1. Haberler
  2. Gündem
  3. Diploma verildiği ispatlanmıştı: Eğitim Gücü Sen’den ‘yabancı öğrenci’ başvurusu

Diploma verildiği ispatlanmıştı: Eğitim Gücü Sen’den ‘yabancı öğrenci’ başvurusu

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen), okula bir gün bile gitmeyen sığınmacı öğrenciler için gölge sınıflar oluşturulduğu ve e-okul üzerinden otomatik karne basıldığı iddiasına ilişkin olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Okul görmemiş yabancılara diploma verilmesini Veryansın Tv Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay belgeleriyle ispatlamıştı.

featured

Eğitim İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, okula bir gün bile gitmeyen sığınmacı öğrenciler için gölge sınıflar oluşturulduğunu, e-okul üzerinden otomatik karne basıldığını öne sürmüştü.

Kritik iddianın izini süren Veryasın Tv Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay, “MEB okul görmemiş sığınmacılara diploma veriyor” diyerek ihanetin belgelerini paylaşmıştı.

Atay, birçok öğretmenle iletişim kurduğunu belirtip “E-okul üzerinden notları verirken bu zamana kadar bir kez bile ismini bilmediğimiz, okul listesinde ismi olmayan, bir kez okula bile gelmemiş birçok öğrenciye notlar verildiğini gördük. Hepsi sığınmacı. Bu öğrencilere verilen notlar da 90’dan aşağı değil” dediğini aktarmıştı.

EĞİTİM GÜCÜ SEN’DEN BAŞVURU

Eğitim Gücü Sen, konuya ilişkin olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.

9, 10, 11 ve 12. sınıflara yerleştirilen ve Türkçe bilmeyen İran, Irak, Suriye vb. yabancı uyruklu öğrencilere yazılı sorularının verilmesiyle 90-100 puan arası notlar alarak mezun edildiği belirtilen başvuruda, kurum ve kişililerle ilgili gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatılması talep edildi.

Genel Başkan Oğuz Özat’ın imzasıyla gönderilen bşvuruda şu ifadelere yer verildi:

“Genel Merkezimize iletilen bilgilerden hareketle il ve ilçe temsilciliklerimiz ile yaptığımız görüşmelerde devlet okullarına nakilleri yapılmak suretiyle yabancı uyruklu öğrencilerin notlarının değiştirildiği ve bu usulsüzlüğün öncelikle özel okullardan başladığı, ilerleyen süreçte devlet okullarının bu usulsüzlüğe taşeronluk yaptığı iddiası tarafımıza iletilmiştir. İran, Irak, Suriye vb. yabancı uyruklu öğrenciler, özel okullar üzerinden devlet okullarına nakilleri yapılmak suretiyle 90-100 puan bandında ortalamalarla mezun ediliyor. Bu öğrenciler MEB’in belirlediği yazılı tarihlerinden önce yazılı notları tamamlanmış şekilde devlet okullarına nakledilmemişse ortalamalarına yakın puanlar E-Okul sistemine okul idarelerince ya da okul idarelerinin isteği üzerine ilgili ders öğretmenlerince işleniyor. Türkçe dahi bilmeyen yabancı uyruklu 9-10-11-12. sınıf öğrencilerinin sözel dersleri (Edebiyat, Tarih, Coğrafya vb.) dahil tüm notları 90 ile 100 arasında. Özel okullarda yapılan yazılılarda; bu çocuklar, birileri tarafından yazılıya getirildiği, yazılı cevaplarının gösterilip aynı şekilde yazmaları istendiği ve bu şekilde notlarının verildiği ya da yazılıya dahi girmeden direkt notlarının işlendiği, diğer öğrencilerin ise bu çocukları “fason öğrenci” diye adlandırdıkları ifade edilmekte. Konunu farklı boyutu; bu öğrencilerin 0 (sıfır) devamsızlıkla nakillerinin yapılması ve devam etmediği halde devlet okullarından da aynı şekilde mezun olmaları. Bazı okul müdürleri iddia edilen usulsüzlüğe karşı çıkıp yapılan nakilleri kabul etmezken; iddia edilen usulsüzlüğe göz yummayan, itiraz eden idareciler ise soruşturmalarla tehdit ediliyor ve haklarında farklı gerekçeler gösterilerek soruşturmalar açılıyor. Ülkemizin her yerinde bu tarz usulsüz uygulamaların olduğu bilgisi gelirken asıl sorun, İstanbul gibi bir metropolden karşımıza çıkıyor. İstanbul’da birçok özel okul ve bu okulların koordinatörü diye anılan isimler, sendikamıza bilgi ve belge olarak ulaştırılmıştır. Sendikamıza ulaşan bilgi ve belgeler doğrultusunda bazı özel okulların ve hangi devlet okulları ile çalıştığı ve hangi devlet okullarının iddia edilen usulsüzlüğe taşeronluk yaptığı bilgisi de ekte belirtilmiştir. İlgili okul ve kişiler hakkında yasal sürecin başlatılması talep ediyoruz.

‘AVRUPA’DA EĞİTİM GÖREBİLMELERİ İÇİN…’

Sendikamıza ulaşan bilgiler arasında yabancı uyruklu öğrencilerin; Avrupa ve benzeri ülkelerde üniversite ve denk okullarda öğrenim görebilmeleri için devlet okullarından aldıkları notun çok önemli olduğu ve güvenilir kabul edildiği, bu nedenle de bu yola başvurulduğu bilgisi var. Devlet okullarına yapılacak kayıt sırasında; denklik ve yeminli mütercimlerce çevirisi yapılan transkript istenmesi nedeniyle yabancı uyruklu öğrencilerin, önce özel okullara kaydının yapıldığı sonrasında nakil yapılmak suretiyle denklik ve transkript sorununun da çözüldüğü bilgisi tarafımıza ulaştı.

SORUŞTURMA TALEBİ

Konunun tüm boyutu ile incelenerek İran, Irak, Suriye vb. ülkelerden gelmek suretiyle eğitimini ülkemizde devam ettiren ve özellikle, özel okullardan ilinizde bulunan devlet okullarına nakli yapılmak suretiyle üstün başarı puanlarıyla mezun olan öğrencilerin; özel okullara kayıt süreçlerinin, not ortalamalarının, devam-devamsızlık takiplerinin, nakilleri yapılan devlet okulları, bu okullardan mezuniyet süreçleri, yapılan usulsüz iş ve işlemlerde adı geçen kurum ve kişililerle ilgili gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatılması, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde yapılan iş ve işlemlerle ilgili tarafımıza bilgi verilmesi hususunda; gereğini bilgilerinize arz ederim.”

SARAY YALANLAMIŞTI

Türkiye’nin gündemini sarsan gelişmenin ardından İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) açıklama gelmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda gölge sınıfı oluşturup yılda bir kez bile okula gelmeyen yabancı uyruklu öğrencilere karne verdiğine yönelik haberleri yalanlayan DMM’nin açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti:

“2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk döneminde İstanbul’daki çeşitli okullardan nakil olarak 12 yabancı uyruklu öğrenci gelmiştir.

Nakil geldikten sonra sürekli devamsızlık yapan öğrenciler için bugüne kadar hiçbir not girişi yapılmamıştır. Söz konusu öğrencilere karne düzenlemesi yapılması da söz konusu değildir.

İlgili öğrenciler, E-Okul sisteminde kayıtlı oldukları için sistem üzerinde sınıf tekrarı yazan boş karneler görünebilmektedir.

İlk dönem not almamış ve bugüne kadar herhangi bir not verilmemiş öğrencilerin 12. sınıf puanları oluşmayacağı için sınıf geçmeleri mümkün değildir.

Sınıf geçemeyen öğrenciye diploma düzenlenmesi de söz konusu değildir.”

ERDEM ATAY: DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZİ, DEZENFORMASYONUN ALASINI YAPIYOR

Erdem Atay, DMM’nin açıklamasına şu sözlerle yanıt vermişti:

“Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, hiç okula gitmeden yüksek notlar verilen sığınmacı öğrencilerle ilgili haberimi saptırdığımı iddia etmiş!

Diyor ki, ‘12 öğrenci var’. Doğru değil… İstanbul’da en az 3 okulda 12’den fazla öğrenci bulunuyor. Bu sayı çok daha fazla.

Yine diyor ki, ‘Nakil yapıldıktan sonra sürekli devamsızlık yapan öğrenciler için not düzenlemesi yapılmamış’… Doğru değil… Bu öğrencilerin devamsızlık yaptığını E-Okul’a bile kaydetmemişler. Yani öğrencinin gelmediğini öğretmenler biliyor ama kayıda göre bu öğrenciler hep okula gitmiş görünüyor.

Yine diyor ki, ‘Bu öğrenciler okulu geçemez’. Doğru değil… Birinci dönem notları girilmiş öğrenciler var. Bu öğrenciler sınıfı geçecek. Yine, ‘Bu öğrencilere karne düzenlenmemiştir’ diyor. Bu doğru çünkü öğrencilerin karneleri ayın 10’undan sonra düzenlenecek. Doğal olarak bir karne düzenlemesi olamaz.

Ve… Bu öğrenciler daha okulda sınav yapılmadan notları verilmiş. Bu haberi yaptıktan sonra onlarca öğretmen bana ulaştı. Onlarca örnek anlattı. Kimse kimseyi kandırmasın.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, dezenformasyonun alasını kendisi yapıyor.”

Yazıyı okumak için tıklayın:

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!