Kapadokya’nın volkanik arazilerinde yetişen, tatlı ve aromatik lezzeti olan, lezzetinin etkileyici olmasının yanı sıra doğal tedavilerde de önemli rolü olan Kapadokya soğanı giderek merak konusu oluyor. Gıda konusunda tohumların bozulması ve organik olmaması nedeniyle insanların daha da bilinçlenmesi Kapadokya soğanını da tüketiciler tarafından bir araştırma konusu haline getiriyor. Bu kapsamda değerli bir bitki olan Kapadokya soğanı nedir? Kapadokya soğanının faydaları nelerdir. Tüm ayrıntılar haberimizin ayrıntılarında…
KAPADOKYA SOĞANI NEDİR?
Kapadokya soğanı (perikörmeni) Türkiye’nin volkanik özelliğe sahip olan özel bir alanında yetişmesi itibariyle nergisgillerden (amaryllidaceae) endemik bir bitkidir. Kapadokya soğanı yılın haziran ve ağustos ayları arasında küçükçe mor renkte benzersiz güzellikte çiçek açtıktan sonra rengi beyaza döner. Pierre Edmond Boissier tarafından keşfedilen ve bilimsel adı Allium cappadocicum Boiss ve diğer ismi sandal soğanı olan Kapadokya soğanının yumuşak ve tatlı bir lezzeti olması nedeniyle Türk mutfağının vazgeçilmez malzemesi olma özelliğini koruyor. Kayalık alanları seven Kapadokya soğanının yetişmesi için uygun saha 900-1400 metre rakımlı alanlarken bitkinin yerden yüksekliği ise 30-40 cm’dir. Diğer soğanlara göre özel bir yeri olan Kapadokya soğanının sağlık alanında da pek çok kez yer edinmiştir.
KAPADOKYA SOĞANININ FAYDALARI NELERDİR?
Kapadokya soğanı, özel bir alanda yetişmesi ve zengin antioksidan, vitamin, mineral ve besin ögeleri sayesinde tam manasıyla şifa denebilecek bir kategoridedir. Kapadokya soğanının faydaları aşağıda sizler için sıralandı:
– Lif açısından zengin bir besin maddesi olan Kapadokya soğanı sindirim sistemini düzenler ve sindirim sistemi için oldukça ehemmiyetlidir. Kapadokya soğanındaki prebiyotik içerik nedeniyle bağırsak florası desteklenerek sindirim sağlığına etkide bulunur. Ayrıca şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıklara karşı bağırsak florasına etki etmesi ve lifli yapısının olması nedeniyle iyi gelir.
– Kapadokya soğanında bulunan krom sayesinde vücuttaki insülin etkinliğinde artış olduğu için kan şekeri dengelenir. Kan şekeri seviyesinin dengelenmesi ve kontrol altında tutulabilmesine yardımcı olması bakımından diyabete karşı önemli bir bitkidir. Bunlara ek olarak Kapadokya soğanındaki sülfür, diyabetin komplikasyonlarına set çeker.
– Nezle, enfeksiyon, grip gibi rahatsızlıkların düşmanı olan C vitamini yönünden zengin olan Kapadokya soğanı bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı önemli bir şifadır.
– Vücutta enerji üretimi için tüketilen besinlerin yakım işleminde ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak yıpranmayı, dolayısıyla yaşlılığı beraberinde getiren serbest radikallere karşı mücadele ederek onların hasarını azalıp hücreyi koruyan antioksidan ve fitokimyasal bakımından zengin olan Kapadokya soğanı, hücre hasarına bağlı olarak da ilerleyen kanser hücrelerine karşı vücudu koruyabilir. Özellikle vücudu bu yönde koruyan Kapadokya soğanı; cilt, meme, prostat, mide, bağırsak ve akciğer kanserine karşı önemli bir koruyucu gıdadır.
– Kalp hastalıklarıyla inmeye karşı riskleri düşüren Kapadokya soğanı, folik asit, potasyum, magnezyum ve diğer yardımcı bileşikler sayesinde kolesterol seviyesini düşürerek damar sağlığını iyileştirici etkide bulunur.
– A, E ve C vitaminlerinin yaşlanmaya karşı kayda değer etkileri bulunurken ayrıca sarkma, leke ve kırışıklık gibi problemlerin de önüne geçer. Kansere karşı hücre direnişinde rol oynadığı gibi hücre deformasyonunu yavaşlattığı için cilt korunmasında da rol oynar. Egzama, mantar, sivilce ve muhtelif cilt enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara karşı da etkisi olan Kapadokya soğanının antibakteriyel ve anti-enflamatuar özelliği olduğu için solunum yollarını da olumlu yönde etkiler.
– İflamasyon düşürücü etkisi vardır.
– Kemik erimesine karşı koruyucu etkisi olabilir.
KAPADOKYA SOĞANI NASIL TÜKETİLİR?
Anadolu’nun eşsiz ürünlerinden ve tarihten bu yana gelen güzelliklerinin bir çıktısı olan Kapadokya soğanı farklı şekillerde tüketilebilir. Çiğ bir şekilde salatalara eklenebilir, yemeklere katılabilir, turşusu kurulabilir. Tatlı ve hafif bir lezzeti olduğu için tüketimi kolay olan Kapadokya soğanı pek çok kişi tarafından oldukça sevilir.
KAPADOKYA SOĞANI NEREDE YETİŞİR?
Nevşehir, Ürgüp ve Göreme yörelerinde yetişen Kapadokya soğanı genellikle kayalık ve ormanlık alanlarda bulunur.