1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. ‘İlk Kurşun – Hasan Tahsin’ İzmir’de

‘İlk Kurşun – Hasan Tahsin’ İzmir’de

featured

Emperyalist devletlerin işgale başladığı dönem, ilk kurşunu sıkan gazeteci Hasan Tahsin’in hayatı, Özgürefe Özyeşilpınar tarafından sahneye aktarılıyor.

Osman Nevres’in, herkesin bildiği adıyla ‘‘Gazeteci Hasan Tahsin’’in hayatını anlatan ‘‘İlk Kurşun – Hasan Tahsin’’ adlı oyun 8 Şubat’ta saat 20.00’da İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Yazan, yöneten ve oynayan Özgürefe Özyeşilpınar.

Asıl adı Osman Nevres olan gazeteci Hasan Tahsin’in hayatını oynayan Özyeşilpınar, “Kurtuluş Mücadelesi’nin başladığı 1919’un 100’üncü yılına istinaden birçok meslaktaşım gibi böyle bir oyunu sergilemek çok dilediğim bir hayal haline gelmişti. Ayrıca ben yapılmış işleri tekrar yapmaktan hoşlanmıyorum. Bu sebeple de benim için ayrı bir güzel durum oldu” ifadelerini kullandı.

Hasan Tahsin’in, 31 yıllık hayata onlarca değerli ve anlatılması gereken anıyı sığdırdığını belirten Özyeşilpınar, “Çalışma dönemim boyunca köpeğimi gezdirmek dışında 7/24  bu projeyle ilgilendim. Gereken bilgileri toplama aşamasında birçok tarihçiyle çalışırken, oyundan kırpamayacağım birçok konu olduğunu gördüm. Ancak bunları kırpmasaydık seyirci pijamasıyla gelip 9 saatlik bir oyun izlemesi gerekecekti” diyor.

Özyeşilpınar, “İzmir’deki araştırmalarıma başladığım zaman, olayların geçtiği yerleri Hasan Tahsin’in gözüyle o dönemi hayal ederek arşınlamak projeyi bugünlere getiren en önemli zamanlardandı. Yalnızca muallakta kaldığımız konu şehit düştüğü konumuyla ilgili. Farklı bilgiler mevcut maalesef ve kesin bir bilgi evet budur şudur diyemediğimiz için, ben de yanlış olmaması adına limana inen bir sokakta halkın arasından ateş açtı şeklinde senaryoya döktüm ve  o anın tasvirini o şekilde belirttim” dedi.

İki perdelik oyunda, ilk perde Osman Nevres isimli devrim aşkıyla yanıp tutuşan gencin Teşkilat-ı Mahsusa’ya nasıl katıldığı, öğrencilik yaşamı, bir türlü mesuda varamayan ilk aşkı ve idealleri uğruna ilk silahlı eylemine giden yolda nasıl “Hasan Tahsin” kimliğine büründüğü anlatılıyor. İkinci perdede ise Kurtuluş Mücadelesi döneminin ilk şehidi olma yolunda nasıl ilerlediğini takip ediyoruz.

 

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!