi beklemeyin, kendinizi yeni Suriye’nin sahibi olarak görün. Bu Suriye sizin Suriye’niz, Şam sizin başkentiniz, onlara söylediğimiz şey ‘en kısa zamanda Suriye’nin siyasi sürecine katılın’ oldu. Yeni yönetimin özelliklede yeni Suriye Başkanı’nın ülkedeki çeşitliliği görmesini ve ülkedeki tüm tarafları ve bileşenleri Suriye’nin geleceğinde yer almasını sağlamasını temenni ediyoruz. Biz Suriye halkı ve tüm bileşenler için güzel bir gelecek diliyoruz. Biz de Kürdistan Bölgesi olarak bu çerçevede üzerimize düşen rolü oynamaya hazırız. Dışişleri Bakanı’yla (Suriye) bu çerçevede görüşmeler gerçekleştirdik, bizim bu konuda istikrar faktörü olacağımızı vurguladık. Suriye’nin daha fazla istikrara kavuşması için onlara yardım etmeye hazır olduğumuzu söyledik.
‘YENİ AMERİKA’ ÖVGÜSÜ
Amerika’yla ilgili olarak, evet bu yeni bir Amerika, bu güzel bir ifade. Gerçekten yeni, yeni bir yönetim ve farklı görüşleri var, dünyaya genel olarak yeni bir bakış açısı ve görüşle bakıyorlar. Önemli olan, ABD Başkanı’nın açıklamalarına bakarsanız, açıklamalarında net bir şey var, bölgedeki savaşları sonlandırmak, güvenliği sağlamak ve dünyadaki tüm anlaşmazlıklara son vermek için bir faktör olmak istiyor. ABD Başkanı kendi konuşmalarında bunu ifade etmiştir. Bence biz bölgedeki herkes olarak, gerek Avrupa’da gerek bizim bölgemizde, ABD Başkanı’nın sözlerini ve girişimlerini desteklemeliyiz. Başkan Trump “Biz savaşları sonlandırmaya ve barışı sağlamayı geldik” dedi. Bugün dünya her şeyden fazla bu barışa ihtiyacı var, tabi bu nasıl yapacakları meselesi başka bir şey. Ama hepimiz onun (Başkan Trump) dediği gibi savaşı sonlandırma ve barışı sağlama konusunu desteklememiz gerekiyor. Bizim bir korkumuz yok, biz ABD’yi kendi müttefikimiz olarak görüyoruz. Biz Irak’ında bölgenin istikrar için ciddi bir faktör olarak görüyoruz.
FİDAN’LA GÖRÜŞMESİ
Türkiye Dışişleri Bakanı ile evet, bu süreci görüştük. Türkiye’nin bu barış sürecini çok ciddiye aldığını hissediyorum. Şimdi her şey, Kürdistan Bölgesi’ne gelen DEM Parti heyetine ve Abdullah Öcalan’ın yakın zamanda yapması beklenen çağrıya bağlı. Tahmin ediyorum bu çağrı bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Bu sorunun doğası şiddet ve savaşla çözülecek türden değil. Sorunun doğası siyasi yollarla, barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğidir. Önemli olan, ilk adım olarak tahmin ediyoruz ki Kandil, PKK çok ciddi bir şekilde Abdullah Öcalan’ın çağrısına olumlu yanıt vermeyi düşünmeli. Dediğim gibi bu çağrı bu ayın sonunda yapılabilir. Biz, PKK’nin bu çağrı olumlu karşılamasını temenni ediyoruz. Tabi Türkiye Dışişleri Bakanı ile bu konuyu gündeme getirdik, bildiğiniz gibi bu konu birkaç aydır gündemde. Suriye’deki kardeşlerimizle ilgili olarak, biz ciddi bir şekilde orada (Suriye) olumsuz bir gelişmenin yaşanmaması için çalıştık, İlk günden beri biz bu sorumluluğu aldık. Oradaki kardeşlerimizi nasıl koruyacağımız konusu ilk önceliğimiz oldu, bu çerçevede de başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Bu konuda gerçekten de Türkiye yardımcı oldu, onlara teşekkür ediyoruz.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞMESİ
ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmemizde, açıkça bir ciddi mesele olduğunu söyledik. IŞİD’in yeniden canlanması meselesi. Biz Kürdistan Bölgesi olarak hala IŞİD’i Irak, Kürdistan Bölgesi ve Suriye için güvenlik tehdidi olarak görüyoruz. Bizim görüşümüz, Irak’ın hala uluslararası güçlere ihtiyacı olduğu yönünde, bu Kürdistan Bölgesi’nin görüşüdür. Müttefik güçlerin Irak’tan çekilmesi için uygun bir zaman olmadığını düşünüyoruz. Irak’ın özel bir durumu var ve yardıma ihtiyacı var. Bu bizim görüşümüz, Bağdat’la farklı düşünebiliriz ama bu konudaki görüşümüz, tüm Irak’ı düşünerek, Irak’ın müttefik güçlerin yardımına ihtiyacı olduğu yönünde. Bu konu ABD Dışişleri Bakanı ile yaptığımız görüşmenin ana gündem maddesini oluşturdu. Irak’ın istikrarı için yardım edilmesi gerekiyor.
Bugün Irak’ta, Allah’a şükür, durumun daha iyiye gittiğini görüyoruz. Ekonomik açıdan daha iyi durumda, projeler var. Bana Irak’ın şu anki en büyük sorununun ne olduğunu sorduklarında, Bağdat’taki en büyük sorun trafik sorunu dedim. Bu sevindirici bir durum. Yavaş yavaş Irak halkının hak ettiği daha iyi bir yaşama doğru ilerlediğini görüyoruz. Adımlar küçük de olsa, bunları çok önemsiyoruz. Kürdistan Bölgesi ve Bağdat arasındaki ilişkiler eskiye göre çok daha iyi. Irak Başbakanı’nın, Kürdistan Bölgesi ve Bağdat arasındaki sorunları çözmek için tüm çabasını gösterdiğini görüyoruz. Bugün iki taraf olarak değil, tek bir takım olarak çalışıyoruz. Bugün Bağdat’la ilişkilerimiz ve görüşümüz bu çerçevede: Tüm bileşenleriyle Irak’a hizmet etmek için ortak bir takım olarak nasıl çalışabiliriz. Güçlerin çekilme konusunu sadece Irak’ta değil özellikle Suriye’de de gündeme getirdik.
Peşmerge meselesi konusunda, bildiğiniz gibi müttefik ülkeler Peşmerge Güçleri’nin reform sürecine katılıyorlar. Bu süreç şu ana kadar belki çok hızlı ilerlemiyor, adımlar çok yavaş, ancak Peşmerge Güçleri içinde ciddi bir reform süreci var. Peşmerge Güçleri’nin Kürdistan Bölgesi hükümeti bünyesinde Peşmerge Bakanlığı çatısı altında birleştirilmesi için, görüştüğümüz tüm taraflar, Almanya, Hollanda, Belçika, İtalya, Amerika, sürece katılan ülkeler olarak, Peşmerge güçlerinin birleşme sürecine bağlı olduklarını memnuniyetle gördük. Buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz”