1. Haberler
  2. Gündem
  3. Değişiklik yapıldı mı? Aile Bakanlığı’ndan ‘6284’ açıklaması

Değişiklik yapıldı mı? Aile Bakanlığı’ndan ‘6284’ açıklaması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca, Cumhurbaşkanlığı'nın 'kadına yönelik şiddetle mücadele' konulu genelgesindeki "Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kanıta dayalı politikaların geliştirilmesine temel oluşturacak" ifadelerine ilişkin açıklama yaptı. Ayrıca ilgili genelge ile 6284 sayılı Kanun'da herhangi bir değişiklik yapılmadığı kaydedildi.

featured

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘kadına yönelik şiddetle mücadele’ konulu 2023/16 sayılı genelge yayımlandığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

‘KANITA DAYALI POLİTİKA’ AÇIKLAMASI

“Bu genelge, 4’üncü Ulusal Eylem Planı kapsamında kadına yönelik şiddet konusunda ilgili mevzuata bağlı olarak bugüne kadar yapılan faaliyetlere dikkat çekmek, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulunun koordineli ve eşgüdümlü çalışabilmesini sağlamak ve yol haritasını belirlemek amacıyla çıkarılmıştır. Bahsi geçen genelgede kadına yönelik şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla toplam 17 tedbirin hatırlatılması gerekli görülmüştür. 6 numaralı tedbirde yer alan ‘Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kanıta dayalı politikaların geliştirilmesine temel oluşturacak ve uluslararası standartlarda istatistik üretilmesine imkan sağlayacak verilerin elde edilmesi amacıyla nüfus temelli saha araştırmaları gerçekleştirilecektir’ ibaresinin bazı yayın organları tarafından çarpıtıldığı görülmektedir. Aksine söz konusu ifade kadına yönelik şiddetle mücadelede bilimsel temelli verilerin toplanmasında gözetilmesi gereken hassas kriterleri vurgulamaya yöneliktir.”

‘HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMADI’

İlgili genelge ile 6284 sayılı Kanun’da herhangi bir değişiklik yapılmadığına işaret edilerek, şöyle denildi:

“Böyle bir şey normlar hiyerarşisi kapsamında hukuken de mümkün değildir. 6284 sayılı Kanun ile şiddete uğramış ya da şiddete uğrama riski bulunan kadın, çocuk ve tüm aile bireylerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler alınmakta olup, şiddet vakalarına dair cezalandırma Türk Ceza Kanunu kapsamında yapılmaktadır. Söz konusu genelge hakkında kamuoyunu yanıltmak amacıyla ortaya atılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ortaya atılan her yeni adımı karalamaya yönelik bu tür dezenformasyonların bu mücadeleye zarar verdiği akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu tür art niyetli karalamaların siyaset üstü bir mesele olarak ele aldığımız kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarımızın etkisini azaltmasına izin vermeyeceğimizi, aksine faaliyetlerimize istikrarlı bir şekilde devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

‘6284’ TARTIŞMASI NEYDİ?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce, Cumhur İttifakı’nın ortakları Yeniden Refah Partisi ve Hüda Par’dan 6284 sayılı kanuna itirazlar yükselmişti.

AKP ile Yeniden Refah Partisi’nin imzaladığı ittifak metninde, 6284 sayılı kanunla ilgili “Aile bütünlüğünün korunması için mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına, manevi değerlerimize aykırı fiillerin ve sapkınlıkların önlememesine yönelik yasal düzenlemelere, süresiz nafaka konusundaki mağduriyetlerin giderilmesine ağırlık verilecektir” ifadesine yer verilmişti.

Erbakan’ın “Mutabık kaldığımız prensiplerin uygulanması milletin faydasına olacak.” dediği metinde “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi”, “Milli Eğitim müfredatının manevi değerlerimize uygun hale getirilmesi” gibi maddelerin yer aldığı görülmüştü.

ÖZLEM ZENGİN: KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, AKP ile ittifak görüşmeleri yürüten ve 6284 sayılı kanunda değişiklik yapılmasını talep eden Yeniden Refah Partisi’ne yönelik olarak “6284 kırmızı çizgimizdir” demişti. Zengin, daha sonra yaptığı açıklamada “6284 açıklamalarımdan sonra hedef haline geldim. Artık tek şey söylemek istemiyorum. Bu yalnızlıktan yorgunum. Ben tartışılamaz demedim. Keşke daha İslami bir ortamda tartışabilsek” ifadelerini kullanmıştı.

BİR ÇIKIŞ DA HÜDA PAR’DAN

AKP’nin Yeniden Refah Partisi’nin imzaladığı ittifak metninde yer alan 6284 sayılı kanunla ilgili maddelere gösterilen tepkiler henüz dinmemişken Cumhur’un yeni ortağı, Hizbullah’ın yasal partisi Hüda Par’dan da dikkat çeken bir açıklama gelmişti.

Hüda Par Genel İdare Kurulu Üyesi Aynur Sülün, 6284 sayılı kanunun yürürlükte olduğu dönemde kadına şiddetin arttığı görüşünü savunmuştu. Sülün, “Hüda Par olarak diyoruz ki: ‘Kadının çalışma şartları, kadının fıtratına göre düzenlenmelidir.'” demişti. Hüda Par Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Çiftçi ise “Kadınlara hizmet veren kurum ve kuruluşlarda sadece kadınlar istihdam edilmelidir.” diye konuşmuştu.

6264 SAYILI KANUN NEDİR?

6284 sayılı Kanun, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenliyor. Kanun’da şiddet; fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenizle veya acı çekmenizle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketler olarak tanımlanıyor.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!