1. Haberler
  2. Dünya
  3. ‘Kürdistan’ müzakerelerinde kritik adım: ‘Kürt birliğini sağlamak için…’

‘Kürdistan’ müzakerelerinde kritik adım: ‘Kürt birliğini sağlamak için…’

Barzani Peşmergeleri'nin Suriye kolu olarak bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti, PKK/PYD heyeti ile ABD'nin arabuluculuğunda Suriye'nin Haseke kentinde bir araya geldi.

featured

PKK’nın Suriye kolu PYD ve Barzani Peşmergeleri’nin Suriye kolu olarak bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti ABD’nin özel temsilcisi Scott Bolz’un katılımıyla dün Haseke’de bir araya geldi.

PYD Eş Başkanı Bêrîvan Yûsif, görüşmelerde ‘Kürt tarafları arasındaki anlaşmazlıkların ele alındığını ve çözüm yolları üzerinde durulduğunu’ aktardı.

Barzanilerin yayın organı Rudaw’ın haberine göre “Sonuçlar, tüm Kürt partilerinin katılacağı genel bir konferansta açıklanacak ve ortak bir yol haritası belirlenecek,” diyen Yûsif, başlangıçta konferansın Nevruz’dan önce düzenlenmesinin planlandığını ancak kapsamlı bir uzlaşı sağlanması için ertelenebileceğini dile getirdi.

PYD: OLUMLU BİR ADIM

Toplantıyı “olumlu ve yapıcı bir adım” olarak nitelendiren PYD yetkilisi, “Gerçek bir ulusal birlik için engellerin aşılması adına iyi niyet gösterildi” ifadelerini kullandı. 

Bu toplantının, PYD ile ENKS’nin 2020’den bu yana ilk resmi buluşması olduğunu belirten  Yûsif, “Bu, taraflar arasındaki görüş farklılıklarını gidermeye yönelik önemli bir adımdır,” dedi.

ABDİ: KÜRT BİRLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN

PKK/PYD elebaşlarından Mazlum Abdi de sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün Kürt tarafları ortak bir yol haritası belirlemek ve birlik sağlamak için bir araya geldi,” ifadelerini kullandı. Görüşmelerin devam edeceğini belirten Abdi, “Suriye’de demokratik ve çoğulcu bir yapı oluşturarak tüm bileşenlerin haklarını güvence altına almayı hedefliyoruz,” dedi.

ENKS de yaptığı açıklamada, toplantının olumlu bir atmosferde geçtiğini ve Kürt siyasi vizyonu üzerine görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti. Ayrıca tarafların anlaşmanın tamamlanması için görüşmelere devam etme kararı aldığı aktarıldı.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin 2020’de başladığı temasların ardından ABD gözetiminde PKK/PYD ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki ENKS arasında uzlaşı sağlanmıştı. “Kürt Yüksek Konseyi” kurulmuş, Jeffrey’nin iki tarafa da mali destek ve özerklik sözü verdiği açıklanmıştı.

Ancak süreç, bazı anlaşmazlıklar nedeniyle başarısızlığa uğradı.

Terör örgütü YPG/PKK’nın bünyesinde barındırdığı Kandil kadrolarını ihraç etmeyi reddetmesi, ENKS’nin Kuzey Irak’ta bulunan peşmergelerinin Suriye’ye girişine izin vermemesi ve varılan diğer anlaşmaları uygulamaya sokmaması taraflar arasındaki müzakereleri tıkamıştı.

ABD ve Fransa, Esad iktidarının devrilmesinin ardından iki taraf arasında arabulucuk çalışmalarına yeniden başlamıştı. ABD ve Fransa, ENKS ve PYD’ye yeni Şam yönetimine karşı tek heyet oluşturması, iki tarafın birlikte hareket etmesi çağrısında bulunmuştu.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!