1. Haberler
  2. Analiz
  3. İBB soruşturmasının dokunulmazı: Cevat Olçok

İBB soruşturmasının dokunulmazı: Cevat Olçok

featured

Fatih Şahintürk yazdı…

Gazeteci Ece Sevim, geçtiğimiz günlerde İBB soruşturmasında adı geçen İBB belediye meclis üyesi tutuklu Umut Şenol ile ilgili ilginç bir ayrıntıyı paylaştı.

Ece Sevim’in paylaştığı bilgilere göre Umut Şenol’un, gazeteci Fatih Altaylı’nın YouTube kanalının ve Onlar TV’nin YouTube kanalının resmi sponsoru olan ICRYPEX kripto varlık şirketinin yüzde 5 oranında hissedarı olduğu ortaya çıktı.

https://ecesevim.com/2025/04/12/bir-medya-hikayesi-bu-sponsor-supheli/?refresh=twitter

ICRYPEX kripto varlık şirketi ticaret sicil gazetesinde yer alan verilere göre 2018 yılında Gökalp İçer ve Deniz Topsakal tarafından kurulmuş.

2021 yılında Gökalp İçer, Deniz Topsakal’ın şirketteki hissesini satın alıp şirketin tek sermayesi olmuş ancak kısa süre sonra ise şirketin yüzde 10 sermayesini Hedef Yatırım Grup, yüzde 20 sermayesini İdealist Danışmanlık ve yüzde 5 hissesini de Umut Şenol’a satmış.

Yani Gökalp İçer’in yüzde 65 oranında hissedar olduğu ICRYPEX şirketinin yüzde 5 hissesi de İBB meclis üyesi tutuklu Umut Şenol’a ait olduğu bilgisi doğru…

İBB meclis üyesi Umut Şenol da hissedarı olduğu Core Medya şirketi aracılığıyla ve 2020-2023 yılları arasında sahibi olduğu Karma Açıkhava Reklam şirketi aracılığıyla İBB iştiraki olan İBB Kültür AŞ’nin, İBB soruşturmasında yer alan şaibeli ihalelerinde yer aldığı için 19 Mart’ta gözaltına alındı ve 25 Mart’ta tutuklandı.

Umut Şenol’u ve Umut Şenol’un sahibi veya hissedarı olduğu şirketleri araştırırken ilginç detaylarla karşılaştım. Bu detayları sizinle paylaşayım…

Umut Şenol’un yüzde 20 oranında hissedarı olduğu Core Medya şirketi, 1994 yılında Ömer Şahabettin Şengüler tarafından “Magic Outdoor” adıyla kuruldu.

Bilmeyenler için bir detay paylaşayım… Ömer Şahabettin Şengüler, TBMM eski başkanı İsmail Kahraman’ın eski damadıdır. Şengüler adını 1994’de Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB başkanı seçilmesinden sonra İBB’den aldığı ihalelerle ve İETT’ye ait belediye otobüslerini giydirmesiyle gündeme geldi…

1999 yılında ABD’li Clear Channel Grubu, Magic Outdoor şirketini satın aldı ve adını “Clear Channel Tanıtım ve İletişim” şirketi olarak değiştirdi.

2016 yılında Umut Şenol, Clear Channel Tanıtım ve İletişim şirketini satın alarak adını “Core Medya Tanıtım ve İletişim” şirketi olarak değiştirdi.

Eylül 2016’da Umut Şenol, Core Medya Tanıtım ve İletişim şirketinin yüzde 80 hissesini Nihat Karahan’a sattı.

Nisan 2018’de şirket sermayesi 5 milyon 500 bin liradan 15 milyon liraya yükseltildi ve İrfan Karakaş şirkete ortak oldu. Yeni hisse dağılımı yüzde 54 Nihat Karahan, yüzde 20 Umut Şenol ve yüzde 26 İrfan Karakaş şeklinde oldu.

Ticaret Sicil Gazetesinde yer almıyor ama 15 Temmuz şehidi Erol Olçok’un kardeşi Cevat Olçok’un sahibi olduğu Ceo Event Reklam şirketi, 2018’de Core Medya Tanıtım ve İletişim şirketine yüzde 19 oranında hissedar oldu.

Ceo Event Reklam şirketinin faaliyet raporlarında bağlı ortaklıklar ve iştirakler kısmında bu bilgi yer alıyor…

İBB soruşturması kapsamında Umut Şenol’un tutuklanmasına ve Core Medya şirketine kayyım atanmasına rağmen, Core Medya şirketinin diğer hissedarları ve şirketin yüzde 19 hissedarı olan Cevat Olçok, İBB soruşturmasında gözaltına alınmadı…

Umut Şenol’un 2020-2023 yılları arasında sahibi olduğu Karma Açıkhava Reklam şirketi de İBB soruşturmasında geçiyor.

Karma Açıkhava Reklam şirketi 2001 yılında Kamera Açıkhava Reklam şirketi adıyla GS eski başkanı Ali Cansun tarafından kuruldu.

Yine bir detay bilgi vereyim…

GS eski başkanı Ali Cansun, Recep Tayyip Erdoğan’a yakın isimlerden Cüneyt Zapsu’nun eşi Beyza Zapsu’nun dayısıdır.

Kamera Açıkhava Reklam şirketi 2007 yılında Media Suport Services Limited şirketine satıldı ve adı “News Outdoor” Reklam şirketi oldu.

News Outdoor Reklam şirketi de 2008 yılında Spectrium Media şirketine satıldı.

2020 yılında Umut Şenol, News Outdoor Reklam şirketini Spectrium Media şirketinden satın aldı ve adını Karma Açıkhava Reklam şirketi olarak değiştirdi.

Karma Açıkhava Reklam şirketinin yönetim kurulu başkanı da Edip Cenk Ünal Erzen oldu.

2021-2024 yılları arasında Gerçek Gündem Haber sitesinin sahibi olan Edip Cenk Ünal Erzen de Umut Şenol gibi 19 Mart’ta gözaltına alındı ve 25 Mart’ta tutuklandı.

Aralık 2023’te Umut Şenol, Karma Açıkhava Reklam Şirketini Ömer Bedirhan Çoka’ya sattı.

İBB belediye meclis üyesi Umut Şenol’un ortağı olduğu Core Medya şirketi ve eski sahibi olduğu Karma Açıkhava Reklam şirketi, İBB soruşturmasında şöyle geçiyor;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından yapılan ihaleye katılan ve ticari hayatın olağan akışına aykırı olarak hileli davranışla geçici teminatı yatırmamak suretiyle ihale dışı bırakılan “Core Medya Tanıtım ve İletişim A.Ş.” ile Kültür A.Ş. tarafından yapılan alt kiralama ihalesi uhdesinde bırakılan “Vizyonkent Reklam Pazarlama A.Ş.” ve fiili işletmeci “Kentvizyon Medya İletişim Pazarlama A.Ş.” unvanlı özel şirketlerin aynı binada faaliyet gösterdikleri, rekabet ortamı sağlanmayan ihalenin 2011 yılı ihalesi güncel sözleşme bedeli ve piyasa rayici altında belediye şirketi Kültür A.Ş. uhdesine bırakıldığı,

Ayrıca geçici teminatı yatırmamak suretiyle muvazaalı olarak ihaleden elenen “Core Medya Tanıtım ve İletişim A.Ş.” unvanlı özel şirkete ihale öncesi, belediye şirketi Kültür A.Ş. tarafından 2020 – 2022 dönemi 3 yıl süreli 2.766.666,66 ₺ + KDV/yıl bedelli “1.078 adet Otobüsteki Dış Yüzey Reklam Alanlarının İşletmeye verilmesi İşi” ihalesinin verildiği hususunun muvazah ve hileli davranışın başka bir delili niteliğinde olduğu,

Kapalı teklif usulu yapılan ihaleye iki isteklinin katıldığı, rekabet ortamı sağlanmadığı, ihale katılımcısı Core Medya şirketinin hileli davranışla geçici teminatı yatırmadığından elendiği, belediye şirketi Kültür AŞ tarafından sunulan teklifin ise tek geçerli teklif sayıldığı, muhammen bedel tutarının sembolik olarak 1.000.000,00 +kdv/yıl belirlendiği, KÜLTÜR AŞ’ye 40.000.000,00 TL+kdv/yıl, 10 yıllığına ise 400.000.000,00 TL+KDV/Yıl ihale edildiği, Kültür AŞ tarafından alt kiracı ihalesinde ise muammen bedelin sembolik olarak 2.000.000,00 olarak belirlendiği, 3 şirketin hileli davranışla piyasa rayicinin altında teklif verdiği, 42.000.000,00 TL ye yıllık, 420.000.000,00 TL ye 10 yıllık olarak Vizyonkent AŞ ye ihale edildiği, böylece 2011 senesindeki miktarın bile altında ihale edildiği, muhammen bedelin normal şartlarda en az 80.000.000,00 TL/YIL olması gerektiği…”

“İstanbul Büyükşehir Belediyesinin vermiş olduğu muvafakate istinaden Kültür A.Ş. tarafından yapılan ve Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu’nun 06/06/2013 tarih ve 2013/38 sayılı kararıyla yürürlüğe konulan ‘‘‘‘İhale İşlemleri Yönetmeliği” “İstisna Kapsamında Yapılan İhaleler” başlıklı 6/2-g bendi uyarınca «Davet Usulü» ile gerçekleştirilen ihaleye ise “Karma Açıkhava Reklamcılık Ticaret A.Ş.” ile “Mayacan Reklamcılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.” tarafından hileli davranışla piyasa rayici altında muvazaalı teklif verildiği ve rekabet ortamı sağlanmayan alt kiralama ihalesinin “Vizyonkent Reklam Pazarlama A.Ş.” unvanlı özel şirket uhdesine bırakıldığı,

Söz konusu şirketle önceki ihale alt kiracısı “3. Mecra Reklam ve Turizm San. Tic. A.Ş.” ve her iki ihalenin de fiilen işletmeciliğini yapan “Kentvizyon Medya İletişim Pazarlama A.Ş.” hissedarlarının biri dışında aynı kişilerden oluştuğu, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi kayıtlarına bakıldığında;

“İlbak Tekstil Sanayi Ticaret Anonim Şirketi” unvanlı şirketin Murat İLBAK, Mustafa İLBAK, Yusuf İLBAK, Üzeyir İLBAK ve Ali İLBAK tarafından kurularak 22/03/2004 tarih ve 6012 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde tescil edildiği ve ticaret unvanının “3. Mecra Reklam ve Turizm San. Tic. A.Ş.” şeklinde değiştirilerek 26/07/2006 tarih ve 6607 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde tescil edildiği ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Cevat OLÇOK, Başkan Yardımcılığına Yusuf İLBAK, Üyeliğe ise Ali İLBAK’m seçildiği…”

Buna göre İBB meclis üyesi Umut Şenol, her iki şirket üzerinden İBB Kültür AŞ’nin ihalelerine katılarak şaibeli işlemler yapmış, birtakım ihaleleri kazanmasına rağmen teminat bedelini yatırmayarak ihalelerin İBB Kültür AŞ’de veya İBB Kültür AŞ’nin ihalelerini kazanan diğer şirketlerde kalmasını sağlamış…

Bu açıdan bakıldığında Core Reklam şirketi ve Karma Açıkhava Reklam şirketlerinin, İlbak ailesinin sahibi olduğu şirketler lehine özellikle 3.Mecra Reklam şirketi lehine ihale manipülasyonu yaptığı ortaya çıkıyor…

İlginç bir şekilde 3.Mecra Reklam şirketinde de Umut Şenol’un Core Reklam şirketinde yüzde 19 hissedar olarak yer alan Cevat Olçok karşımıza çıkıyor.

3.Mecra şirketine ait Ticaret Sicil Gazetesinde yer alan verilere göre şirket 2004 yılında “İlbak Tekstil adıyla 400 milyar lira sermaye ile kurulmuş.

2006 yılında Cevat Olçok İlbak Tekstil şirketinin yönetim kurulu başkanı olmuş ve şirketin adı “3.Mecra Reklam” şirketi olmuş.

2015 yılında sermaye artırımı sırasında şirketin yeni sermayesi 15 milyon lira olmuş ve Cevat Olçok, 3.Mecra Reklam şirketine yüzde 50 oranında hissedar olmuş.

Son olarak Cevat Olçok, 2022 yılında 3.Mecra Reklam şirketindeki hissesini İlbak ailesine devrederek 3.Mecra Reklam şirketinden ayrılmış.

Yani Cevat Olçok, 2015-2022 yılları arasında 3.ncü Mecra Reklam şirketinin yüzde 50 hissedarı olmasına rağmen, ortağı İlbak ailesi mensupları İBB soruşturmasından dolayı tutuklu olduğu halde Cevat olçok 3.Mecra şirketinin İBB Kültür AŞ ihalelerinde yaptığı manipülasyondan dolayı yine tutuklanmamış.

İBB soruşturmasında aralarında 3.Mecra Reklam şirketinin de yer aldığı şirketlerin, 260 milyar lira kamu zararı oluşturduğu şöyle ifade ediliyor;

“İBB şirketleri olan Kültür ve Medya A.Ş ile gayrimeşru işlemlerle anlaşan şirketlere yasa dışı talimatlar ile keyfi uygulamalar yapıldığı, ilgili yönetmeliğe göre izin alınması mümkün olmayan inşaat ve binalardaki reklam panolarına İBB başkanının talimatı ile danışman Murat Ongun ile Ertan Yıldız, Kültür A.Ş Eski Genel Müdürü Serdal Taşkın ve zabıtadan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı’nın gayrimeşru talimatlarıyla, yasa dışı reklam uygulamalarına izin verildiği gibi cezai müeyyede uygulanmadığı,

Kültür A.Ş eski Genel Müdürü Serdal Taşkın, Salih Subaşı ile Panoffect, BVA, SEV Medya, Matador Reklam, Portre Medya, Adstatition, 3. MECRA, KENTVİZYON, Vizyonkent gibi şirketlerin sahipleri ve yöneticililerinin işbirliği içinde olduğu, gayriresmi izinler, yasadışı protokoller, gerçek olmayan reklam işlerine usulsüz paralar ödendiği, ecrimisiller tahsil edildiği, Kültür A.Ş ve Medya A.Ş’nin usulsüzlüklere kılıf yapıldığı,

Bu suretle 260.755.555,00 TL + KDV kamu zararına sebep olunduğu ve şirket sahiplerine haksız kazanç sağlandığı iddiası mevcut olup;…”

Savcılık, İBB soruşturmasında ilerleyen günlerde Cevat Olçok’u gözaltına alacak mı yoksa görmezden gelemeye devam mı edecek hep birlikte göreceğiz…

 

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Eline sağlık zahmetine değmiş ama zaten biliyoruz tezgahı.Hırsız bizdense soldan devam sizdense vay hırsız vay.Yoksa alnı şuraya değiyormuş yok yakasına rozeti takıyormuş filan tıraş!Mevzu hırsızlar arası savaş.Başhırsız tahammül edemiyor Neriman!

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!