1. Haberler
  2. Gündem
  3. Erdoğan’dan BM Genel Kurulu’nda ‘Netanyahu’ çağrısı: ‘Hitler nasıl durdurulmuşsa…’

Erdoğan’dan BM Genel Kurulu’nda ‘Netanyahu’ çağrısı: ‘Hitler nasıl durdurulmuşsa…’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada "Bundan 70 sene önce nasıl Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır." dedi.

featured

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’nda liderlere hitap etti.

Konuşmasının büyük bölümünü İsrail’in Gazze’deki katliamlarına ayıran Erdoğan, apaçık bir soykırım ve etnik temizlik uyguladığını söylediği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 70 sene önce Hitler’in durdurulduğu şekilde, “insanlığın ittifakıyla” durdurulması gerektiğini belirtti.

Netanyahu ve İsrail yönetimini Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını hiçe sayan katliam şebekesi olarak tanımlayan Erdoğan, “Gazze soykırımın önüne geçmek için ne bekliyorsunuz? Durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz? Ey İsrail’e kayıtsız şartsız destek verenler, bu utancı daha ne kadar yaşayacaksınız?” sorularını sordu.

Erdoğan konuşmasında; Kıbrıs meselesi, Uygur Türkleri, Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail tarafından katledilmesi, Rusya-Ukrayna savaşı ve Azerbaycan-Ermenistan barış sürecine dair mesajlar verdi.

FİLİSTİN’İ TANIMA ÇAĞRISI

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Filistin’i tanımayan diğer devletleri, bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin devletini bir an evvel tanımaya davet ediyorum.

Son yıllarda Birleşmiş Milletler kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor, giderek işlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor.

İsrail’in saldırıları sonucunda Gazze, dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline gelmiştir.

‘NEYİ BEKLİYORSUNUZ?’

Ey uluslararası basın kuruluşları, İsrail’in canlı yayında katlettiği, ofislerini bastığı gazeteciler sizin meslektaşınız değil mi? Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa ‘dur’ demek için daha neyi bekliyorsunuz?

Siyasi ikbali için tüm bölgeyi savaşa sürükleyen katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?

HİTLER BENZETMESİ

İsrail yönetimi, temel insan haklarını hiçe sayarak bir millete karşı etnik temizlik, apaçık bir soykırım uygulamakta, topraklarını işgal etmektedir. Bundan 70 sene önce nasıl Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır.

Başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin vücut bulması artık daha fazla ertelenemez. Müslümanların sırf inançlarından dolayı hedef alınmasına nasıl karşıysak antisemitizme de aynı şekilde karşıyız.

Hamas ateşkes teklifini kabul ettiğini kabul etti. İsrail hükümeti işi yokuşa sürerek, ateşkese en yakın olduğu muhatabını kalleşçe öldürerek barış istemediğini ortaya koydu. 2735 sayılı BMGK kararının uygulanmadığı ortamda İsrail’e yönelik zorlayıcı tebriler uygulanmalıdır. Toplumun Filistinlilere yönetlik bir koruma mekanizması geliştirmelidir. Netanyahu cinayet şebesi durdurulmalıdır. Acil ve kalıcı ateşkes sağlanmalı. Rehine takası gerçekleştirilmeli. İnsani yardımlar kesintisiz ulaştırılmalıdır. Hayatta kalmaya çalışan Gazze halkına yardım eli uzatmamız şarttır.

Gazze’de sağlık merkezlerinin yüzde 95’i kısmen ve tamamen zarar gördü. 80 bin konut oturulamaz hale geldi. Çocuk felci ve hepatit başta olmak üzere hastalıklar artıyor. Gazze halkı ihtiyaç olan yardımların dörtte birine ancak ulaşıyor.

60 bini aşan yardım miktarıyla Türkiye, Gazze’ye en fazla yardım gönderen ülke konumundadır. İsrail ile ticari ilişkileri sonlandırarak tavrımızı ortaya koyduk. İsrail’in saldırıları altındaki Lübnan halkının da yanındayız.

AYŞENUR EZGİ İÇİN NE DEDİ?

İşledikleri suçların hesabını vermeden vicdanlar rahata kavuşamaz. İsrail’in işlediği suçların cezasız kalmaması için Uluslararası Adalet Divanı’ndaki davayı takip ediyoruz. Nablus’ta barışçıl protesto eylemi sırasında başından vurulan Ayşenur Eygi kızımızın kanının yerde kalmaması için her türlü mücadeleyi vereceğiz.

Gazze’de asıl sorun Filistin topraklarının İsrail tarafından işgal edilmesidir. Bağımsız bir Filistin devletinin vücut bulması daha fazla ertelenemez. Tüm bunları söylerken Tayyip Erdoğan olarak burada tarihten, ecdadımın adaletli duruşunu örnek alarak konuşuyorum. Biz tarih boyunca mazlumun yanında olmuş bir milletiz.

Sorunumuz İsrail hükümetinin katliam politikalarıyladır. Sorunumuz yine zalimle ve zulümledir. Biz hakkı haykırmaktan çekinmeyiz. Birileri rahatsız olsa da doğruları söylemekten korkmayız. Sonuna kadar doğru bildiklerimizi acı da olsa söylemeye devam edeceğiz. Din, dil, inanç gözetmeksizin Filistin halkı yanında yer alan tüm yürekli insanlara, özellikle üniversite gençlerine teşekkür ediyorum.

SURİYE İÇİN ‘DİYALOG’ MESAJI

Suriye maalesef istikrardan uzaktır. Ekonomik ve insani durum vahametini koruyor. Siyasi sürecin ilerletilmesini, milli uzlaşının sağlanmasını temenni ediyoruz. Gerçekçi bir diyalogla ilişkilerimizin sürdürülmesini istiyoruz.

PKK başta olmak üzere Irak’taki terör tehdidinin bertaraf edilmesi önemlidir.

Ukrayna’daki savaş 3. yılını bitirirken hala kalıcı barıştan uzaktayız. Silahlanma yarışı yükseldikçe diplomasinin alanı daralıyor. Diplomasi ve diyalogla durumun sona erdirilmesi çabamızı artırarak devam edeceğiz.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN BARIŞ SÜRECİ

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecini destekliyor, en kısa sürede çalışmaların neticelenmesini temenni ediyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan barış sürecinde kaydedilecek gelişmeler Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinde etkili olacaktır.

Balkanlar’da yapıcı rol oynuyor, tüm ülkelerle yakın ilişkiler kuruyoruz.

Ege ve Doğu Akdeniz’deki tüm bölgeyi refah seviyesi yüksek olarak görmek istiyoruz. İşbirliğnini geliştirilmesi tüm bölgenin müşterek menfaatinedir. Türkiye enerji ve çevre olmak üzere yapıcı faaliyetlere hazırdır. Doğu Akdeniz’deki en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye’nin rolü yadsınamaz.

KKTC’Yİ TANIMA ÇAĞRISI

Ada’nın etrafındaki Kıbrıs Türkleri’nin her zaman hakları vardır. Kıbrıs meselesinin ortaya çıkmasının üzerinden 61 yıl geçti. Ada’da barış ve sükunet hakim oldu. Federasyon modeli artık geçerliliğini tamamen yitirmiştir. Ada’da artık 2 ayrı devlet, 2 ayrı halk vardır. Tecrit artık son bulmalıdır. Bugün uluslararası toplumu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya davet ediyorum.

Sudan’daki çatışmaların sona ermesi için daha fazla çaba harcamalıyız. Milyonlarca Sudanlıya yardım ulaştırmak adına hepimize sorumluluk düşüyor. Afrika çok büyük bir potansiyele sahiptir. Eşit ortaklık ile Afrikalı kardeşlerimizle birlikte olmaya devam ediyoruz.

UYGUR TÜRKLERİ

Türk Devletleri Teşkilatımız giderek bir cazibe haline geliyor. Türk Dünyası olarak birlik ve beraberliğimizi daha da artıracağız. Çin’in egemenliğine saygı çerçevesinde Uygur Türklerinin temel haklarının korunması adına Çin ile yakın diyalog halindeyiz.

Küresel adaletsizliğin giderilmesi için birlikte çalışmak zorundayız. Milli gelirine oranla en fazla yardım yapan ülkelerden Türkiye’nin faaliyetleri kalkınma hedeflerine katkı sağlıyor. Tüm platformlarda büyüme ve kalkınmayı destekleyecek çalışmalara katkı sağlıyoruz.

İSRAİL’İN LÜBNAN’DAKİ KATLİAMLARI

Geçtiğimiz hafta Lübnan’a yönelik gerçekleştirilen siber terör saldırıları bu teknolojilerin nasıl ölümcül hale getirildiğini de söyleyebiliriz.

Daha sürdürülebilir, temiz bir dünya vizyonuyla eşim Emine Erdoğan’ın başlattığı ‘Sıfır Atık’ projemizi küresel boyuta taşıdık. Buradan tüm dünyayı hareketimize ortak olmaya davet ediyorum.

İslam ve yabancı düşmanlığının tüm dünyada hızla büyüdürüğünü görüyoruz. Avrupa’nın ortasında etnik kimlikleri nedeniyle insanların evleri ateşe veriliyor. Büyüyen bu tehlikeyi kesinlikle görmezden gelemeyiz.

‘LGBT’ TEPKİSİ

Geçen sene bu kürsüde gündeme getirdiğim tehlikeyi bir kez daha söylüyorum. Toplumun direği olan aile kurumuna yönelik saldırılar artıyor. 2024 Olimpiyat Oyunları’ndaki rezalet görüntüler tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Bir spor etkinliği çirkin bir şekilde cinsiyetsiz hale getirilmiş, o kötü sahneler kutsala saygısı olan herkesi derinden yaralamıştır. Cinsiyetsizleştirme küresel bir dayatmaya, bir fırsata karşı savaşa dönüşüyor. Bu yıkım projesine karşı gelen herkes linç kampanyalarına sürükleniyor. Bu korku iklimine karşı Türkiye duruşundan vazgeçmeyecektir. Aileyi, insanı, fıtratı savunmaktan geri durmayacağız. Bizimle aynı fikirde olan ülkeleri mücadeleye destek vermeye davet ediyorum.”

AA

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!