Antalya’da koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasına uyuluyor. Denetimler sırasında kalacak yeri olmadığı için sokakta yaşadığını söyleyen Ali Çiçek’e kısıtlama kurallarına uymadığı gerekçesiyle 3 bin 150 lira para cezası kesildi. Gelen tepkiler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)’nden ‘özür’ açıklaması geldi.
Türkiye genelinde koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik alınan tedbirler kapsamında hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına Antalya’da genel olarak uyuluyor. Cadde ve sokaklarda sadece kısıtlamadan muaf çalışanlar ve turistler yer aldı. Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde bir grup turistin olduğu görüldü. Sahil bandında kimi turistler spor yaparken kimi turistler ise çocuklarıyla parkta eğlendi.
POLİS TEK TEK DURDURUP PASAPORT, KİMLİK SORDU
Boş yollarda kedi ve köpeklerin rahatça dolaştığı kentin ana arterlerinde polis ekipleri uygulama noktası kurarak denetim yaptı. Konyaaltı Sahili’ni kuşbakışı gören varyantta uygulama noktası oluşturan polis ekipleri buradan geçen turistlere tek tek pasaport sordu. Maske ve fiziki mesafe kuralının hatırlatıldığı turistler uygulamadan memnun kaldıklarını dile getirirken kısıtlama kurallarına uymayanlara da para cezası kesildi. Turistlerle birlikte yolda yürüyen Ali Çiçek’i (32) durdurup kimliğini kontrol eden polis ekipleri, ona neden dışarıda olduğunu sordu. Ankara’dan iş bulmak için Antalya’ya geldiğini ve turizmde çalıştığını, işsiz kalınca sokaklarda yattığını belirten Çiçek’e polis ekipleri kısıtlama kurallarına uymadığı için ceza yazdı. Polis ekipleri, 3 bin 150 lira ceza kestikleri Çiçek’e bir yerde sabitte kalması gerektiğini, sokaklarda dolaşmasının yasak olduğunu hatırlattı.
EMNİYET’TEN AÇIKLAMA
Emniyet Genel Müdürlüğü(EGM) sokakta yaşadığını söyleyen Ali Çiçek’e yazılan ceza hakkında bir açıklama yaptı. EGM’den yapılan açıklama şu şekilde: Polisimiz burada görevini yapıyor. Ancak bu olayın içeriğine göre davranmamız lazım geldiğini kabul ediyoruz. Ali Çiftçi’yi tekrar bulduk. Gerekli desteği ve barınmasını sağladık, helalleştik… Memleketine intikal ettireceğiz. Polis arkadaşımız da üzgün. Düzeltir, özür dileriz.
Bence polis de biraz korkuyordur. Nasıl davranırsa başına ne geleceğini kestiremiyor olabilir. Onların da işi zor…
Haberlere düşmeseydi yine de özür dilerler miydi?
Polis neden kendini karşısındakinin yerine koymayı bilmiyor yada böyle insanı şeyler görev tanımı içine yedirilmiyor. Düzen hem insanları çaresizliğe itiyor hemde ceza kesiyor. Adam gidecek yerim yok diyor karşındaki adeta robot. Gücü yeten yetene. Bir insanın asaleti kendisinden zayıf gördüğüne karşı saygısından belli olur.
Haber olmayan, binlercesi var. Mesela dün jandarma dağın başındaki adama fotokapanlarla; polis bomboş sokaktaki vatandaşlara uyarmak yerine ceza kesiyor; NTV gibi baronların televizyonunda “30 bin bilmem kaç kişiye ceza kesildi” diye, haber yapılıyor.