İstanbul Silivri’de çarşamba günü meydana gelen 6.2 şiddetindeki depremin ardından akıllara “Büyük depremin habercisi mi?” sorusu geldi.
Depremi değerlendiren uzmanlar, fikir ayrılıkları yaşadı. Kimisi Büyük İstanbul depreminin çok yakın olduğunu söylerken kimisi de deprem riskinin ortadan kalktığını öne sürdü.
‘İKİ AY İÇİNDE…’
Bu tartışmalara bir yorum da Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki’den geldi. Ekol TV’nin canlı yayınına katılan Moriwaki, İstanbul’da yaşanan son depremleri değerlendirerek önemli uyarılarda bulundu.
İstanbul için deprem riskinin bitmediğini ifade eden Moriwaki, “Yaşanan son deprem, beklenen büyük deprem değildi. Önümüzdeki iki ay içinde 7 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Moriwaki, “Marmara’da 30 yıl içinde yüzde 60 olasılıkla büyük bir deprem olabilir. Dün yaşanan 6.2’lik deprem, Silivri açıklarında, Orta Marmara Çukuru’nda meydana geldi. Önümüzdeki bir hafta artçı sarsıntılar devam edebilir, dikkatli olunmalı” ifadelerine yer verdi.
‘BU BÖLGE RİSK ALTINDA’
Marmara’nın güneyine (Düzce, Bursa, Balıkesir, Çanakkale) dikkat çeken Moriwaki, burada 200 yıllık bir gecikme olduğunu ve bölgenin risk altında bulunduğunu aktardı. Moriwaki, kuzeyde ise Gebze’den Orta Marmara Fayı’na uzanan hattın riskli olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Silivri’deki depremi, Avcılar ve Büyükçekmece gibi yumuşak zeminli bölgeler daha fazla hissetti. Marmara’da tsunami riski de var. Yeşilköy, Avcılar ve Büyükçekmece’de zemin zayıf, buralarda bina güvenliği çok önemli.”
DEPREM ANINDA NE YAPILMALI?
Moriwaki, deprem anında yapılması gerekenler hakkında yaptığı açıklamada “Yaşam üçgeni oluşturun. Yatağın yanına uzanarak dolap gibi ağır eşyalardan korunun. Merdivenlerden ve asansörlerden uzak durun. Kurtarma çantanızda su, çikolata ve düdük bulundurun. Deprem anında ayağa kalkıp kaçmaya çalışmayın” dedi.
Bu şahıs sismolog veya jeoloji profesörü değil, inşaat mühendisi. Diğer televizyona çıkanlar gibi fay hatlarına vakıf olup olmadığı meçhul. Sözleri indirimli dinlenmeli