Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kooperatif market” formülünü devreye sokma talimatı verdiği iddia edildi. Talimat, geçen yıllarda patates-soğan fiyatlarının zirve yapmasıyla açılan tanzim pazarları hatırlattı.
Gıda fiyatlarındaki artışa karşı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan “kooperatif market” formülü geldi. Erdoğan’ın “Tarım Kredi’ye ait kooperatif marketler regüle edilecek. Bunların sayısının arttırılması için planlama yapılıyor” dediği belirtildi.
Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış’ın haberine göre, Erdoğan’ın ayrıca perakende yasası ile zincir marketler için de düzenleme yapılmasının hedeflendiği bilgisini verdiği aktarıldı.
Erdoğan’ın, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın marketlerdeki rekabeti dengelemek için çalışma yaptığını ifade ederek, çoklu zincir marketlerin hem küçük marketleri, hem de vatandaşı etkilediğini söylediği ifade edildi. Erdoğan’ın çoklu zincir marketlerin fiyatlar konusunda belirleyici duruma gelmesinin önüne geçileceğini, ayrıca perakende yasasıyla ilgili çalışmada zincir marketlerde yapılacak düzenleme ile küçük esnafın ve vatandaşın korunacağını belirttiği öğrenildi.
Erdoğan, kurmaylarına yeni anayasa çalışmasının iyi anlatılması yönünde talimat verdi. Kongrelerle ilgili son durumun da gündeme geldiği toplantılarda, AKP’nin 7’nci Olağan Büyük Kongresi’nin nisan ayında yapılmasının planlandığı ifade edildi.
Bu adamlar et ve sut kurumunu batiran, pardon ozellestiren insanlar. Bu adamlar GDO’ya yol veren, sirp kasaplardan et alan, anadolu’da bugday ithalatinda rekor kiran insanlar. AKP’den kooperatifcilik beklemek, baligin sut vermesini beklemek olur. Burada da vardir bir AKceli isleri, yasarsak goruruz.
Tarım kredi kooperatifleri 1863 yılından bugüne varolan çok köklü 9 bin çiftçi ve üretici ortaklı dev bir kurumdur,zaten yıllardır satış marketleri var ve ürünlerini direktte pazarlıyor ,şimdi bu market sayısını artırması daha geniş kitlelere hizmet vermesi çok güzel olur.Kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler orta ve alt gelir grubu için tabiki iyi bir imkandır.
Bim, şok, 101 kartel oluşturmuşsa; kooperatif market fikri, serbest pazar oyunun kurallarına uygundur. Yeter ki daha uygun fiyatlarla satsın.
bu akp neyi elestirdiyse birebir aynisini yasiyor. Cok ilginc.
Devlet kamucu üretim ilişkikerine geçmek zorundadır bu zamanda ayakta kalmanın başka çareside yok erdoğan biraz daha yaşarsa cumhuriyetin kurucu ayarlarına dönecek nerden nereye tasfiye etmek için geldiler aama tarih kendini dayatıyor işte
Yani kısaca ekonomiyi pilanlanlamalıdır
Devlet özel sektörün yapmak istemediği ya da yapamadığı ve halkın yararına alanlarda şirket kurmalıdır. Mesela aşı, tomografi cihazı,uzun menzilli füze, nükleer santral gibi özel sektörü aşan işleri yapan şirketler kurmalıdır. Devlet tabanca üretmek yerine balistik füzelere yoğunlaşmalıdır. Aspirin üretmek yerine aşılara ve pahalı ilaçların üretimine odaklanmalıdır. Devlet şirketlerle rekabet etmek yerine piyasayı düzenlemelidir.
.
Mesela herkesin her yerde soğan ekmesine müsade etmemelidir. Her bir tarım ürününün üretimi lisansa bağlanmalıdır. Böylece her yıl ne kadar soğan patates buğday arpa pirinç mısır hasadı olacağı bilinmiş olur. Tarım aletleri daha verimli kullanılmış olur.
Yakinda karne de basmak zorunda kalacaksiniz. Inonu’nun ahini aldiniz, savas zamaninda karne kullandi diye. Simdi siz de savas da yok, merkez bankasini eksi rezerve aldiniz. Tarimi ve hayvanciligi bitirdiniz, topragi zehirlediniz. Normal. Olan yine bize olacak, orasi ayri.
:))) “Devlet et üretmez, süt üretmez, satış yapmaz” diyerek her şeyi özelleştirenlerin market işine girmesi de ironik. Hayırlısı olsun diyeceğim de bu uygulama yine birilerinin kesesini doldurmak amacı güdüyordur. Aksini düşünmem mümkün değil.