MERVE DUMAN / VERYANSIN TV
6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da tartışma yaratan bir gelişme yaşanmıştı.
Hatay Valiliği ve Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Antakya’da bulunan Örnek Evler Yaşam Köyü’nde yaşayan depremzedelerin yaşadıkları konteynerleri 7 gün içerisinde boşaltmasını istemişti. Hatay Vali Yardımcısı Doğukan Mızrak imzalı karar, depremzedelerin kapısına asılmıştı. “Boşaltma” kararının gerekçesi ise “yol çalışması” olmuştu.
Kararda; kalıcı deprem konutlarının bağlantı yolları ve altyapı imalatları kapsamında yapım çalışmalarına başlanacağı ve söz konusu yol çalışmasının Örnek Evler Yaşam Köyü Konteyner Kentini de kapsadığı kaydedilmişti.
KONTEYNERLER KALDIRILIYOR
AFAD görevlileri, bugün Örnek Evler Yaşam Köyü’ndeki konteynerleri kaldırmaya başladı.
Veryansın TV’ye konuşan depremzedeler; dün konteynerlerin elektrik ve sularının kesildiğini, bugün de bölgeye vinçlerin geldiğini belirtti.
BİR KONTEYNER, KÖYÜN YUKARISINA TAŞINDI
Öte yandan depremzedeler; bir konteynerin, köyün yukarısına taşındığına dikkat çekti.
Konteynerlerin AFAD envanterine taşınmak zorunda olduğunu belirten depremzedeler, Örnek Evler Yaşam Köyü’nün kurulu olduğu arazinin sahibi iş insanı Necmi Asfuroğlu’nu işaret etti.
Köyün yukarısına taşınan kenteynerin, Asfuroğlu’nun eski bir çalışanına ayrıldığını iddia eden depremzedeler duruma tepki gösterdi.
Ayrıca, Asfuroğlu’nun bölgeye inşaat yapacağı ve depremzedelerin bu yüzden çıkarıldığı öne sürüldü.
‘KAMU MALININ BİR YERE TAŞINMASI BİLE SUÇ’
Söz konusu iddiaya ilişkin ayrıntıları Veryansın TV’ye anlatan Örnek Evler Yaşam Köyü Gönüllüsü Rafet Uysal, şöyle konuştu:
“Hukuken deprem bölgesine gelen her türlü taşınmaz il valiliğinin zimmetine geçer, diye bir OHAL kanunu var. Dolayısıyla bunlar kamu malına dönüştü. Kamu malının arsa sahibi tarafından bir yere alınıp taşınması bile suç. Ortada çok büyük bir yanlış oluyor. Vinçlerle bu evlerin bağlantı noktaları söküldü ve ev taşındı. Taşındıktan sonra oradaki eski çalışanına bunu hediye etti. Diğerlerini vinçlere yükleyip götürüyorlar.
‘PROJE KÖYÜN ÇOK KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜNDEN GEÇİYOR’
Bu köy kurulurken valiliğin halkla ilişkiler müdürünün ‘Siz burada 5 sene kalabilirsiniz’ diye bir mesajı var, proje yöneticileri de 5 yılın üstüne 5+2 gibi bir şey söylüyor. Köylü, burada 7 sene kalacağını düşünüp kredi çekiyor ve çeşitli yatırımlar yapıyor. Daha sonra bir karayolu projesi geçecek deniliyor.
Proje köyün çok küçük bir bölümünden geçiyor. 3 tane evi, köyün bir yerinden başka bir yerine taşıdığımız zaman karayoluna aslında hiçbir şey olmayacak ama mesele şu; burası depremden önce imarı olmayan çorak bir tarlaydı. Şimdi buraya kamu kaynakları da kullanılarak altyapı, elektrik, su gitti. Birden bire şimdi bu kişinin tarlası, değerli bir arsaya dönüştü. Bunu da fırsat bildiler.”
‘PROJE YÖNETİCİLERİ DURDURMA KARARIYLA İLGİLİ DAVA AÇMADI’
“Biz bu projede çalışan gönüllüleriz. Bu çalışma tamamen gönüllülük üzerine yapıldı. Bu köyün boşaltılmasıyla ilgili görüşmeler şubat-mart aylarında proje yöneticileriyle başlıyor. Mayıs ayında ilk tebligatlar geliyor. Bu ilk gelen tebligatlar köylüye de gönüllüye de bağışçıya da söylenmiyor. Temmuz ayında biz Antakya’da yerel bir gazeteden öğrendik. Bu kadar emek verdik ve köyün boşaltılacağını bir gazete haberinden öğreniyoruz.
Proje yöneticilerine ‘neden açıklama yapmıyorsunuz?’ diye sorduk. Bu arazi olmasa da başka bir arazinin ayarlanabileceğini, bir problem olmadığını yazdı. Geçen hafta evlerin kapısına AFAD tebligatları yapıştırdı. Bundan sonra proje yöneticileri sırra kadem bastı. Bu tebligat geldiğinde bizim yürütmeyi durdurma için idare mahkemesine dava açmamız gerekiyordu. Ama proje yöneticileri, bu konuda başvurabilecekleri tek hukuki yolu kullanmadılar. Dolayısıyla bu konuda suçlu valilik ve AFAD gibi görünse de proje yöneticileri de bir o kadar suçlu.”
‘YENİ UMUTLAR YEŞERTMEYE KARARLIYIZ’ SLOGANIYLA KURULMUŞTU
6 Şubat depremlerinin ardından “Hatay’ın yaralarını sarmaya ve yeni umutlar yeşertmeye kararlıyız” sloganlarıyla kurulan Örnek Evler Yaşam Köyü, tedarikçilerin sağladığı malzemelerle içinde mimar, iç mimar ve yapı ustalarının da bulunduğu gönüllü bir ekip tarafından geliştirilmişti.
Örnek Evler Yaşam Köyü’nde kalacak aileleri belirlemek için Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve bazı derneklere yapılan başvurular değerlendirilmiş ve öncelik eşini kaybetmiş çocuklu kadınlar, hamile ve yeni doğum yapmış olanlarla, yaşlılar, engelliler, kronik hastalıkları olanlara verilmişti.