İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında diplomasının şaibeli olduğuna ilişkin iddialar üzerine “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla başlatılan soruşturmada kritik bir gelişme yaşandı.
Hürriyet yazarı Nedim Şener, “İ.Ü. Rektörlüğü yatay geçişte dekanlığa uzanan usulsüzlük zincirini tespit etti, Dekan Prof. Dr. Köse istifasını verdi” başlığıyla kaleme aldığı köşe yazısında, İmamoğlu’nun yatay geçişiyle ilgili soruşturmada; İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderilen müzekkere kapsamında yürütülen incelemenin son aşamaya geldiğini duyurdu.
Buna göre; İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün kurduğu komisyon, İmamoğlu’nun yatay geçişi ile ilgili incelemesinde, dönemin İşletme Fakültesi yönetiminin de içinde yer aldığı bir dizi usulsüzlük tespit etti. Ayrıca İmamoğlu’nun diploma soruşturması sonrası İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Köse’nin istifa ettiği iddia edildi.
‘MEMURLAR HAKKINDA DİSİPLİN SORUŞTURMASI YAPILACAK’
Şener’in yazısından öne çıkanlar şöyle:
“Edindiğim bilgilere göre İ.Ü Rektörlüğü İnceleme Komisyonu’nun elde ettiği sonuçlar YÖK’ün ortaya çıkardığı usulsüzlüklere dair tespitleri ile örtüşüyor. Rektörlük, yatay geçiş usulsüzlüğünün boyutlarının çok daha büyük olduğunu da tespit etti.
Raporun ilgili kurumlara yollanmasından sonra İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü konuyla ilgili bir Soruşturma Komisyonu oluşturarak, disiplin mekanizmasını çalıştıracak.
İşletme Fakültesi yönetimi ile usulsüz yatay geçişte rol almış memurlar hakkında hem disiplin soruşturması yapılacak hem de savcılığa suç duyurusunda bulunulacak.
‘KONTENJANI 80’E ÇIKARIP BAŞVURAN HERKESİN ALINMIŞ OLMASI USULSÜZLÜK OLARAK TESPİT EDİLDİ’
Usulsüzlüklerden birisi de yatay geçişe zemin hazırlayan ilanlarla ilgili.
30 Temmuz 1990’da İşletme Fakültesi 2,3,4’üncü sınıflar için Rektörlük onayıyla 60 kişilik kontenjan açıklanmışken, son başvuru tarihi olan 14.09.1990 tarihini beklemeden, 12.09.1990 çarşamba günü Rektörlük kararı olmadan kontenjanı 80’e çıkarıp başvuran herkesin alınmış olması da usulsüzlük olarak tespit edildi.
İ.Ü. Rektörlüğü’nün incelemesine göre kontenjan artırımı ve ilan sürecinde Rektörlük onayı almayan ve Resmi Gazete’de yayımlamayan dönemin Dekanı Fuat Çelebioğlu bu usulsüzlüklerde başı çekiyor.
Çelebioğlu’nun başında olduğu yatay geçişleri onaylayan 7 kişiden oluşan İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu 19.09.1990 tarihinde Türkçe İşletme bölümüne tüm yatay geçişleri üç kişinin imzasıyla onay vermiş olması da usulsüzlük olarak tespit edildi.
‘TİPEKSLE İSİMLER SİLİNİP YENİLERİ YAZILMIŞ’
Ekrem İmamoğlu’nun yatay geçişine onay verilen yönetim kurulu karar metninde bazı isimlerin tipeks ile silindiği yerlerine başka isimlerin yazıldığı da tespit edildi. 1990’da yapılan yatay geçişle ilgili usulsüzlüklerin üzerinin örtülmesi konusunda mevcut İşletme Fakültesi Dekanlığı da şüphe altında.
2020 yılında CİMER’e yapılan bir başvuruya, Ekrem İmamoğlu’nun yatay geçişinin usule uygun olduğuna dair cevap yazan Dekan Prof. Dr. Kamil Ahmet Köse’nin, 16 Ocak, 20, 22, 23 Şubat 2025 tarihlerinde Ankara, Diyarbakır, Bursa ve Adana’dan CİMER’e aynı konuda yapılan başvuruya da Ekrem İmamoğlu’nu aklayan cevap yazdığı tespit edildi.
İ.Ü Rektörlüğü, “Kamikazelere” özgü bir tutumla İmamoğlu’nu aklamaya çalışan ve kendisine zarar veren Köse’nin, YÖK raporu ve Rektörlüğün tespitlerine rağmen CİMER’e verdiği cevaplara sert tepki gösterdi.
YÖK ve İ.Ü. İnceleme Komisyonu tespitlerine rağmen İmamoğlu’nu aklayan ve rapor doğrultusunda diplomasını geri alma kararı almak zorunda olan Dekan Kamil Ahmet Köse çareyi üniversite yönetimine istifa mektubu yollamakta buldu.
‘EN AZ 100 USULSÜZ GEÇİŞ’
Savcılığın talebi üzerine benzer şekilde usulsüz yatay geçiş yapanlar olup olmadığı ile ilgili de geniş kapsamlı inceleme başlatan İstanbul Üniversitesi yönetimi, 7 Mart 2025 günü Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar imzasıyla 17 fakülte dekanlığı ve 4 yüksekokul müdürlüğüne talimat göndererek, 10 Şubat 2025 tarihine kadar 1987 ile 1992 arasında yurtdışından yatay geçiş yapanlarla ilgili şu bilgiyi istedi;
‘1987 – 1992 yılları arasında biriminize yurtdışı üniversitelerden yatay geçiş yapan öğrencilerin ad – soyadı ve mezuniyet bilgilerinin yıllar itibarı ile listesini ve her yıla ait yatay geçiş komisyon kararları ile fakülte yönetim kurulu kararlarını 10.03.2025 tarihine kadar Rektörlüğümüze göndermeniz hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim.’
Dekanlık ve yüksekokul müdürlüklerinden gelen isim listesi ve dosyaları, Rektörlüğe gönderilen isim listeleri ve dosyaları İnceleme Komisyonu tarafından incelemeye alındı. Şu ana kadar özellikle mason ve roteryenlerin, iş insanı, avukat, subay, siyasetçi, akademisyen çocuklarından oluşan 100 kişinin usulsüz yatay geçiş yaptığı belirlendi.”
NE OLMUŞTU?
Ekrem İmamoğlu’nun diplomasındaki şaibe iddiası ilk kez Veryansın Tv Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay tarafından gündeme getirilmişti.
Atay, Serkan Öz ile birlikte sunduğu ‘Ne Varsa Dilimizin Ucunda’ isimli programda, İmamoğlu’nun üniversite diplomasının sahte olduğunu belirtip “Kıbrıs’ta Girne Amerikan’da okuduğu dönemde başka bir bölümden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne yatay geçiş yaptı. Hem yatay hem dikey geçiş yapmış” demişti.
Erdem Atay: İmamoğlu’nun diploması sahte. İstanbul Üniversitesi kayıtları ortada, çıkartın yatay-dikey geçiş evraklarını görelim. pic.twitter.com/OCw2GahbFB
— Veryansın Tv (@Veryansin_Tv) September 11, 2024
SORUŞTURMA AÇILDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında diplomasının sahte olduğu iddialarına ilişkin “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Yüksek Öğrenim Kurulunca (YÖK) hazırlanan raporda İmamoğlu’nun diplomasının sahteliğine ilişkin tespitlerin yer aldığı” belirtilmişti.
ERDEM ATAY YÖK RAPORUNU CANLI YAYINDA DUYURDU
İBB Başkanı’nın İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne geçişindeki şaibe iddiasını gündeme getiren Veryansın Tv Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay, YÖK’ün İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili hazırladığı rapor hakkında aldığı bilgileri canlı yayında aktarmıştı.
Atay, “YÖK’ün raporu yatay geçişin sahte olduğu, diplomanın da iptal edilmesi gerektiğini söylüyor. Bu aşamada, YÖK diplomayı iptal edebilir, İstanbul Üniversitesi iptal edebilir ve mahkeme iptal edebilir ama rapora göre iptal edilecek!” demişti.
YÖK’ÜN ‘İMAMOĞLU’ RAPORU
YÖK’ün İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili hazırladığı raporda yatay geçişin yapıldığı 1990 yılında Kuzey Kıbrıs Üniversitesi’nin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmadığı belirtildi.
YÖK tarafından 1990 yılında tanınırlığı olmayan ve 1993 yılında tanınırlığına ilişkin karar alınan Kuzey Kıbrıs Üniversitesinden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesine yapılan yatay geçiş sürecinin tanınırlık, yatay geçiş kontenjanları, ilan süreleri ve kabul işlemlerine YÖK kararlarına ve usulüne uygun yürütülmediği tespit edildi.
SAVCILIKTAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİNE YAZI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdiği yazıda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 17 Şubat 2025 tarihli araştırma raporu kapsamında, tanınırlığı olmayan üniversiteden yapılan yatay geçiş işlemlerinin, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı’nca Yüksek Öğretim Kurulu kararlarına uygun yürütülmediğinin anlaşıldığı aktardı.
Başsavcılığın yazısında, bu kapsamda, bahse konu diplomanın, Yüksek Seçim Kurulu ve benzerleri gibi yerlerde kullanılmaya devam edildiği, diploma dayanak gösterilerek kurulacak iş ve işlemlerin hukuka aykırı olmaması adına gerekli işlemlerin bir an önce yapılması gerektiği belirtildi.
İMAMOĞLU’NDAN YÖK’E SUÇ DUYURUSU
Ekrem İmamoğlu’nun avukatları, üniversite yatay geçişi ve diplomasına ilişkin hazırlanan YÖK raporu hakkında suç duyurusunda bulundu.
İşte Erdem Atay’ın İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili yazdığı yazılar:
Tuz kokmuş.