1. Haberler
  2. Gündem
  3. ‘Diploma’ soruşturması: Ekrem İmamoğlu’nun ifadesi ortaya çıktı

‘Diploma’ soruşturması: Ekrem İmamoğlu’nun ifadesi ortaya çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında başlatılan "şaibeli diploma" soruşturması kapsamında ifade vermek için adliyeye geldi. İmamoğlu, savcılığa ifade verdikten sonra adliyeden ayrıldı. İmamoğlu'nun ifadesinde "Geçiş sürecim ile alakalı 1989 yılında Girne Amerikan Üniversitesinden İstanbul Üniversitesine geçiş yapanları duymuştum. Bende 1990 yılında geçiş ilanlarını takip ederek başvurumu yaptım. Başkaca söylemek istediğim bir husus yoktur" dediği öğrenildi.

featured

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasına ilişkin, “resmi belgede sahtecilik” suçundan başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermek için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine geldi.

Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nda ifade veren İmamoğlu, ifade verdikten sonra adliyeden ayrıldı.

İMAMOĞLU’NUN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

İmamoğlu’nun savcılıkta verdiği ifadenin ayrıntıları ortaya çıktı. İmamoğlu, sözlerine “Bugün burada bir savunma yapmam bekleniyorsa, bunu asla doğru bulmuyorum. Neyle suçlandığım dahi belli değil” diyerek başladı.

İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buraya, her ne olursa olsun hukuk devletine ve yargı makamlarına olan saygımdan dolayı geldim. Ancak saygım gereği verdiğim bu beyanların bir savunma amacı taşımadığını, şahsıma yöneltilen, artık sayısını bile hatırlayamadığım, hukuksuzlukların kayda geçirilmesi için yapıldığını belirtmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğü ilkesi gereği, soruşturma süreçlerinin keyfilikten uzak, adil ve hukuka uygun bir şekilde yürütülmesi esastır.

‘BU RAPORDA SORUMLULUĞU BULUNAN KİŞİLER HAKKINDA YASAL SÜREÇ İŞLETİLSİN’

Son bir ay içinde üçüncü kez ifadeye çağrılmam, yürütülen sürecin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını açıkça göstermektedir. Hakkımda yürütülen bu sürecin niteliği ve zamanlaması da bu gerçeğin bir başka kanıtıdır. Gerçeklerin çarpıltıldığı, belgelerin gizlendiği, kanun ve yönetmeliklerin görmezden gelindiği, hatta bugünün kanunların 35 yıl önceye işletilmeye çalışıldığı bir rapor hazırlanmış ve bu rapor esas alınarak hakkımda suçlama yöneltilmiştir. Oysa bugün burada ifade vermesi gerekenler, o raporu hazırlayanlardır. Avukatlarım bu konuda gerekli suç duyurularında bulunmuştur. Bu vesileyle, sizden de bu raporda sorumluğu bulunan kişiler hakkında gerekli yasal sürecin işletilmesini talep ediyorum.

‘HALKIN DEMOKRATİK İRADESİNE YÖNELİK AĞIR BİR HAKSIZLIK’

Demokratik meşruiyetini dört seçim zaferiyle ve 16 milyonluk bir şehrin iradesiyle pekiştirmiş bir belediye başkanını; hak yememiş, hakkını da yedirmemiş bir vatandaşı, hukuki temelden yoksun ve mesnetsiz iddialarla suçlamak, hem hukuk devletini hem de halkın demokratik iradesine yönelik ağır bir haksızlıktır. Türkiye’nin bir hukuk devleti olması gerektiğine inanan herkesin bu konularda daha özenli davranması gerekmektedir. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğuna olan inancımı koruyarak, adaletin hukuk kurallarına uygun bir şekilde tecelli etmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyorum. Suçlamayla alakalı başka söyleyecek hiçbir şeyim yoktur, avukatlarım hukuki açıdan gerekli açıklamaları yapacaktır.

EĞİTİM HAYATINI ANLATTI

İlkokula Trabzon Kanuni Süleyman İlkokulunda başladım. Kanunu Süleyman İlkokulunun sınıfları yaklaşık olarak üçte biri çocuk esirgeme kurumundan gelen çocuklardan oluşuyordu. Çünkü okulumuz çocuk esirgeme kurumunun karşısındaydı. O okulda okumaktan her zaman o arkadaşlarımla arkadaşlık yapmaktan gururla bahsetmişimdir. İlkokulda başarılı bir hentbolcu olduğum için Cumhuriyet ortaokuluna geçiş yaparak orada ortaokulu okumak istediğimi ailemle paylaşmama rağmen ailem spor yapmamı değil okula gitmemi öncelediği için Trabzon Özel Köşk Ortaokuluna yazdırdı. 3 yıl orada ortaokulu başarı ile bitirdim. Aynı okulun lise bölümüne yazılmam için ailemin ısrarına direnç göstererek Trabzon lisesinde okuma talebimi ısrarla dile getirdim. Hatta okullar başlamasına rağmen 1 hafta okula gitmedim.

Sonrasında çok istediğim ve hayran olduğum Trabzon lisesinde okula başladım. Lise yaşamımı da bu okulda başarı ile bitirdim. Okulumun 100. Dönem mezunuyum. Okulda futbol takımında kalecilik yaptım. Daha sonra üniversite sınavında aldığım not olarak KTÜ işletme fakültesine girme arzumu ailem ısrarla kabul etmedi. İnşaat mühendisliği okumamı, işimiz ile ilgili böyle bir okulda okumamın doğru olacağı yönünde taleple karşı karşıya kaldım. Tercihlerimi bu yönde yaptığımdan ötürü puanımın yetmediği, İnşaat Fakültelerine girememiştim. Dün gibi hatırladığım tercihlerimi de İstanbul’daki inşaat fakültesi ve KTÜ İnşaat Fakültesi vardı. Daha sonra ailemin yapmış olduğu araştırmayla futbolda profesyonel imza atmama için beni Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Üniversitesinde İnşaat Fakültesinde okumam için Kıbrıs’a gönderdi.

‘İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNE KAYIT YAPTIRMADIM’

Rahmetli amcam ile gitmiş olduğum bu seyahatte Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat bölümü ile ilgili kayıt girişimi yapmış olmama rağmen orada ziyaret ederek gördüğüm Girne Amerikan Üniversitesi İşletme bölümünü çok beğendim. Amcamı ikna ettim ve aşağıda anlatacağım şekilde o bölüme kaydımı yaptırdım. Kıbrıs’ta ki öğrenim hayatıma öncelikle Doğu Akdeniz Üniversitesine İnşaat Mühendisliği bölümüne girmek niyetiyle kayıt olmaya gittim. Sonrasında Doğu Akdeniz ve Girne Amerikan Üniversiteleri seviye sınavlarına girdim. İnşaat Mühendisliği okumak istememem hasebiyle Girne Amerikan Üniversitesinde İşletme Yönetimi Bölümüne 1988 yılında kayıt yaptırdım.

Basına yansıyan Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisi bölümüne kayıt yaptırmadım. Bu konuda geçen bilgiler yanlıştır. Benim eğitim yaşamım ile ilgili İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezuniyetim sonrası ilgi duyduğum İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler bölümü, personel yönetimi yüksek lisans bölümü sınavını kazandım. Yoğun iş yaşamımdan dolayı 2 ders verdiğim bu bölüme devam edemedim. 2010’lu yıllarda geçmişe dönük af çıktığını öğrendiğim esnada tekrar yüksek lisans programıma devam etme başvurumu yaparak hakkımı elde ettim. Derslerimi ve tezimi başarı ile vererek insan kaynakları üzerine yüksek lisans programımı da bitirmiş oldum.

‘GEÇİŞ İLANINI TAKİP EDEREK BAŞVURUMU YAPTIM’

Bana sormuş olduğunuz Özalp Tazan o zamanlarda Girne Amerikan Üniversitesinde hatırladığım kadarıyla yöneticiydi. Necmettin Karaduman ise çok saygın aynı zamanda TBMM başkanlığı yapmış, ailece tanıdığımız Trabzon Milletvekili olduğu için tanırım.

Geçiş sürecim ile alakalı 1989 yılında Girne Amerikan Üniversitesinden İstanbul Üniversitesine geçiş yapanları duymuştum. Bende 1990 yılında geçiş ilanlarını takip ederek başvurumu yaptım. Başkaca söylemek istediğim bir husus yoktur.”

ÇAĞLAYAN ADLİYESİNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi çevresinde gece saatlerinden itibaren alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Adliye çevresi bariyerlerle çevrilirken, TOMA’lar da hazır bekletildi.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu önlemlere tepki gösterdi.

Çelik, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Çağlayan Adliyesi’nin etrafı dün geceden beri insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlayacak biçimde abartılı bir abluka altında. Her tarafta bariyerler, TOMA’lar… Korkmayın; Ekrem Başkan bugün sadece avukatlarıyla ifade vermeye gidecek. İfadesini verecek, gerçeği ortaya koyacak. Devletin memurunu Ramazan ayında, soğuk kış gününde boş yere gecenin köründe orada tutmak insafsızlıktır. İsraftır, haksızlıktır. Türkiye’miz bu zorlu günleri aşacak. Bu ülkenin onurlu, dürüst ve vicdanlı insanları bütün bu haksızlığı, hukuksuzluğu ve gaddarlığı görüyor. Halkın gözü üstünüzde.”

NE OLMUŞTU?

Ekrem İmamoğlu’nun diplomasındaki şaibe iddiası ilk kez Veryansın Tv Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay tarafından gündeme getirilmişti.

Atay, Serkan Öz ile birlikte sunduğu ‘Ne Varsa Dilimizin Ucunda’ isimli programda, İmamoğlu’nun üniversite diplomasının sahte olduğunu belirtip “Kıbrıs’ta Girne Amerikan’da okuduğu dönemde başka bir bölümden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne yatay geçiş yaptı. Hem yatay hem dikey geçiş yapmış” demişti.

İlişkili Haber
thumbnail

Erdem Atay’ın o sözleri gündem oldu: Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması sahte!

Haberi görüntüle

SORUŞTURMA AÇILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında diplomasının sahte olduğu iddialarına ilişkin “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Yüksek Öğrenim Kurulunca (YÖK) hazırlanan raporda İmamoğlu’nun diplomasının sahteliğine ilişkin tespitlerin yer aldığı” belirtilmişti.

İlişkili Haber
thumbnail

İmamoğlu’na ‘sahte diploma’ soruşturması

Haberi görüntüle

ERDEM ATAY YÖK RAPORUNU CANLI YAYINDA DUYURDU

İBB Başkanı’nın İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne geçişindeki şaibe iddiasını gündeme getiren Veryansın Tv Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay, YÖK’ün İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili hazırladığı rapor hakkında aldığı bilgileri canlı yayında aktarmıştı.

Atay, “YÖK’ün raporu yatay geçişin sahte olduğu, diplomanın da iptal edilmesi gerektiğini söylüyor. Bu aşamada, YÖK diplomayı iptal edebilir, İstanbul Üniversitesi iptal edebilir ve mahkeme iptal edebilir ama rapora göre iptal edilecek!” demişti.

 

YÖK’ÜN ‘İMAMOĞLU’ RAPORU

YÖK’ün İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili hazırladığı raporda yatay geçişin yapıldığı 1990 yılında Kuzey Kıbrıs Üniversitesi’nin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmadığı belirtildi.

YÖK tarafından 1990 yılında tanınırlığı olmayan ve 1993 yılında tanınırlığına ilişkin karar alınan Kuzey Kıbrıs Üniversitesinden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesine yapılan yatay geçiş sürecinin tanınırlık, yatay geçiş kontenjanları, ilan süreleri ve kabul işlemlerine YÖK kararlarına ve usulüne uygun yürütülmediği tespit edildi.

İlişkili Haber
thumbnail

Veryansın Tv duyurmuştu… İşte YÖK’ün İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili raporu

Haberi görüntüle

SAVCILIKTAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİNE YAZI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdiği yazıda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 17 Şubat 2025 tarihli araştırma raporu kapsamında, tanınırlığı olmayan üniversiteden yapılan yatay geçiş işlemlerinin, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı’nca Yüksek Öğretim Kurulu kararlarına uygun yürütülmediğinin anlaşıldığı aktardı.

Başsavcılığın yazısında, bu kapsamda, bahse konu diplomanın, Yüksek Seçim Kurulu ve benzerleri gibi yerlerde kullanılmaya devam edildiği, diploma dayanak gösterilerek kurulacak iş ve işlemlerin hukuka aykırı olmaması adına gerekli işlemlerin bir an önce yapılması gerektiği belirtildi.

İlişkili Haber
thumbnail

İmamoğlu’ndan 14 isim hakkında suç duyurusu… Konu: Diploma

Haberi görüntüle

İMAMOĞLU’NDAN YÖK’E SUÇ DUYURUSU

Ekrem İmamoğlu’nun avukatları, üniversite yatay geçişi ve diplomasına ilişkin hazırlanan YÖK raporu hakkında suç duyurusunda bulundu.

İlişkili Haber
thumbnail

İmamoğlu’nun avukatlarından YÖK’e suç duyurusu

Haberi görüntüle

İşte Erdem Atay’ın İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili yazdığı yazılar:

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!