1. Haberler
  2. Gündem
  3. Konteynerda ölüm bekleyişi… Sinyal sistemi bozuk çıktı

Konteynerda ölüm bekleyişi… Sinyal sistemi bozuk çıktı

featured

Erzincan İliç’te Anagold’a ait madende yaşanan göçüğün üzerinden üç gün geçti. Toprak altında kalan işçilere ulaşılabilmiş değil. Veryansın Tv’nin iki yıldır uyardığı siyanürcü ABD-Kanada ortaklı şirketin faciaya adım adım nasıl yok verdiğine yönelik her gün yeni bilgiler geliyor.

İsmail Saymaz, Sözcü’deki köşesinde yeni ayrıntılar paylaştı.

Yazının satır başları şöyle:

“İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde çalışan Şaban Yılmaz, geçen salı acilen toplandıkları konteynırdan eşini aradı. “Buralar dökülüyor. Bizi başka konteynıra gönderdiler” dedi. Eşi “Dökülüyorsa niye bekliyorsunuz? Çık, gel eve” diye karşılık verdi. Yılmaz, “Bilmiyorum” dedi, “Bize bekleyin dediler. Gelip alacaklarmış. Biz de bekliyoruz.”

Telefonunu kapattıktan yaklaşık yarım saat sonra… Altından ayrıştırılan ve siyanür kalıntısı içeren toprağın yığıldığı tepe harekete geçti. 10 milyon metreküp toprak 800 metre kadar kayarak, aralarında Yılmaz’ın da bulunduğu dokuz işçiyi yuttu. Bugün heyelanın üçüncü günü… Hiçbir işçiye ulaşılamadı. Sekiz gözaltı var. Şüphelilerden biri de Oksit Proses Direktörü olan Kanadalı İ.T.

67 SAYFALIK RAPOR

İddiaya göre… Çöpler Altın Madeni için yakın tarihte uluslararası bir denetim firması tarafından 67 sayfalık rapor hazırlandı. Bu raporda, “yerdeki titreşimleri gösteren sinyal sisteminin bozuk olduğuna” dair görüş bildirildi.  Bu rapor Kanadalı İ.T. de dahil tüm şirket yetkililerine iletildi.

BİR GÜN ÖNCE TOPLANDILAR

Toprak kaymasından bir gün önce, pazartesi günü liç sahasında sinyal bozukluğu olduğu yönünde tespit yapıldı. Hatta fotoğraflar çekilerek, yetkililere bilgi verildi ve toplantı yapıldı. Heyelan günü saat 09.30’da tepede yarık fark edilince yeniden toplanıldı. Saha boşaltıldı. Yaklaşık 100 işçi çekildi. İ.T.’nin emri üzerine Şaban Yılmaz ve dört işçi konteynıra gönderildi. Üç uzman ise inceleme yapmak üzere tepeye çıktı. Uzmanlar seferden dönerken heyelan yaşandı.

DİNAMİT PATLATILMIŞ

Savcılığa göre patlamanın en önemli nedenleri; toprağa verilen solüsyon miktarının arttırılması; liç yığınının, olması gerekenin iki katına çıkması ve her gün saat 12’de düzenli dinamit patlatılması.  Saha boşaltıldıktan sonra bile saat 12’de dinamit patlatıldığı ve şiddetinin git gide arttırıldığı belirtiliyor.”

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!