Malmö’de 7 Mayıs’ta ilk yarı final, 9 Mayıs’ta ikinci yarı final ve dün finali yapılan yarışmaya İsrail’in katılması çeşitli çevrelerce eleştirilirken, kent binlerce kişinin katıldığı eylemlere sahne oldu.
Yarışmayı, İsviçre’nin temsilcisi Nemo, “The Code” isimli şarkısıyla 591 puan toplayarak kazandı.
Ödülünü, geçen yıl yarışmanın kazananı İsveçli şarkıcı Loreen’den alan Nemo, yaptığı konuşmada, “Çok teşekkür ederim ve umarım bu yarışma vaadini yerine getirebilir, haysiyet ve barış için mücadele eder.” dedi.
Hırvatistan 547 puanla ikinci olurken, Ukrayna 453 puanla üçüncü sırada yer aldı.
İsrail ise yarışmayı 375 puanla beşinci sırada tamamladı.
İSRAİLLİ ŞARKICI YUHALANDI
Finalde sahne alan İsrailli şarkıcı Eden Golan’ın performansı boyunca seyircilerce yuhalandığı ve “Özgür Filistin” sloganlarının atıldığı videolar sosyal medyada geniş yer buldu.
İsrailli şarkıcı bu hafta yarışmanın ikinci yarı final provasında sahnede şarkı söylediği sırada da yuhalanmıştı.
Prova süresince Golan protestoların hedefi olmuş ve bazı seyirciler “Özgür Filistin” sloganı atmıştı.
Arenada bulunan görgü tanıklarının sosyal medya paylaşımlarına göre, Golan’ı yuhalayanlar, güvenlik görevlilerince uyarılmış ve protestolarını sürdürdükleri takdirde dışarı atılmakla tehdit edilmişti.
İsrail sunucusunun ülkesinin jüri oylarını sunmak için arenaya canlı bağlandığı sırada da protesto ıslıkları ve yuhalama sesleri yükseldi.
Jüri oyları sırasında protesto edilen bir diğer isim de Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) süpervizörü Martin Österdahl oldu.
YAŞANAN KRİZLER
Finale saatler kala EBU’nun, Hollanda’nın temsilcisi Joost Klein’in diskalifiye edildiğini duyurması tepkilere yol açtı.
Karardan saatler sonra Norveç’in geçen yılki temsilcisi Alessandra, Filistin’de “soykırım yaşandığını” söyleyerek, finalde ülkesinin oylarını sunma görevinden çekildiğini duyurdu.
Alessandra, Instagram hesabından paylaştığı videoda “Eurovision’un sloganı olan ‘United by Music’ (Müzikle Birleş) benim de müzik yapma sebebim insanları birleştirmek, bir araya getirmek. Ama şu anda bu sözlerin içi boşaltıldı.” şeklinde konuştu.
Alessandra, “Bir soykırım yaşanıyor. Hepinizden gözlerinizi açmanızı istiyorum. Kalbinizi açın. Bırakın sevgi sizi gerçeğe götürsün. Gerçek tam önünüzde. Özgür Filistin.” ifadelerini kullandı.
Alessandra’yı sırasıyla Hollanda ve Finlandiya temsilcileri izledi. Finlandiya’nın 2023 temsilcisi Kaarija, Instagram hesabından kararını, “Bu akşam puanları sunmak doğru hissettirmiyor.” sözleriyle açıkladı.
Hollanda’nın oylarını süpervizör Österdahl sundu.
BELÇİKA TELEVİZYONU YAYIN SIRASINDA PROTESTO ETTİ
Belçika’nın VRT televizyonu, Eurovision Şarkı Yarışması yayınını bölerek İsrail’in insan hakları ve basın özgürlüğüne yönelik ihlallerini kınadığı ve ateşkes talep ettiği mesaj paylaştı. Kanalın yayımladığı mesajda “Bu, bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes.” ifadeleri kullanıldı.
İrlanda temsilcisi Bambie Thug ve Portekiz temsilcisi iolanda, final performanslarında Filistin’e destek mesajlarına yer verdi.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Bambie Thug’ın final performansına, yüzünde daha önce Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) izin vermediği “ateşkes” yazısıyla çıkması dikkati çekti.
Bambie Thug, “Doomsday Blue” isimli şarkısını, yüzünde eski Celtic dillerinden Ogham yazı sisteminde “ateşkes” anlamına gelen yazıyla seslendirdi.
İrlandalı şarkıcı, performansının sonunda “Sevgi her zaman nefreti yenecektir.” ifadesini kullandı.
EBU’nun, daha önce engellediği bu eyleme tepkisinin ne olacağı merak ediliyor.
PORTEKİZ TEMSİLCİSİNDEN DESTEK
Yarışmada Portekiz’i temsil eden iolanda, “Grito” adlı şarkısını söyledikten sonra “Barış galip gelecek.” diye bağırdı.
iolanda, tırnaklarında kullandığı ojelerde Filistin kefiyesindeki motiflere yer verdi.
EBU TARAFINDAN SANSÜRE UĞRAMIŞTI
Bambie Thug, İsrail’in yayın kuruluşu KAN’ı kendisine yönelik eylemleri nedeniyle EBU’ya şikayet ettiğini duyurmuş, İsrail’in artık yarışmaya katılmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulamıştı.
7 Mayıs’ta düzenlenen birinci yarı finalde sahne alan şarkıcı, Filistin’e desteğini göstermek amacıyla vücuduna Ogham yazı sisteminde yazdığı “Filistin’e özgürlük” ve “ateşkes” ifadelerinin EBU tarafından silinmeye zorlandığını doğrulamıştı.
İrlanda, Portekiz desteklese ne olur ki, bu yarışma zaten çoktan çığrından çıkmış.
24 katılımcınn 8’i LGBT imiş. Kazanan da İsviçreli non-binary yani cinsiyetsiz bir şarkıcı…
ne demek desteklese ne olur? Her ulkenin karsi cikmasi cok onemlidir. Velev ki LGBT’ciler onlarin dogru soylemesini ne engeller? Niye insanlara bu kadar dusmansiniz?
Zihin ve eylem yapın bu mu?Teessüf ederim.Bu bir bulaşıcı hastalık.Hiç bir şey yapmayan yapamayan zihnin en küçük eyleme düşman kesilmesi ve finalde kötüye (ABD,İsrail,sömürü vs.) hizmet ediyor olması.De ki homoseksüel,biseksüel,sekssiz,cinsiyetsiz vb.Doğrunun peşinde mi?Bizdendir.İnsandır!
Eeee! ne olmuş yani. sizler gibi hissiyetsiz olmaları daha kötü. ya da ıkı ayagım üzerinde yürüyorum, diye kendini insan sananlara ne demeli?