1. Haberler
  2. Gündem
  3. İliç’te siyanür yayan altın madeninde göçük: 9 işçiye ulaşılamıyor!

İliç’te siyanür yayan altın madeninde göçük: 9 işçiye ulaşılamıyor!

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Şu anda 400'e yakın çalışan var. 667 çalışandan 9 eksik olduğu söyleniyor. Bu arkadaşlarımıza kavuşmak için zamanla yarışıyoruz" dedi. Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır" denildi. Çevre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da kaymayla ortaya çıkan zehrin aktığı kabul edilerek menfez kapaklarının kapatıldığı bildirildi.

featured

Türkiye’nin ikinci en büyük altın madeni sahası olan ve siyanür sızıntısıyla gündeme gelen Erzincan İliç’teki altın madeninde göçük meydana geldi.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Altın Madeni sahasında, Eski Değirmen mevkisindeki liç alanında istiflenen toprak, saat 14.30 sıralarında kaydı. Binlerce ton toprak, istiflendiği alandan aşağıya doğru aktı. Toprak yığını altında kalanların olduğu ihbarı üzerine bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Erzincan’ın yanı sıra Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli İl AFAD Müdürlüklerinden de takviye ekipler sevk edildi. Bölgeye ayrıca 6 ambulans ve 2 UMKE timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti ekipleri yönlendirildi. Bu arada olay anı ise işçiler tarafından cep telefonu ile kaydedildi.

BAKAN YERLİKAYA: 9 KİŞİ KAYIP

Konuya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Madenden çıkarılan, dışarıda istiflenen bir toprak var. Onun kayması sonucu oluşan bir toprak kayması. Şu anda 400’e yakın çalışan var. 667 çalışandan 9 eksik olduğu söyleniyor. Bu arkadaşlarımıza kavuşmak için zamanla yarışıyoruz. Kayma yer altında yaşanmadı, yer üstünde. Şu an toprak altında kalan işçilerin çıkarılması en önceliğimiz” dedi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14.30’da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır” denildi.

ÇEVRE BAKANLIĞI’NDAN YENİ AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne aktığı menfezin kapaklarının kapatıldığı bildirildi.

BİNALİ YILDIRIM’DAN AÇIKLAMA

Eski Başbakanlardan Binali Yıldırım, toprak kaymasının meydana geldiği bölgede gazetecilere, saat 14.30 sıralarında büyük miktarda toprak hareketinin olduğunu söyledi.

Toprak kaymasının yayıldığı alanın birkaç yüz dönüm olduğunu ifade eden Yıldırım, “Yani yığma yapılan bölge, açık maden sahası. Açık maden sahasından yığma yapılan mahalin her iki tarafına doğru bir kayma var. Olay anından itibaren yapılan çalışmalar sonucunda büyük miktarda arkadaşların sahadan uzaklaştırıldığı ancak kaymanın olduğu istikamette hayli uzakta bulunan bir tarafta 8, diğer tarafta 1 çalışanımızın bu toprak hareketinden etkilendiği ve toprak altında kaldığı değerlendiriliyor. Sayı toplam 9 kişi, tespit bu yönde.” diye konuştu.

Yıldırım, bölgenin kontrol altında olduğunu belirterek, çalışmaların yapıldığı alanın ışıklandırıldığını anlattı.

Ekiplerin çalışmalarına değinen Yıldırım, şöyle konuştu:

“Çevre ışıklandırması yapıldı. Termal cihazlarla sinyal alma, yani göçük altında olduğu tahmin edilen ve düşünülen arkadaşlara ulaşmak için gereken çalışmalar şu anda yapılıyor. Yoksa milyon metreküpe varan bir kütlenin her yerinde aramak hem zaman kaybıdır hem de sonuç almak çok kolay değildir. Bunlar yapıldıktan sonra noktasal bir şekilde madencilerimize, çalışanlarımıza erişmek için bütün ekipler, valimizin koordinasyonunda AFAD, UMKE, bakanlık görevlileri çalışmalarını sürdürecek. Tabi ki ümidimiz burada çalışan kardeşlerimizin ve hemşehrilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır. Bunun için zamanla adeta yarışılarak olağanüstü bir gayret gösterilmekle beraber, olayın büyüklüğünü dikkate aldığımızda şartların bizden yana olmadığını söylemekte fayda var.”

Yıldırım, siyanür iddialarına ilişkin ise “Bu konuda da özellikle ben arkadaşlara sordum. Aslında bu ayrıştırma yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Orada herhangi bir şey yok, ne heyelan ne de başka bir hareket. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta olmadığı düşünülüyor ama ‘ola ki zehirleyici bir madde olabilir’ diye, binde bir ihtimal bile olsa arkadaşlar membranla tedbir alıyor.” ifadelerini kullandı.

Toprak kaymasının meydana geldiği alanın büyüklüğünden bahseden Yıldırım, “Alan aşağı yukarı belli ama geniş bir alan. En az 300 dönümlük bir alan. Bir iki kepçeyle girilip alınacak bir şey değil. Milyon metreküp mertebesinde bir toprak hareketinden bahsediyoruz. Onun için de sabırla yoğun bir çalışma yapılması gerekiyor. Arkadaşlar da elde olan bütün imkanları sonuna kadar kullanarak bir an önce bu çalışanlarımıza ulaşmanın gayreti içindeler. Geçmiş olsun, ümit ederiz ki bir an önce canlarımıza erişiriz.” dedi.

BAKAN KOCA’DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzincan’da maden ocağındaki toprak kayması sonucu olay yerine 10 ambulans ve 3 UMKE ekibinin, 2 Acil Müdahale Aracının görevlendirildiğini, tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kurulduğunu bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Erzincan İliç’te maden ocağında yaşanan toprak kayması sebebiyle toprak altında kalan 9 kişi için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10’a, UMKE ekibi sayısı 3’e çıkarıldı. Tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kuruldu, 2 Acil Müdahale Aracı görevlendirildi.” ifadelerini kullandı.

‘9 İŞÇİMİZİN GÖÇÜK ALTINDA KALMIŞ OLDUĞUNU DEĞERLENDİRİYORUZ’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise “Bugün saat 14.28’de Erzincan İli İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçükte ilk belirlemelere göre 9 işçimizin göçük altında kalmış olduğunu değerlendiriyoruz. Olay bölgesine AFAD İl Müdürlüklerinden, Erzincan JAK, Erzincan TSK ve Erzincan Gönüllülerinden olmak üzere toplam 400 personel görevlendirilmiştir. Göçük altındaki işçilerimize ulaşmak için çalışmalarımız başlamış ve devam etmektedir. Gelişmelerden kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘DOĞRU BİLGİLERİ PAYLAŞACAĞIZ’

Maden ocağında incelemelerde bulunan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, kurtarma ekiplerinin bölgede çalıştığını bildirdi. İnceleme sonrası açıklama yapan Vali Aydoğdu, “Bugün 14.28’de İliç’teki altın madeninde, fabrikanın dışında 500 metre uzaklıkta toprak birikimlerinde toprak kayması oldu. Hem sağdan hem soldan kayma oldu. Bazı çalışan arkadaşlarımızın toprak altında kaldığını biliyoruz. Arkadaşlarımız tespitlerini yaptılar. Şu anda arama kurtarma ekiplerinin tamamı burada ve çalışıyorlar. Sosyal medyada bazı kirli bilgiler dolaşıyor. Şu anda savcılık, bütün birimler AFAD, UMKE, 112 herkes burada. Bizim için önemli olan lütfen ama lütfen biz zaten sağlıklı bilgileri, doğru bilgileri paylaşacağız. Şu anda önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşıp onları sağ salip çıkarmak. Onun için gerekli bütün doğru bilgileri vereceğiz. Toprak diyoruz, bütün arkadaşlarımızla beraber hem sağdaki hem de soldaki toprak kaymasını gördük. Bütün arkadaşlarımız ölçümlerini yapıyor. Ankara’dan ekipler yola çıktı, geliyor. Bizim için önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımızı sağ salim çıkarmak. Sayın İçişleri Bakanımız 10 dakikada bir bilgi alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Mısır’dan aradı, bilgi istedi. Biz burada canla başla çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Bir eksik, bir kusur varsa zaten devlet bunun gereğini yapar. Ama şu anda en önemli önceliğimiz vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak. Onun için bizim açıklamadığımız resmi makamların açıklamadığı hiçbir şeye itibar etmeyin. Bizim için en önemlisi toprak altındaki vatandaşlarımıza ulaşmak” diye konuştu.

‘NET RAKAMI PAYLAŞACAĞIZ’

Basın mensuplarının toprak altında kalanlarla ilgili kesin rakamı sormaları üzerine Vali Aydoğdu, “Net rakamı biraz sonra sizinle paylaşacağız. Biz tespitlerimizi yaptık. Arkadaşlarımızla doğru bir şekilde kontrol ediyoruz. Çünkü kamuoyuna bir bilgi verdiğimiz zaman o bilgiyi tekrar düzeltmeyelim” dedi.

‘FIRAT NEHRİ’NE SIZMA SÖZ KONUSU DEĞİL’

Basın mensuplarının maden ocağında sızma olup olmadığı şeklindeki sorusuna Vali Aydoğdu, “Şu anda öyle bir şey söz konusu değil. Olsa size açıklarım. Şu anda Fırat Nehri’ne bir sızma söz konusu değil. Toprak kayması olmuş. Toprak kaymasının dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor. Bütün kontrolleri yapacaklar. Şu anda Fırat Nehri’nde her hangi bir akıntı söz konusu değil.” diye konuştu.

İçişleri Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın bölgeye geleceğini ifade eden Vali Aydoğdu, “Bütün ekipler burada. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla devletin bütün imkanları seferber edildi. Biz de elimizden geldiğince bu canlarımıza ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.

MSB’DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Erzincan’daki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sebebiyle yürütülen arama kurtarma çalışmalarına, 3’üncü Ordu Komutanlığının da destek verdiğini bildirdi.

MSB’den yapılan açıklamada, “3’üncü Ordu Komutanlığımız, toprak kayması meydana gelen Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlıyor. Erzincan Valiliğinin talebi üzerine, 3’üncü Ordu İstihkam Savaş Taburu, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak haber alınamayan işçi kardeşlerimizi kurtarma çalışmaları yürütüyor.” ifadelerine yer verildi.

4 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Tunç “Erzincan’ın İliç ilçesinde maden sahasındaki toprak kayması ile ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.” dedi.

Olay yerinden görüntüler:

 

AFAD: 9 İLDEN PERSONEL SEVK EDİLDİ

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’ndeki heyelana ilişkin AFAD’dan açıklama yapıldı. Açıklamada, “Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup, göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK FELAKETİ’

İliç’te siyanürlü altın madenine karşı mücadelesiyle tanınan, Cumhuriyetçi Vatanseverler Hareketi’nden Sedat Cezayirlioğlu X hesabından yaptığı paylaşımda Erzincan İliç’te dünyanın en büyük felaketi yaşanıyor, milyonlarca ton siyanürlü toprak Fırat nehrine doğru gidiyor, altında insanlar var, kepçeler kaldı altında.” ifadelerini kullandı. 

ANAGOLD MADENCİLİK’TEN AÇIKLAMA

Bölgedeki toprak kaymasıyla ilgili Anagold Madencilik’ten açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda
meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz.

Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve
güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil
durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum
müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana
geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da
hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim
olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa
kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi
kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Erzincan’daki madende yaşanan toprak kaymasıyla ilgili Vali Aydoğdu’dan bilgi aldığı, arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istediği” belirtildi.

BAKAN YERLİKAYA: HAREKET 200 METRE YÜKSEKLİĞE SAHİP BİR YAMAÇ BOYUNCA OLDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan’daki altın madenine gelerek bölgede incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yerlikaya, “Şu an bulunduğumuz noktada Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir maden ocağından çıkarılan cevherin konumlandırıldığı yığın alanında önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana gelmiştir. Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplar 10 milyon metreküp olduğu bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor. İlk belirlemelere göre maalesef 9 işçimiz kayan kütlenin altında kaldı ve işçilerimizi arama- kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” dedi.

‘827 PERSONEL GÖREV YAPIYOR’

Olayın ilk dakikalarından itibaren bölgeye çok sayıda arama- kurtarma ekibinin sevk edildiğini belirten Yerlikaya, “Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli il, AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayı takiben sahadaki çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılarımız, Erzincan ve Sivas Valilerimiz, Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız, kaymakamlarımız, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, ilgili kurum ve kuruluşlardan genel müdür ve daire başkanları her biri buraya intikal ettiler. An itibariyle bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama- kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle birlikte arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede hem yeni gelişebilecek bir kaymayı izlemek hem de göçük altındaki kişileri, araçları saptayabilmek amacıyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon TIR’ları görevlendirildi” diye konuştu.

‘OLASI RİSKLİ BÖLGELER BELİRLENİYOR’

AFAD koordinasyonunda bilim insanları tarafından bölgenin önceki ve güncel haritalarının incelenerek stabil alanlarının tespitine başlandığını ifade eden Bakan Yerlikaya, “Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalar da olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama- kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor. İfade ettiğimiz gibi arama- kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Madencilerimize, Erzincan’ımıza ve milletimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamız buradan güzel haberleri milletimizle buluşturmak olacaktır” dedi.

FELAKET GELİYORUM DEDİ!

Türkiye’nin ikinci en büyük altın madeni sahası olan ve siyanür sızıntısıyla gündeme gelen Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’in maden sahasını genişletmesi çevrecilerin tepkisine neden olmuştu.

Çevreciler bölgenin göçeceği konusunda uyarılar yapıyordu.

Son olarak, Cumhuriyetçi Vatanseverler Hareketi’nden (CVH) Sedat Cezayirlioğlu ve Avukat İsmail Hakkı Atal, siyanür sızıntısıyla gündeme gelen madenin ‘kapasite artırım ÇED iptal davası’nda 5 Ekim 2023 günü yapılması planlanan keşfe itiraz etmişti. Cezayirlioğlu ve Atal, bilirkişilerine yönelik olarak “Ya AKP’li, ya altın madeni savunucusu, ya akademik yeterlilikleri ve unvanları eksik, ya da hidrojeolog yerine hidrolik mühendisi bilirkişi çıktı.” iddiasında bulunmuştu.

İLİÇ’TEKİ SİYANÜR İSYANI

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’e ait maden sahasında siyanür sızıntısı yaşanmış ve şirkete 16,4 milyon lira para cezası kesilmişti. Veryansın Tv’nin ısrarlı yayınları sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şirketin faaliyetlerini geçici olarak durdurduklarını duyurmuştu. Sızıntının 20 ton olduğu ve Fırat Nehri’ne karıştığı iddia edilmişti. Şirket ise sızan siyanür miktarının 8 kilogram olduğunu öne sürmüş ve nehre karışmadığını iddia etmişti. 21 Haziran 2022’de faaliyetine son verilen Anagold Madencilik, 3 ay sonra yeniden açılmıştı.

İlgili Haber
thumbnail
İliç’te neler oldu? Zehir havuzu önünde Celal Şengör’e ‘maden’ yanıtı
Haberi görüntüle
İlgili Haber
thumbnail
İliç’te imtiyazlı şirket: Sömürgeci Anagold | Serkan Öz-Sedat Cezayirlioğlu-Av. İsmail Hakkı Atal
Haberi görüntüle
İlgili Haber
thumbnail
AYM’den İliç’teki ‘siyanür madeni’ için hak ihlali kararı
Haberi görüntüle
İlgili Haber
thumbnail
Erzincan İliç: Antiemperyalizmin turnusol kağıdı
Haberi görüntüle

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. illa bir felaket olacakki gündem olsun önlem alınsın

    Cevapla
Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!