Geçen günlerde Seyfe Gölü Nitelikli Koruma Alanı içerisinde altın madenine ruhsat verildiği ortaya çıkmıştı.
Kırşehir Haber Türk, Karacaören’de ‘Seyfe Gölü Nitelikli Koruma’ bölgesine, ‘Universal’ isimli firma tarafından maden alanı çalışmaları yapıldığını haberleştirmişti.
Söz konusu bölgeye maden ruhsatının verilmesi tartışılırken, resmi gazetede yayımlanan kararname ile Seyfe Gölü Tabiat Koruma alanının sınırları değişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararnamede,”Kırşehir İli Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı sınırlarının , ekli harita ve koordinat listesinde gösterildiği şekilde yeniden belirlenmesine, 2873 sayılı Milli Parklar kanununun 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.
Cumhurbaşkanlığı kararıyla Seyfe Gölü’nün tabiat koruma alanının yeni büyüklüğü 5 bin 501 hektar olarak belirlendi.
Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi sayfasından alınan bilgilere göre söz konusu alan 1990 yılında 10 bin 978 hektar olarak ilan edilmişti. Böylece alanın büyüklüğü neredeyse yarı yarıya düşürülmüş oldu.
Gölün altın maden sahalarına engel olacak konumda olması ve altın madenlerinin aktif olarak bu bölgede faaliyetlerini sürdürmesi, ”Madenlerin önünü açmak için Seyfe Gölü’nün koruma alanı düşürüldü’ şeklinde yorumlandı.
NE OLMUŞTU?
Kırşehir’de koruma alanı olarak ilan edilen bölgeye maden için izin verildiği ortaya çıkmıştı.
Çeve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi sayfasındaki harita incelendiğinde maden sahasının ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ içerisinde olduğu görülüyor