CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP’li milletvekilleri ile birlikte İstanbul’da bugün Hür Düşünce Hareketi’nin Genel Kurul Toplantısı’na katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Kılıçdaroğlu, farklı düşüncelerin önemini, “Bilimden, düşünceden, aykırı düşünceden korkulmaz. En değerli şey aykırı düşüncedir. Benim gibi düşünmeyen insanın düşüncesi değerlidir. Katılmayabilirsiniz, ama aklınızı kullanacaksanız farklı düşüncelere saygı duyacaksınız” sözleriyle anlattı.
‘SAİD NURSİ’NİN KİTAPLARI YASAKLANDI, AYM’YE BAŞVURDUK, AYM İPTAL ETTİ’
Bir ara Said Nursi’nin kitapları yasaklandı. Biz Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk, kitapları yasaklayamazsınız diye. İsteyen gider kitabı alır, okur. Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. Sonra bana geldiler dediler ki bunu neden kamuoyu ile paylaşmadın diye. Kamuoyuyla paylaşırsak sanki biz oy için bunu yapıyoruz algısı çıkar. Biz oy için değil demokrasi için yapıyoruz. Kitap yasaklanmaz, 21’inci yüzyıldayız. Kitap yasaklanır mı, insanların inançlarına müdahale edilir mi? Allah ile kulun arasında girmeye kimin hakkı var? Kime bu yetki verildi?”
AKIL HOCASI KİM?
Kemal Kılıçdaroğlu’nu, geçen aylarda “başörtüsü mağduru” olarak sunulan kadınlarla buluşturan Demokrasiyi Güçlendirme Derneği Genel Başkanı İlyas Buzgan, CHP’nin cumhuriyet düşmanlarıyla da “helaleşmesi”ni istemişti. Buzgan listeye Şeyh Said, Seyid Rıza ve Said Nursi’yi de eklemişti.
Buzgan şu ifadeleri kullanmıştı:
“Kılıçdaroğlu’nun, 1920’li ve 30’lu, hatta 1960’ların başında büyük mağduriyetlere neden olan olayları listeye almadığını düşünüyorum. Bu liste bu sorunları içermediği sürece eksik kalacak. Örneğin Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bilinmediğini hepimiz biliyoruz… İkincisi Seyid Rıza’nın mezarı bilinmiyor. Üçüncüsü Said-i Nursi’nin mezarı bilinmiyor. Geçmişle yüzleşilecekse CHP’nin helalleşme listesine bunlar da alınmalı.”
KONUŞMASININ DEVAMI
Konuşmasının devamında “Dört aşamalı bir mücadeleyi vermek zorundayız” diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
“Birinci aşama, demokrasidir, adalettir, hukuktur, din ve vicdan özgürlüğüdür, hukukun üstünlüğüdür… Ardından ikinci büyük adımı atmamız lazım. Üreten Türkiye… Bir önemli daha gerçekleştirmemiz lazım. Güçlü bir sosyal devlet inşa etmemiz lazım… Demokrasiyi getirdik, üretmeye başladık, din ve vicdan özgürlüğünü getirdik, her şey tamam. Güçlü bir sosyal devlet oluşturduk. Ama dünya hızla değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak gerekiyor. Onun için sürdürülebilirlik önemlidir” dedi.
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
AYRIŞMADAN, KAMPLAŞMADAN BU MİLLET ÇOK ÇEKTİ
Bu tür konuşmalara mutlaka ihtiyacımız var. Ayrışmadan, kamplaşmadan bu millet çok çekti. Artık buna son vermek zorundayız. Beraber, birlik olmak, kucaklaşmak, sohbet etmek, farklı düşüncelere saygı duymak çok ama çok önemli. İhtiyacımız var.
BAYRAĞIMIZIN ALTINDA ÖZGÜRCE YAŞAMAK ZORUNDAYIZ
Bilimden, demokrasiden, tarihimizden, insan haklarından söz edildi. Hemen hemen bir kapsayıcı demokraside olması gereken bütün kurallardan bahsedildi. Bizi bir araya getiren bütün bu kurallara hayata geçirme iradesidir. Biz artık kavga etmek istemiyoruz. Bu ülkede insanlar faklı düşünebilirler. Farklı kimliklere, farklı inançlara, farklı görüşlere sahip olabilirler ama bir şekliyle beraber olmak; bayrağımızın altında özgürce yaşamak zorundayız. Bunu sağlayacağız.
ÜNİVERSİTELERİ BİLGİ ÜRETMEYEN BİR TOPLUMUN İLERİYE GİTME ŞANSI YOKTUR
Bir ülkeyi ileri taşıyan temel faktör bilgidir. Üniversiteleri bilgi üretmeyen bir toplumun ileriye gitme şansı yoktur. Eğer bizde üniversitelere değer verilmiyorsa, üniversiteler şu anda ciddi sorunlar ile karşı karşıya ise ve biz bu sorunlara aşma konusunda bir irade ortaya koymuşsak sizden destek isteriz. Türkiye’yi gerçekten çağdaş uygarlığa ulaştırmak için.
ÜNİVERSİTE KAN KAYBEDİYOR HEPİMİZİN GÖZLERİ ÖNÜNDE
Bir üniversitemiz vardı. Şehir Üniversitesi, kapatıldı. Belki bilmiyorum, bizim Cumhuriyet tarihinde bir ilk galiba bir üniversiteyi kapatmak. İntikam duygusu ile bir üniversiteyi kapatıyorsunuz. Boğaziçi Üniversitesi var… ‘Üniversite hocalarının değil, illa benim dediğim olacak…’ Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın gözbebeği olan bir üniversite kan kaybediyor hepimizin gözleri önünde.
EN DEĞERLİ ŞEY AYKIRI DÜŞÜNCEDİR
Bilimden, düşünceden, aykırı düşünceden korkulmaz. En değerli şey aykırı düşüncedir. Benim gibi düşünmeyen insanın düşüncesi değerlidir. Katılmayabilirsiniz, ama aklınızı kullanacaksanız farklı düşüncelere saygı duyacaksınız… Aykırı düşündü diye insanları hapse atmak, yıllar yılı hapiste tutmak hatta ayaklarının üzerinde bile duramayacak kişileri bile bugün 21’inci yüzyılın Türkiye’sinde hapiste tutmak bize yakışmaz.
DEMOKRATİK YOLLARLA DEĞİŞTİRDİĞİMİZ ZAMAN DEĞERİ ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK
Altılı Masa ile ilgili olarak sayın Genel Başkan (Ahmet Davutoğlu) aşağı yukarı bütün görüşlerimizi yansıttı. Her birimiz farklı partiyiz. Her birimiz yeri geldiği zaman birbirimizin rakibiyiz, doğru. Demokrasi içinde bunun da olması lazım. Ama bizler Türkiye’nin üretmesini, büyümesini, kalkınması istiyoruz. Adalet, demokrasi, özgürlük, din ve vicdan özgürlüğü istiyoruz. Yani olağanüstü güzel bir paydanın üstünde bir aradayız. O paydada farklılığımız yok. O paydada biriz, bir olduğumuz sürece de göreceksiniz Türkiye geleceğe güvenle bakacak. 85 milyon insanımızın da umutsuzluğa kapılma hakkı yok. Beraber mücadele edeceğiz, beraber kazanacağız. Demokratik yollarla otoriter bir yönetimi değiştireceğiz. Demokratik yollarla değiştirdiğimiz zaman değeri çok daha güzel olacak.
KEŞKE HÜKÜMET KAVGA ETMESEYDİ
Darbelerin bu ülkeye getirdiği çok büyük acılar var. Mısır’da darbe olduğunda CHP’nin Genel Başkan’ı olarak Mısır’a iki değerli milletvekili büyükelçimizi gönderdim. Sayın Faruk Loğoğlu ve sayın Osman Korutürk’ü… Gidin Mısır’a, Mısır’daki yöneticilerle görüşün, sakın ola ki siyasi idamlar yapmasınlar diye. Siyasi idam yapmanın faturasını öğrenmek istiyorlarsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tarihine baksınlar. Biz başbakanlar, bakanları idam ettik. Gencecik, filiz gibi evlatlarımızı idam ettik. Ve şimdi onların isimleri üniversitelere, yollara, hastanelere, havaalanlarına veriyoruz. Kendi vicdanımızı rahatlatmak için. Dolayısıyla siyasi idam yapmanın asla doğru olmadığını ifade ettim. Keşke hükümet gönderseydi, sıcak ilişkiler kursaydı. Keşke hükümet kavga etmeseydi. Demokrasinin ne kadar değerli bir kavram olduğunu, demokrasinin erdemlerini keşke anlatabilseydi. Ama bunlar olmadı.
BİRİNCİ AŞAMA, DEMOKRASİDİR, HUKUKTUR, DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR
Dört aşamalı bir mücadeleyi vermek zorundayız: Birinci aşama, demokrasidir, adalettir, hukuktur, din ve vicdan özgürlüğüdür, hukukun üstünlüğüdür. Bunların olmadığı yerde can ve mal güvenliği, düşünce özgürlüğü, inanç özgürlüğü olmaz. Bunların olmadığı yerde etnik kimlik üzerinden ayrışma olur. Önce biz gerçek anlamda demokrasiyi inşa etmek zorundayız.
ÖZGÜRLÜKLER, DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİNDE ÜRETMESİ LAZIM
Ardından ikinci büyük adımı atmamız lazım. Üreten Türkiye. Türkiye’nin üretmesi lazım. Demokrasi için de üretmesi lazım. Üretmenin her aşamada değiştiğini, yeni üretim araçlarının ve yeni ürünlerin piyasaya girdiğini biliyoruz. O zaman yapmamız gereken katma değeri yüksek ürünler üretmektir. Katma değeri yüksek ürün üretmek için üniversitelerin bilgi üretmesi lazım. Üniversite bilgi üretmezse katma değeri yüksek ürün üretemezsiniz. Bugün yasakçı zihniyette, anlayışta üniversite hocalarını cezalandırarak, atarak, farklı düşündü diye bilim insanlarını KHK’larla üniversitelerden atarak siz katma değeri yüksek ürün üretemezsiniz. Eğer bugün İran üniversitelerinin ürettiği bilgi sayısı Türk üniversitelerini geçmişse bir sorunumuz var demektir. Demek ki Türkiye’nin demokrasi içinde üretmesi lazım. Özgürlükler, düşünce özgürlüğü içinde üretmesi lazım. O zaman katma değeri yüksek ürün üretiyoruz.
SOSYAL YARDIMLARI, İNSAN ONURUNU KORUYARAK YAPMAK ZORUNDASINIZ
Bir önemli daha gerçekleştirmemiz lazım. Güçlü bir sosyal devlet inşa etmemiz lazım. Bizde var ya ‘biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar.’ Güçlü bir sosyal devlet inşa edemezseniz, Türkiye’de huzuru ve barışı sağlayamazsınız. Herkesin işinin, aşının olması lazım. Herkesin sağlıklı geçinmesi lazım. Bu her evde huzurun ve bereketin olması demektir. Güçlü bir sosyal devlet bizi bir arada tutan temel bir kavramdır. Dolayısıyla toplumda yaşayan her bir kesimi iyi bir sağlık, iyi bir gelir, iyi bir eğitim vermek zorundasınız. Bu sosyal devletin gereğidir. Bu kapsamda inşallah iktidar olduğumuzda Allah nasip ederse, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Türkiye’nin uygulamaya koymadığı 1971 yılında kabul edip bugüne kadar hayata geçirmediği Aile Destekleri Sigortası’nı hayata geçireceğiz. İnşallah. Hiçbir aile, hiçbir kişi ben açım demeyecek. Sosyal yardımları, insan onurunu koruyarak yapmak zorundasınız. Kişinin yoksulluğu teşhir edilemez. Bu çerçevede hareket edeceğiz.
ÜNİVERSİTELERİ SÜREKLİ BİLGİ ÜRETECEK
Demokrasiyi getirdik, üretmeye başladık, din ve vicdan özgürlüğünü getirdik, her şey tamam. Güçlü bir sosyal devlet oluşturduk. Ama dünya hızla değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak gerekiyor. Onun için sürdürülebilirlik önemlidir. Üniversiteleri sürekli bilgi üretecek. Sürekli katma değeri yüksek ürün üreteceksiniz.
TÜRKİYE’Yİ AYDINLIĞA, DÜZLÜĞE YA ÇIKARACAĞIZ YA ÇIKARACAĞIZ; BU İŞİN ORTASI YOKTUR
Altılı Masa’nın işi kolay değil. Ama Altılı Masa bu konuda çok kararlı, azimli. Türkiye’yi aydınlığa, düzlüğe ya çıkaracağız ya çıkaracağız. Bu işin ortası yoktur. Beraber omuz omuza. Hiçbirimizin bireysel bir beklentisi de yok. Onun da altını özenle çizmek isterim. Sorun bir parti sorunu olmaktan çıkmış. Sorun bir Türkiye sorunudur, gelecek sorunudur, sorun evlatlarımıza güzel bir Türkiye bırakmaktır. Sorun onurlu bir yönetimi bırakmaktır. Bu olmadığı takdirde olmaz. Sürdürülebilirliğin anahtarı da devlette liyakattir. Devlette liyakat olmak zorundadır. En iyi yönetici kendisine en az ihtiyaç hissettiren kişidir. Devletteki liyakatin özü de budur zaten. Devlette herkesin görevi bellidir. Bu görev yasalarla belirlenmiştir… Altı lider bu konuda da kararlıyız, devlette liyakati sağlayacağız. Liyakat olacak. Olacak ki işi ehline teslim edelim. Etmezseniz bu işler yürümez.
KARARLIYIZ, TEK İSTEĞİM VAR, BİZE GÜVENİN
Devletin dininin adalet olduğunu biliyoruz. Adaletin olmadığı yerde devletin de olmayacağını biliyoruz. Kararlıyız, tek isteğim var, bize güvenin. Biz beraberiz, birlikteyiz. Biz önyargılardan uzağız ve Türkiye’nin içinde yaşadığı tabloyu biliyoruz. Zaman zaman gazetelerde görürsünüz, okursunuz; ‘Efendim Altılı Masa’nın altında ne var, üstünde bilmem ne var, yanında, solunda ne var.’ Bunların hepsi hikâye. Biz kararlıyız ve bu ülkeyi aydınlığa çıkarma konusunda da kararlılığımızı toplumda paylaşıyoruz.
SANMAYIN Kİ BİZ AYDA BİR KEZ TOPLANIYORUZ
Sayın Genel Başkan söyledi. Biz ne yaptığımızı her toplantıdan sonra kamuoyuyla paylaşıyoruz. Altı lider, altına imza atıyor ve bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Sanmayın ki biz ayda bir kez toplanıyoruz. Her partinin genel başkan yardımcıları, kendi alanıyla ilgili zaten çalışmalar yapıyorlar. Ve onlar sürekli toplantı halindeler. Onlar olayı belli bir olgunluğa ulaştırdıktan sonra masaya geliyor. Biz ondan sonra karar veriyoruz.
‘EFENDİM NEDEN CUMHURBAŞKANI ADAYINIZI BELİRLEMİYORSUNUZ?
Sık sık şu eleştiri de gelir; ‘Efendim neden Cumhurbaşkanı adayınızı belirlemiyorsunuz?’ Önce altı lider olarak biz neyi nasıl yapacağımızı bütün ayrıntıları ile konuşup karara bağlamak zorundayız. Sonra milletin önüne çıkmak zorundayız. O kararlılığımız, aynı zamanda ittifakın güçlü, sürekli olması, Türkiye’nin aydınlığa kavuşması için son derece önemlidir. Neyi, nasıl yapacağımızı oturuyoruz, konuşuyoruz, tartışıyoruz. Uygar insanları gibi karara varıyoruz, imzalıyoruz ve yayınlıyoruz. Türkiye’nin geleceği için endişe etmeyin. Biz bütün zorlukları aşmasını bilen bir ulusuz, milletiz. Nasıl Milli Kurtuluş Savaşı’nı verdiysek inşallah bu süreçten de yüzümüzün akıyla çıkacağız.
Rezil bir Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti düşmanısın, ab ve abd üretimi projesin.
Bunların hepsi çöp oy yok bunlara örümcek kafalı
Çok geç kalındı ama CHP tabanının Tayyip’ten önce bunu indirmesi lazım ki Atatürk cumhuriyetini yeniden kurabilsinler. Said Nursilerle, Seyit Rızalarla, Şeyh Saitlerle mi Atatürkçülük yapacaksınız? Gerçekten vatana ihanetleri tescilli İngiliz işbirlikçileri değil mi bunlar? Ülkeyi seviyorsanız ona da teslim etmeyin bunlara hiç teslim etmeyin!
Eee kılıçdaroğlu peki bu kadar humanisttin de niye kemalistler partiden atildi? Onlar da farkli düşünüyordu. Bırakalım bu iki yüzlülüğü lutfen
Size birileri boyle yaparsaniz oyunuzu arttirirsiniz diyorsa bilin ki onlar akplidir.
Said-i Kürdi(Nursi), ŞeyhSait, SeyitRıza gibi namlı Kürtçülerin avukatlığını yapayım kitlem beni yine de Atatürkçü bilip %25 oy versin! Türkiyede şu da olabilemez diyeceğimiz birşey kalmadı..
saidi nursi kitaplarının yasaklanmasına neden karşı koyduğunu allahla ile kul arasına girmeye kimin hakkı var diye açıklayan bu zeka ve mantık küpünü 12 yıldır kayıtsız şartsız destekleyenler Atatürkçüymüş çok ilerici zeki aydınlıkmış. ulan allah ile kul arasına giren sait zaten. hem toplumun ve devletin aleyhine olan her şey yasaklanabilir buna kitaplar da dahil. kk sen demokrasi değil terör iç çatışma kamplaşma boğazlaşma istiyorsun. kuralın otoritenin olmadığı yerde demokrasi olmaz.
Yok artık. Atatürk, laiklik, Cumhuriyet düşmanları ile neyi helalleşeçeksin? Bu ülkenin emperyalizmin uşakları ile hiç bir şekilde ilerleyemeyeceği belli!!!
Kasetle getirilen şahıs görevini yapıyor, Bizim saf Atatürkçülerde bunu yiyiyor.
Yuh artık. Eee Atatürkçüler ve cumhuriyetçiler ile helaleşme yok mu?
Demokrasi kavramının içi ancak böyle boşaltılır.Sana oy yok.
K.K. iktidar olmamak için elinden geleni yapıyor…Yazıklar olsun. Halâ partide TR705 CIA kodlu kişiyi, Atatürk’ e hakaret eden kadın kontejanından seçilen milletvekilini ve diğer Cumhuriyet düşmanlarını partide tutuyor. Derdi iktidar olmak değil yerine geçtiği baykalın izinde gidiyor. İKTİDAR OLMAMAK!